Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει υπερπροσφορά μετά από έναν θερμότερο από το αναμενόμενο χειμώνα.

Η πρόσφατη απογείωση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αύξησε τις τιμές και τα κέρδη, προκαλώντας ένα κύμα επενδύσεων στον κλάδο. Πάνω από 150 εκατομμύρια τόνοι δυναμικότητας LNG ετησίως βρίσκονται υπό κατασκευή, σηματοδοτώντας ένα «ρεκόρ επέκτασης», όπως αναφέρει η Morgan Stanley σε πρόσφατο σημείωμά της. Για μια αγορά που σήμερα βρίσκεται πάνω από τα 400 mtpa, αυτό αντιπροσωπεύει μια «σημαντική αύξηση της προσφοράς».

Gazprom: Στις δικαστικές αίθουσες περνά ο πόλεμος για το ρωσικό φυσικό αέριο

«Αναμένουμε ότι η υπερπροσφορά στην αγορά φυσικού αερίου θα φτάσει σε υψηλά πολλών δεκαετιών τα επόμενα χρόνια», δήλωσαν οι αναλυτές εμπορευμάτων της Morgan Stanley.

Οι τιμές του φυσικού αερίου ανέρχονται επί του παρόντος στα 1,83 δολάρια ανά MMBtu, μειωμένες κατά περίπου 22% μέχρι στιγμής φέτος.

Ένας θερμότερος από το κανονικό χειμώνας έχει μειώσει τη ζήτηση για θέρμανση και κατά συνέπεια τη ζήτηση για φυσικό αέριο σε βασικές χώρες που καταναλώνουν LNG.

«Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου έχουν καθοδική τάση λόγω των ήπιων χειμερινών συνθηκών που επικρατούν στις περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Βόρεια Ασία», δήλωσε στο CNBC ο Zhi Xin Chong, επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών φυσικού αερίου και LNG της S&P Global στην Ασία.

Τα υψηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα αποθήκευσης που προέκυψαν είχαν «μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές» οι οποίες έχουν πτωτική τάση από τον Οκτώβριο, πρόσθεσε.

Θερμός χειμώνας

Οι ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής LNG στον κόσμο, ανέφεραν τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί. Η Ευρώπη κατέγραψε τον δεύτερο θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί. Ομοίως, η μέση θερμοκρασία της Ιαπωνίας φέτος τον χειμώνα ήταν κατά 1,27 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την κανονική και επρόκειτο για τον δεύτερο θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές σημείου αναφοράς του φυσικού αερίου κατέγραψαν το ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών τον Φεβρουάριο στα 1,72 δολάρια ανά MMBtu και οι χαμηλότερες τιμές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για ορισμένα μέρη.

«Οι χώρες της Ευρώπης σίγουρα θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτές τις χαμηλές τιμές», δήλωσε ο Chong.

Μετά τη μείωση της προσφοράς από τη Ρωσία, οι εισαγωγές LNG της Ευρώπης αυξήθηκαν στο 35% του συνολικού μείγματος εφοδιασμού φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αγοράζεται σε τιμή spot. Ως εκ τούτου, οι χαμηλότερες τιμές είναι χρήσιμες για να διατηρηθούν οι εισαγωγές καυσίμων σε προσιτές τιμές.

Άλλοι βασικοί παίκτες που ωφελούνται είναι η Ινδία και η Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Οι χαμηλότερες τιμές LNG ωφελούν περισσότερο την Ινδία και την Ταϊλάνδη, καθώς το εισαγόμενο αέριο αποτελεί το 30% έως 50% των ενεργειακών τους αποθεμάτων. Η ζήτηση φυσικού αερίου της Ινδίας είναι από τις πιο ελαστικές, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα αγόραζαν περισσότερα καθώς πέφτουν οι τιμές. Η Ταϊλάνδη είναι ένας από τους κορυφαίους καταναλωτές φυσικού αερίου κατά κεφαλήν μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς.

Ενώ η άφθονη χωρητικότητα αποθήκευσης LNG παγκοσμίως υπογραμμίζει τα πτωτικά θεμελιώδη μεγέθη για τις τιμές, ο αναλυτής της Rystad Energy, Lu Ming Pang, δήλωσε ότι η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς οι αναδυόμενοι παίκτες όπως η Κίνα επιστρέφουν ξανά στην αγορά λόγω των χαμηλών τιμών.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες φαίνεται να δείχνουν ένα κατώτερο επίπεδο τιμών», κατέληξε ο Chong.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
ΑΔΜΗΕ: Σε λειτουργία νέος κόσμος καινοτομίας
Ενέργεια |

Πρεμιέρα για τον νέο κόμβο Καινοτομίας του ΑΔΜΗΕ

Μία σημαντική πρωτοβουλία με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων και συνεργειών για ένα πιο ανθεκτικό, αξιόπιστο και βιώσιμο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ο νέος Κόμβος Καινοτομίας που εγκαινιάζει ο ΑΔΜΗΕ. Αποστολή του Κόμβου Καινοτομίας είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων και δράσεων, κάθε μία με τους δικούς της στόχους, κίνητρα συμμετοχής και αναμενόμενα αποτελέσματα, για την […]