Όχι μόνο δεν κατάφερε να εκδηλώσει κάποια αντίδραση το χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά με τη σημερινή του βρέθηκε σε κρίσιμη τεχνικά ζώνη, η οποία αν χαθεί θα ανοίξει το δρόμο για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι περισσότεροι τίτλοι του έδωσαν σήματα μείωσης του ρίσκου.

Wall Street: Επιφυλακτικές κινήσεις μετά τη διήμερη βουτιά

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 1.383,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.378,93 μονάδων (-1,07%) και 1.395,84 μονάδων (+0,14%). Ο τζίρος ανήλθε στα 127,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,8 εκατ. τεμάχια αξίας 13,7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,74% στις 3.328,73 μονάδες, ενώ στο -1,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.294,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 1.163,72 μονάδες.

Απαιτείται αντίδραση

Η αγορά θα πρέπει άμεσα να δώσει ένα σήμα αντίδρασης αν θέλει να μην «απενεργοποιήσει» τους αγοραστές, οι οποίοι ευλόγως θα περιμένουν καλύτερα σημεία για να δώσουν τις εντολές τους. Παρόλα αυτά, το κλίμα που κυριαρχεί στην αγορά από χτες μόνο θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, με τον γενικό δείκτη να κινδυνεύει πλέον να χάνει και τις 1.380 μονάδες, η απώλεια των οποίων θα επιταχύνει τα stop loss των περισσοτέρων χαρτοφυλακίων.

Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης έχει βασική στήριξη το επίπεδο των 1.380-85 μονάδων, το οποίο και δοκιμάστηκε 4 φορές στις συνεδριάσεις 7, 13, 14 Φεβρουαρίου και 12 Μαρτίου. Εκεί θα αξιολογηθούν οι προθέσεις των πωλητών και μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να πιέσουν, αλλά και οι δυνάμεις των αγοραστών, δηλαδή το κατά πόσο θα περιμένουν χαμηλότερες τιμές ή θα στηρίξουν τις θέσεις τους.

Ωστόσο, οι παρεμβάσεις των αγοραστών σήμερα ήταν πολύ επιλεκτικές, προφανώς αναμένοντας να περάσει η «μπόρα» της διόρθωσης και να αναζητήσουν χαμηλότερες τιμές. Ο Τραπεζικός έδειξε να είναι αδύναμος, με τις 1.160 μονάδες να είναι ένα ασθενές σημείο. Το μόνο θετικό στη σημερινή πτώση ήταν ότι η αγορά δεν ανέβασε σημαντικά τον τζίρο της αγοράς.

Εν τέλει η συσσώρευση διαρκείας που πέρασε η αγορά τον τελευταίο μήνα «ξέσπασε» καθοδικά για τον γενικό δείκτη, αναλώνοντας σημαντικές δυνάμεις. Και η χθεσινή «άτσαλη» πτώση ενεργοποίησε αρκετές θέσεις που ήδη κατέγραφαν σημαντικά κέρδη, ελκυστικότατα προς κατοχύρωση και επουδενί προς απώλεια, σε περίπτωση που η στήριξη δεν σταματήσει τη διόρθωση.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil έχασε 2,17%, με τις ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Quest, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Alpha bank, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Τιτάν να κλείνουν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Εθνική, Λάμδα, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, η Aegean σημείωσε άλμα 1,92%, ενώ η ΕΛΧΑ κέρδισε 1,27%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Autohellas και Cenergy, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών