Δεν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τον πληθωρισμό, τόνισε ο πρόεδρος της, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Fed χρειάζεται να αισθανθεί «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι οι πληθωριστικές πιέσεις χαλαρώνουν προτού μειώσει τα επιτόκια.

«Τα πρόσφατα στοιχεία τόσο για την αύξηση της απασχόλησης όσο και για τον πληθωρισμό είναι υψηλότερα από τις αναμενόμενα» είπε στην ομιλία του στο Stanford Graduate School of Business. «Τα πρόσφατα στοιχεία δεν αλλάζουν, ωστόσο, ουσιωδώς τη συνολική εικόνα, η οποία συνεχίζει να είναι αυτή της σταθερής ανάπτυξης, της ισχυρής αλλά επανεξισορροπημένης αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού που κινείται προς το 2% σε μια ενίοτε ανώμαλη πορεία».

Μπόστικ (Fed) : Aναμένει μια μείωση των επιτοκίων το τέταρτο τρίμηνο

Ο Πάουελ διατήρησε τον  επιφυλακτικό τόνο για τυχόν γρήγορες αλλαγές στη νομισματική πολιτική.«Δεν αναμένουμε ότι θα είναι σκόπιμο να μειώσουμε το επιτόκιο πολιτικής μας έως ότου έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Δεδομένης της δύναμης της οικονομίας και της προόδου στον πληθωρισμό μέχρι στιγμής, έχουμε χρόνο να αφήσουμε τα εισερχόμενα δεδομένα να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις μας για την πολιτική».

Η ανεξαρτησία της Fed

Ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ώστε να μπορεί να καθορίζει την πολιτική της απαλλαγμένη από «βραχυπρόθεσμα πολιτικά ζητήματα», καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές. Η Fed έχει ανεξαρτησία στον καθορισμό των επιτοκίων και άλλων βασικών πολιτικών αποφάσεων και «το ιστορικό δείχνει ότι οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες αποδίδουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα» σημείωσε. «Η ανάλυσή μας είναι απαλλαγμένη από κάθε προσωπική ή πολιτική προκατάληψη, στην υπηρεσία του κοινού» εξήγησε. «Δεν θα είμαστε πάντα σωστοί.Κανείς δεν είναι σωστός. Αλλά οι αποφάσεις μας θα αντικατοπτρίζουν πάντα την επίπονη εκτίμησή μας για το τι είναι καλύτερο για την οικονομία μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και τίποτα άλλο.»

Προειδοποίησε κατά του «ερπυσμού της αποστολής»  στη Fed, ειδικά σε ό,τι αφορά την απαίτηση ορισμένων να εμπλακεί η Fed σε θέματα κλιματικής αλλαγής και τις προετοιμασίες που κάνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τα σχετικά γεγονότα. «Δεν είμαστε, ούτε επιδιώκουμε να είμαστε, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για το κλίμα».

Οι παρατηρήσεις του Πάουελ σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές έρχονται μετά τις τελευταίες προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed τον Μάρτιο που έδειξαν ότι αναμένουν τρεις μείωση επιτοκίων φέτος, που θα αποκλιμακώσουν συνολικά το κόστος του δανεισμού κατά 0,75% . Ωστόσο, τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας και οι ενδείξεις για επίμονα υψηλό πληθωρισμό έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τις προβλέψεις αυτές.

Ο Πάουελ ξαναεξήγησε ότι τα πρόσφατα στοιχεία «δεν αλλάζουν ουσιαστικά τη συνολική εικόνα» και σημείωσε ότι «όσον αφορά τον πληθωρισμό είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι πρόσφατες μετρήσεις αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από μια απλή αναπήδηση».

Η αλλαγή του πλαισίου της νομισματικής πολιτικής

Ο Πάουελ ανακοίνωσε ότι η Fed θα δρομολογήσει μια νέα αναθεώρηση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής της, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα έτος και είναι περίπου σύμφωνη με τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας να επικαιροποιεί το έγγραφο κάθε πέντε χρόνια. Η τελευταία ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, πριν από την έξαρση του πληθωρισμού που ξεκίνησε το 2021. Θεωρήθηκε πιο ήπια για τον πληθωρισμό σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση