Ο Λευκός Οίκος ζήτησε την Τρίτη τη NASA να θεσπίσει ένα ενιαίο πρότυπο χρόνου για το φεγγάρι και άλλα ουράνια σώματα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν να θέσουν διεθνείς κανόνες στο διάστημα.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου (OSTP), σύμφωνα με ένα σημείωμα που είδε το Reuters, έδωσε εντολή στη διαστημική υπηρεσία να συνεργαστεί με άλλα τμήματα της αμερικανικής κυβέρνησης για να καταστρώσει ένα σχέδιο μέχρι το τέλος του 2026 για τον καθορισμό της Συντονισμένης Σεληνιακής Ώρας (LTC).

Η διαφορετική βαρυτική δύναμη, και πιθανώς άλλοι παράγοντες, στο φεγγάρι και σε άλλα ουράνια σώματα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίσσεται ο χρόνος σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτός στη Γη. Μεταξύ άλλων, η LTC θα παρέχει ένα σημείο αναφοράς μέτρησης χρόνου για τα σεληνιακά διαστημόπλοια και δορυφόρους που απαιτούν εξαιρετική ακρίβεια για τις αποστολές τους.

Ανακοίνωση της NASA – Ένα «νέο αστέρι» θα εμφανιστεί στον ουρανό

«Το ίδιο ρολόι που έχουμε στη Γη θα κινούνταν με διαφορετικό ρυθμό στο φεγγάρι», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Kevin Coggins, επικεφαλής επικοινωνίας και πλοήγησης στο διάστημα της NASA.

Αλλαγές στα ρολόγια

Το σημείωμα του επικεφαλής του OSTP, Arati Prabhakar, ανέφερε ότι για ένα άτομο στο φεγγάρι, ένα ρολόι με βάση τη Γη φαίνεται να χάνει κατά μέσο όρο 58,7 μικροδευτερόλεπτα ανά ημέρα της Γης και να συνοδεύεται από άλλες περιοδικές παραλλαγές που θα παρέσυραν περαιτέρω την ώρα της Σελήνης από την ώρα της Γης.

«Σκεφτείτε τα ατομικά ρολόγια στο Ναυτικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (στην Ουάσιγκτον). Είναι ο χτύπος της καρδιάς του έθνους, που συγχρονίζει τα πάντα. Θέλουμε έναν παλμό και στο φεγγάρι, είπε ο Κόγκινς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis , η NASA στοχεύει να στείλει αποστολές αστροναυτών στη Σελήνη τα επόμενα χρόνια και να δημιουργήσει μια επιστημονική σεληνιακή βάση που θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία του σκηνικού για μελλοντικές αποστολές στον Άρη. Στην προσπάθεια συμμετέχουν δεκάδες εταιρείες, διαστημόπλοια και χώρες.

Ένας αξιωματούχος του OSTP είπε ότι χωρίς ένα ενιαίο σεληνιακό πρότυπο χρόνου θα ήταν δύσκολο να διασφαλιστεί ότι οι μεταφορές δεδομένων μεταξύ διαστημικών σκαφών είναι ασφαλείς και ότι οι επικοινωνίες μεταξύ της Γης, των σεληνιακών δορυφόρων, των βάσεων και των αστροναυτών είναι συγχρονισμένες.

Οι χρονικές αποκλίσεις θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε σφάλματα στη χαρτογράφηση και τον εντοπισμό θέσεων πάνω ή σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, είπε ο αξιωματούχος.

«Φανταστείτε αν ο κόσμος δεν συγχρονίζει τα ρολόγια του στην ίδια ώρα – πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι αυτό και πόσο δύσκολα γίνονται τα καθημερινά πράγματα», είπε ο αξιωματούχος.

Ο ρόλος της YTC

Στη Γη, τα περισσότερα ρολόγια και ζώνες ώρας βασίζονται στη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα ή UTC. Αυτό το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο βασίζεται σε ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο ατομικών ρολογιών που τοποθετούνται σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Μετρούν τις αλλαγές στην κατάσταση των ατόμων και δημιουργούν έναν μέσο όρο που τελικά καθορίζει έναν ακριβή χρόνο.

Μπορεί να χρειαστεί ανάπτυξη ατομικών ρολογιών στη σεληνιακή επιφάνεια, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της OSTP.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι καθώς οι εμπορικές δραστηριότητες επεκτείνονται στη Σελήνη, ένα ενιαίο χρονικό πρότυπο θα είναι απαραίτητο για τον συντονισμό των επιχειρήσεων, τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των συναλλαγών και τη διαχείριση της υλικοτεχνικής υποστήριξης του σεληνιακού εμπορίου.

Ο καθορισμός του τρόπου εφαρμογής της Συντονισμένης Σεληνιακής Ώρας θα απαιτήσει διεθνείς συμφωνίες, ανέφερε το σημείωμα, μέσω “υφιστάμενων φορέων τυποποίησης” και μεταξύ των 36 εθνών που έχουν υπογράψει ένα σύμφωνο που ονομάζεται Συμφωνία Άρτεμις που περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες ενεργούν στο διάστημα και στο φεγγάρι.

Η Κίνα και η Ρωσία, οι δύο κύριοι αντίπαλοι των ΗΠΑ στο διάστημα, δεν έχουν υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.