Παρά τα προβλήματα, τις αστοχίες και τις δυσλειτουργίες το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας – με μικρές χρονικές αποκλίσεις – αλλά έχοντας  ως στόχο την πλήρη καθιέρωσή της έως το τέλος του 2024.

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο θα έχουν τρεις – επιπλέον – μήνες προσαρμογής, καθώς η πλήρης εφαρμογή μετατίθεται για τον Ιούλιο, αντίς της 1ης Απριλίου, ενώ στο μεσοδιάστημα θα συνεχίζεται η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Ιουλίου η πλήρης εφαρμογή σε βιομηχανία και λιανεμπόριο

Το υπουργείο Εργασίας, ταυτοχρόνως, σχεδιάζει μικροπαρεμβάσεις στην εφαρμογή της κάρτας, έτσι ώστε η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας να είναι πιο αποτελεσματική αλλά και ευκολότερη, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις.

Όταν θα ολοκληρωθεί η  καταγραφή των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών στους κλάδους όπου σήμερα εφαρμόζεται πιλοτικά (βιομηχανία και λιανεμπόριο) τότε θα δοθούν οδηγίες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Οι παρεμβάσεις δεν θα αλλοιώνουν την ουσία του μέτρου, αλλά θα βελτιώνουν την εφαρμογή του. Μια από τις παρεμβάσεις που εξετάζονται   είναι η ύπαρξη ενός μικρού, ελαστικού χρονικού ορίου, εντός του οποίου θα μπορεί ο εργαζόμενος να χτυπά την κάρτα του, χωρίς να αλλάζει το ωράριο εργασίας. Το όριο αυτό  δεν μπορεί να είναι πάνω από 15 με 20 λεπτά, πριν και μετά τη λήξη του ωραρίου.

Οι 9 παραβάσεις

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις καταστρατήγησης του μέτρου, τις οποίες συγκέντρωσε η  Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και στο Εμπόριο:

·        Εργαζόμενοι που δουλεύουν για λογαριασμό τρίτων εταιρειών (shop in a shop) σε καταστήματα καλλυντικών, εμπορικών κέντρων, spa, κέντρων αισθητικής, αρωματοπωλείων, κ.λπ., δεν χτυπάνε ψηφιακή κάρτα εργασίας, καθώς οι εργοδότες τους δεν τους παρέχουν τα απαιτούμενα tablet με τη σχετική εφαρμογή.

·        Εταιρείες super markets, logistics, πολυκαταστημάτων, δεν παρέχουν τη δυνατότητα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας στο προσωπικό εργολάβων που απασχολούν στις αποθήκες παράλληλα με το δικό τους προσωπικό, με τις ειδικότητες του «picker» προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή.

·        Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. Αυτό γίνεται για να μη φανεί στο σύστημα «Εργάνη» η μία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης, που πληρώνεται διαφορετικά.

·        Εταιρείες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24ωρων – επταήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού, συνεχίζουν να εφαρμόζουν 12ωρη απασχόληση των φυλάκων, με την ψηφιακή κάρτα των εργαζομένων να είναι μονίμως «χτυπημένη» σε 8ωρες βάρδιες καθημερινές και όχι Κυριακές και αργίες και πάντα σε ημερήσια βάρδια.

·        Συνεργεία καθαρισμού που αναλαμβάνουν εργολαβίες καθαρισμού σε μεγάλα κτίρια, ιδιωτικών εταιρειών αλλά και του Δημοσίου και φορέων αυτού, με βασική απασχόληση τις νυχτερινές ώρες που οι εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν, εμφανίζουν «χτυπημένες» τις ψηφιακές κάρτες του προσωπικού τους μόνο σε ημερήσιες βάρδιες.

·        Σε ωρομίσθιους εργαζόμενους επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να ξεχνούν να χτυπήσουν την κάρτα τους στο 4ωρο, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν την εργασία τους μέχρι 8ωρο.

·        Σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών δόθηκε η εντολή να χτυπάνε την κάρτα τους, ανεξάρτητα εάν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους ή όχι, και να συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά.

·        Σε οδηγούς ζητήθηκε να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα, αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.

·        Προϊστάμενοι καταστημάτων έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενους να τους εκτυπώσουν το QR CODE από τις ψηφιακές κάρτες εργασίας, λέγοντάς τους ότι αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι προϊστάμενοι αυτή την «υποχρέωση» χτυπήματος της κάρτας

Λιανικό εμπόριο

Από τον περασμένο Οκτώβριο και την ψήφιση του εργασιακού νόμου, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας και την υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους. Αυτό, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο, είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά την καταγραφή των υπερωριών, αφού πρακτικά αυτές δεν καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax