Καθώς ξεκινά η εβδομάδα οι επενδυτές στις αγορές εμπορευμάτων θα εστιάσουν, σύμφωνα με το Bloomberg, σε πέντε ζητήματα που θα καθορίσουν τις πορείες των τιμών.

Η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης απείλησε να διακόψει τις εξαγωγές εμπορευμάτων – συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού μέρους των αποστολών άνθρακα των ΗΠΑ – από ένα σημαντικό λιμάνι της Ανατολικής Ακτής. Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος κυμαίνονται κοντά στα 100 δολάρια ο τόνος εν μέσω ασθενούς κινεζικής ζήτησης χάλυβα. Και ο ξέφρενος ρυθμός των συναλλαγών στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεχίζεται, με ένα δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς.

Χρυσός: Σε νέα ιστορικά υψηλά η τιμή του

Άνθρακας

Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key μετά από χτύπημα από φορτηγό πλοίο στη Βαλτιμόρη προσθέτει άλλο ένα εμπόδιο στην εφοδιαστική αλυσίδα για τα εμπορεύματα και ειδικότερα για τον άνθρακα. Το λιμάνι της Βαλτιμόρης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κόμβος εξαγωγών ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 28% των συνολικών αποστολών πέρυσι. Ενώ οι ετήσιες εξαγωγές από το λιμάνι ανήλθαν σε περίπου 20 εκατομμύρια τόνους ετησίως τα τρία από τα τελευταία πέντε χρόνια, αυξήθηκαν στα 28 εκατομμύρια πέρυσι λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από την Ασία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA ) των ΗΠΑ. Η EIA αναμένει ότι το προσωρινό κλείσιμο του λιμανιού της Βαλτιμόρης, καθώς οι προσπάθειες καθαρισμού βρίσκονται σε εξέλιξη, θα επηρεάσει τον όγκο των εξαγωγών φέτος.

Σιδηρομετάλλευμα

Η συγκράτηση του σιδηρομεταλλεύματος στα 100 δολάρια ο μετρικός τόνος φαίνεται επισφαλής. Το υλικό χαλυβουργίας δέχεται συνεχείς πιέσεις από τις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς οι επενδυτές συνηθίζουν το βάθος της ζημίας της ζήτησης από τη μακροχρόνια κρίση ακινήτων της Κίνας. Ενώ υπάρχουν θύλακες ισχύος στην κινεζική αγορά χάλυβα – ιδίως οι εξαγωγές και ορισμένοι τομείς της μεταποίησης – η ζήτηση θα δυσκολευτεί να επιτύχει ανάπτυξη φέτος χωρίς κάποιες πιο αποφασιστικές κινήσεις πολιτικής από το Πεκίνο.Μια νέα βουτιά του σιδηρομεταλλεύματος σε διψήφιο αριθμό δεν θα αποτελούσε έκπληξη, αν και η πτώση είναι περιορισμένη καθώς αυτά τα επίπεδα αποθαρρύνουν ορισμένους παραγωγούς υψηλού κόστους από τη μείωση της προσφοράς. Το σιδηρομετάλλευμα αντέστρεψε την κατεύθυνση τη Δευτέρα στη Σιγκαπούρη, αφού υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών στις πρώτες συναλλαγές.

Πετρέλαιο

Η διαπραγμάτευση στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου είχε το πιο δυνατό ξεκίνημά της τα τελευταία πέντε χρόνια, σημειώνοντας περισσότερα από 84 δισ. δολάρια σε ανακοινωθείσες συγχωνεύσεις και εξαγορές, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι κορυφαίες συμφωνίες είναι αυτή της Diamondback Energy Inc. τον Φεβρουάριο για το γεωτρύπανο Permian Basin Endeavor Energy Resources LP και την εξαγορά της Equitrans Midstream Corp. Επίσης σημαντική συμφωνία  είναι αυτή των 68 δισ. δολαρίων της Exxon Mobil Corp. για την Pioneer Natural Resources Co. τον Οκτώβριο, καθώς οι ενεργειακές εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα μέρη για γεωτρήσεις.

Καλαμπόκι

Οι αμερικανοί αγρότες θα φυτέψουν 5% λιγότερο καλαμπόκι φέτος καθώς θα αλλάξουν μέρος της καλλιέργειας τους σε σόγια, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που βασίζεται σε έρευνα καλλιεργητών. Η μείωση στα στρέμματα καλαμποκιού έρχεται καθώς οι τιμές για τα σιτηρά που κυριαρχούν στην αμερικανική γεωργία για πάνω από έναν αιώνα αντιμετωπίζουν καθοδική πίεση εν μέσω άφθονων παγκόσμιων προμηθειών και υποτονικής ζήτησης για εξαγωγές των ΗΠΑ. Η σόγια, εν τω μεταξύ, έχει αναδειχθεί ως μια πιο ελκυστική εναλλακτική λύση εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για το έλαιο της καλλιέργειας, ένα βασικό συστατικό για την παραγωγή ντίζελ από ανανεώσιμες πηγές. Πτωτικά κινήθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού στο Σικάγο.

Εποχή τυφώνων

Μια εποχή υπερτροφοδότησης τυφώνων που αναμένεται στον Ατλαντικό είναι άσχημα νέα για τα εμπορεύματα. Η AccuWeather Inc. προβλέπει μια εκρηκτική σεζόν μπροστά, με έως και 25 ονομαστικές καταιγίδες να σχηματίζονται από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο — πολύ πάνω από ένα τυπικό έτος. Μεγάλο μέρος της υποδομής παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αμερικής βρίσκεται στον Κόλπο του Μεξικού και στο Τέξας,  που συχνά στο παρελθόν υπέστησαν καταστροφές από τις καταιγίδες. Ακόμη και οι αδύναμες τροπικές καταιγίδες είναι γνωστό ότι εξουδετερώνουν έως και το 30% της υπεράκτιας παραγωγής για μέρες κάθε φορά. Οι καταιγίδες μπορούν επίσης να απειλήσουν μεγάλες γεωργικές καλλιέργειες στις νότιες ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των ελαίων εσπεριδοειδών στη Φλόριντα και των χωραφιώνβαμβακιού στο Τέξας, την πολιτεία των ΗΠΑ με την υψηλότερη παραγωγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities