Μπορεί ο Μάρτιος να μην ήταν καλός μήνας για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,17%, ωστόσο δεν έχασε τη θέση του στην πρώτη δεκάδα των αποδόσεων παγκοσμίως σε επίπεδο τριμήνου, μετά τις εξαιρετικές αποδόσεις του τον Ιανουάριο (+5,74%) και τον Φεβρουάριο (+4,19%).

Αυτό δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Deutsche Bank, η οποία τονίζει ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου σημείωσαν σημαντικές αποδόσεις, με αρκετούς μετοχικούς δείκτες να φθάνουν σε υψηλά όλων των εποχών. Βασικός καταλύτης σε αυτό ήταν οι αυξανόμενες ελπίδες για μια ήπια οικονομική προσγείωση, μαζί με τη συνεχιζόμενη αισιοδοξία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Deutsche Bank: Τα 3+1 σενάρια για το επιτόκιο της ΕΚΤ – Πώς θα επηρεαστούν οι δανειολήπτες [γραφήματα]

Πράγματι, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο άνω του +10% το πρώτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία που παρατηρούνται συνεχόμενα τριμηνιαία κέρδη σε διψήφια επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, στην Ιαπωνία, ο Nikkei είχε την ισχυρότερη επίδοσή του από το δεύτερο τρίμηνο του 2009 και ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ του από το 1989. Ωστόσο, παρόλο που τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου πήγαν καλά, τα ομόλογα παρουσίασαν ασθενέστερη απόδοση, καθώς ο πιο επίμονος πληθωρισμός και η δύναμη της οικονομίας οδήγησαν τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε ένα σενάριο λιγότερων μειώσεων επιτοκίων.

Οι «νικητές» του τριμήνου

Μετοχές: Ήταν άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο για τις μετοχές, με τον S&P 500 (+10,6%), τον STOXX 600 (+7,8%) και τον Nikkei (+21,4%) να καταγράφουν ισχυρές ανόδους. Αν και οι αναδυόμενες αγορές παρουσίασαν ασθενέστερη απόδοση, παρέμειναν ως επί το πλείστον θετική, με τον δείκτη MSCI EM Index να αυξάνεται +2,4%.

Δολάριο ΗΠΑ: Με τη Fed να μην μειώνει τα επιτόκια το 1ο τρίμηνο, σε αντίθεση με την τιμολόγηση της αγοράς στην αρχή του τριμήνου, υπήρξε στήριξη στο δολάριο ΗΠΑ. Ενισχύθηκε έναντι κάθε άλλου νομίσματος της G10 και ο δείκτης του δολαρίου σημείωσε άνοδο +3,1% το πρώτο τρίμηνο.

Κρυπτονομίσματα: Σύμφωνα με τον ευρύτερο τόνο κινδύνου, ήταν ένα ισχυρό τρίμηνο για τα κρυπτονομίσματα και το Bitcoin αυξήθηκε κατά +66,7%.

Πετρέλαιο: Με τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας να είναι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν και τους τρεις μήνες του πρώτου τριμήνου, με το αργό Brent (+13,6%) και το WTI (+16,1%) να σημειώνουν άνοδο.

Πολύτιμα μέταλλα: Με τον πληθωρισμό να εκπλήσσει ανοδικά, αλλά η Fed εξακολουθεί να σηματοδοτεί μειώσεις επιτοκίων φέτος, τα πολύτιμα μέταλλα είχαν ένα ισχυρό τρίμηνο. Αυτό σήμαινε ότι ο χρυσός σημείωσε άνοδο +8,1% και το ασήμι +4,9%. Επιπλέον, ο χρυσός αυξήθηκε κατά +9,1% μόνο τον Μάρτιο, σημειώνοντας την ισχυρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Ιούλιο του 2020.

Οι «ηττημένοι» του τριμήνου

Κρατικά ομόλογα: Με περισσότερες ενδείξεις επιμονής του πληθωρισμού και τις κεντρικές τράπεζες να αλλάζουν το χρονοδιάγραμμα των περικοπών των επιτοκίων, τα κρατικά ομόλογα δυσκολεύτηκαν. Αυτό περιελάμβανε τα αμερικανικά ομόλογα (-1,0%), τα ευρωπαϊκά (-0,7%) και τα βρετανικά (-1,8%).

Αγροτικά αγαθά: Ενώ αρκετές τιμές βασικών εμπορευμάτων κινήθηκαν υψηλότερα το πρώτο τρίμηνο, τα γεωργικά προϊόντα παρουσίασαν γενικά πτώση, συμπεριλαμβανομένου του σίτου (-10,8%), του καλαμποκιού (-6,2%) και της σόγιας (-7,9%).

Γιεν Ιαπωνίας: Αν και η Τράπεζα της Ιαπωνίας τερμάτισε την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, το ιαπωνικό γεν εξακολούθησε να αποδυναμώνεται κατά -6,8% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο. Εν μέρει, αυτό συνέβη επειδή η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε επιφυλακτικό τόνο, λέγοντας ότι αναμένει «ότι οι διευκολυντικές οικονομικές συνθήκες θα διατηρηθούν προς το παρόν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία