Η ολλανδική Γερουσία ανέβαλε την ψηφοφορία επί του νόμου για το οριστικό κλείσιμο του κοιτάσματος φυσικού αερίου Groningen, προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι η παραγωγή δεν θα συνεχιστεί ποτέ λόγω του κινδύνου σεισμών.

Φυσικό αέριο: Με τις αποθήκες γεμάτες βγαίνει από τον Χειμώνα η ΕΕ

Η κανονική παραγωγή φυσικού αερίου στο Groningen στα βόρεια της Ολλανδίας τερματίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά από χρόνια περικοπών στην παραγωγή για να περιοριστεί η σεισμική δραστηριότητα, που συνδέεται με δεκαετίες εξόρυξης, η οποία έχει προκαλέσει ζημιές σε χιλιάδες κτίρια.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου, κάποτε ένας από τους κύριους προμηθευτές της Ευρώπης, ήταν διαθέσιμο για περιορισμένη παραγωγή κατά τη διάρκεια ενός ψυχρού κύματος τους τελευταίους μήνες, αλλά η κυβέρνηση έχει προτείνει νόμο που θα οδηγήσει σε πλήρη διακοπή της παραγωγής από το κοίτασμα από την 1η Οκτωβρίου.

Εμπόδια από τη Γερουσία

Αν και υποστηρίχθηκε από την Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου τον περασμένο μήνα, αρκετές παρατάξεις της Γερουσίας δήλωσαν την Τρίτη ότι χρειάζονται περισσότερες εγγυήσεις ότι ο νόμος δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο.

«Αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει την τελική απόφαση κατά ενάμιση χρόνο, γεγονός που με εξοργίζει» δήλωσε ο Hans Vijlbrief, υφυπουργός εξόρυξης, σε κοινοβουλευτική ακρόαση την Τετάρτη.

Ο Vijlbrief δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Γερουσία δεν αλλάξει γρήγορα άποψη, ο ίδιος θα παραιτηθεί.

«Η ασφάλεια του εφοδιασμού θα κινδύνευε ενδεχομένως μόνο σε περίπτωση δύο πολύ κρύων χειμώνων στη σειρά, μια πιθανότητα που εκτιμάται σε 1 στις 80.000», δήλωσε ο Vijlbrief. «Πιστεύω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και ότι θα δούμε σύντομα την τελική απόφαση της Γερουσίας».

Μεταξύ αυτών που ζήτησαν την αναβολή της ψηφοφορίας ήταν τρία από τα τέσσερα κόμματα που προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του εθνικιστικού κόμματος PVV που κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου 2023 και του κεντροδεξιού VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Οριστική η απόφαση για διακοπή της παραγωγής

Χωρίς την κυβερνητική αυτή παρέμβαση, η παραγωγή φυσικού αερίου θα μπορούσε θεωρητικά να συνεχιστεί. Οι βουλευτές της Κάτω Βουλής δήλωσαν την Τετάρτη ότι φοβούνται σημαντική καθυστέρηση και συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ρούτε, η οποία είναι υπεύθυνη μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την παραγωγή φυσικού αερίου στο Γκρόνινγκεν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ο νομοθέτης του VVD Σίλβιο Έρκενς δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι η απόφαση για τον τερματισμό της παραγωγής φυσικού αερίου δεν θα επανεξεταστεί.

«Αλλά η Γερουσία έχει το δικαίωμα να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες», πρόσθεσε.

«Ζαλίζουν» τα κέρδη

Η Shell και η ExxonMobil, της οποίας η κοινοπραξία NAM εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, ζήτησαν από διαιτητικό δικαστήριο να αποφασίσει εάν το ολλανδικό κράτος θα πρέπει να τις αποζημιώσει για τον τερματισμό της παραγωγής φυσικού αερίου στο Groningen, το οποίο εξακολουθεί να περιέχει τεράστια αποθέματα.

Τα κέρδη από το φυσικό αέριο έχουν αποδώσει στο ολλανδικό δημόσιο ταμείο περίπου 363 δισεκατομμύρια ευρώ (391,13 δισεκατομμύρια δολάρια) από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή στη δεκαετία του 1960, ενώ τα κέρδη της Shell και της Exxon από το Groningen ήταν περίπου 66 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια