Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε τον Μάρτιο στο 2,3%. Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν αυξηθεί κατά 2,7% από έτος σε έτος τον Φεβρουάριο. Ο βασικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν στο 3,3% τον Μάρτιο.

Αποκλιμάκωση των τιμών προβλέπουν οι καταναλωτές – Έρευνα ΕΚΤ

Οι οικονομολόγοι δίνουν μεγάλη προσοχή στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας, καθώς η χώρα δημοσιεύει τα στοιχεία της μια ημέρα πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό της υπόλοιπης ευρωζώνης, δηλαδή την Τετάρτη.

«Το συνδυασμένο μήνυμα από τα στοιχεία στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία είναι ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα υποβαθμίσει σημαντικά τη συναίνεση αυτή την εβδομάδα», δήλωσε στο Reuters ο Κλάους Βίστεσεν, επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη στην Pantheon Macroeconomics.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αναμένεται στο 2,6% τον Μάρτιο, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων στους οποίους απευθύνθηκε το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια όσο το δυνατόν περισσότερο στην ιστορία του ευρώ για να μειώσει τον πληθωρισμό από διψήφιο αριθμό. H επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι ο ρυθμός πληθωρισμού της ευρωζώνης θα συνεχίσει να μειώνεται, ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα αρχίσει να επιταχύνεται κατά τη διάρκεια του έτους.

Ένας αυξανόμενος αριθμός υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ υποστήριξε τις μειώσεις των επιτοκίων, με μια συνεδρίαση του Ιουνίου να διαμορφώνεται ως η πιο πιθανή στιγμή για δράση, αν και υπάρχει επίσης μια ακόμη συνάντηση που έχει οριστεί για αυτόν τον μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής