Με βάση τον νέο κατώτατο μισθό θα υπολογιστεί και το δώρο του Πάσχα και το επίδομα αδείας. Αυτό διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία, μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ 1, αναφέρθηκε στον κατώτατο μισθό, λέγοντας ότι η αύξηση «στην πράξη σημαίνει συν 50 ευρώ». Πρόσθεσε ότι σε σχέση με το 2019 έχει μειωθεί το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από 27% σε 22%, ενώ, όπως είπε, «από την αύξηση επηρεάζονται άμεσα 560.000 συμπολίτες μας οι οποίοι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό και περισσότεροι από 600.000 συμπολίτες μας άλλων κατηγοριών». Από αυτούς, σύμφωνα με την ίδια, οι 500.000 είναι αποδέκτες του τακτικού επιδόματος ανεργίας, το οποίο με την αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνεται από τα 480 στα 510 ευρώ. Επίσης, επηρεάζονται οι γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας, όσοι εργάζονται μέσω της ΔΥΠΑ σε προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης καθώς και όσοι δικαιούνται τις τριετίες που ξεπάγωσαν στην αρχή του έτους.

Ειδικά όσον αφορά τις τριετίες η Δόμνα Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι «δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να τις δώσει ή να μην τις δώσει. Είναι υποχρέωσή του κι αν δεν την τηρήσει είναι παράνομος».

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Μετ’ «εμποδίων και προβλημάτων» η εφαρμογή της

Σε ό, τι αφορά την ψηφιακή κάρτα εργασίας, υποστήριξε ότι η εφαρμογή της όπου εφαρμόζεται στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές εταιρείες, στα σούπερ μάρκετ έχει φέρει αποτελέσματα. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εργαλείο μέσω του οποίου οι εργαζόμενοι παίρνουν τα δεδουλευμένα τους και οι συνεπείς εταιρείες προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις που υπάγονται στους κλάδους της βιομηχανίας και λιανεμπορίου θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2024. Η απόφαση αυτή, ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα της αγοράς από τους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας. «Πλέον έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σύνθετου και πολυεπίπεδου αυτού έργου και να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να συγχρονιστούν με το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ που θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου», υπογράμμισε.

Τέλος, η κα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για εργαζόμενους συνταξιούχους, λέγοντας ότι «μέσα σε ένα μήνα από εκεί που είχαμε 26.000 συνταξιούχους να εργάζονται, δεδομένου ότι τους παρακρατούσαμε το 30% της σύνταξής τους, τώρα που δεν παρακρατούμε τίποτα, ο αριθμός τους έχει φθάσει τους 59.000».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax