Ο Λευκός Οίκος ζήτησε την Τρίτη τη NASA να θεσπίσει ένα ενιαίο πρότυπο χρόνου για το φεγγάρι και άλλα ουράνια σώματα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν να θέσουν διεθνείς κανόνες στο διάστημα.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου (OSTP), σύμφωνα με ένα σημείωμα που είδε το Reuters, έδωσε εντολή στη διαστημική υπηρεσία να συνεργαστεί με άλλα τμήματα της αμερικανικής κυβέρνησης για να καταστρώσει ένα σχέδιο μέχρι το τέλος του 2026 για τον καθορισμό της Συντονισμένης Σεληνιακής Ώρας (LTC).
Η διαφορετική βαρυτική δύναμη, και πιθανώς άλλοι παράγοντες, στο φεγγάρι και σε άλλα ουράνια σώματα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εκτυλίσσεται ο χρόνος σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτός στη Γη. Μεταξύ άλλων, η LTC θα παρέχει ένα σημείο αναφοράς μέτρησης χρόνου για τα σεληνιακά διαστημόπλοια και δορυφόρους που απαιτούν εξαιρετική ακρίβεια για τις αποστολές τους.
Ανακοίνωση της NASA – Ένα «νέο αστέρι» θα εμφανιστεί στον ουρανό
«Το ίδιο ρολόι που έχουμε στη Γη θα κινούνταν με διαφορετικό ρυθμό στο φεγγάρι», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Kevin Coggins, επικεφαλής επικοινωνίας και πλοήγησης στο διάστημα της NASA.
Αλλαγές στα ρολόγια
Το σημείωμα του επικεφαλής του OSTP, Arati Prabhakar, ανέφερε ότι για ένα άτομο στο φεγγάρι, ένα ρολόι με βάση τη Γη φαίνεται να χάνει κατά μέσο όρο 58,7 μικροδευτερόλεπτα ανά ημέρα της Γης και να συνοδεύεται από άλλες περιοδικές παραλλαγές που θα παρέσυραν περαιτέρω την ώρα της Σελήνης από την ώρα της Γης.
«Σκεφτείτε τα ατομικά ρολόγια στο Ναυτικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (στην Ουάσιγκτον). Είναι ο χτύπος της καρδιάς του έθνους, που συγχρονίζει τα πάντα. Θέλουμε έναν παλμό και στο φεγγάρι, είπε ο Κόγκινς.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis , η NASA στοχεύει να στείλει αποστολές αστροναυτών στη Σελήνη τα επόμενα χρόνια και να δημιουργήσει μια επιστημονική σεληνιακή βάση που θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία του σκηνικού για μελλοντικές αποστολές στον Άρη. Στην προσπάθεια συμμετέχουν δεκάδες εταιρείες, διαστημόπλοια και χώρες.
Ένας αξιωματούχος του OSTP είπε ότι χωρίς ένα ενιαίο σεληνιακό πρότυπο χρόνου θα ήταν δύσκολο να διασφαλιστεί ότι οι μεταφορές δεδομένων μεταξύ διαστημικών σκαφών είναι ασφαλείς και ότι οι επικοινωνίες μεταξύ της Γης, των σεληνιακών δορυφόρων, των βάσεων και των αστροναυτών είναι συγχρονισμένες.
Οι χρονικές αποκλίσεις θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε σφάλματα στη χαρτογράφηση και τον εντοπισμό θέσεων πάνω ή σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, είπε ο αξιωματούχος.
«Φανταστείτε αν ο κόσμος δεν συγχρονίζει τα ρολόγια του στην ίδια ώρα – πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι αυτό και πόσο δύσκολα γίνονται τα καθημερινά πράγματα», είπε ο αξιωματούχος.
Ο ρόλος της YTC
Στη Γη, τα περισσότερα ρολόγια και ζώνες ώρας βασίζονται στη Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα ή UTC. Αυτό το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο βασίζεται σε ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο ατομικών ρολογιών που τοποθετούνται σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Μετρούν τις αλλαγές στην κατάσταση των ατόμων και δημιουργούν έναν μέσο όρο που τελικά καθορίζει έναν ακριβή χρόνο.
Μπορεί να χρειαστεί ανάπτυξη ατομικών ρολογιών στη σεληνιακή επιφάνεια, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της OSTP.
Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι καθώς οι εμπορικές δραστηριότητες επεκτείνονται στη Σελήνη, ένα ενιαίο χρονικό πρότυπο θα είναι απαραίτητο για τον συντονισμό των επιχειρήσεων, τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των συναλλαγών και τη διαχείριση της υλικοτεχνικής υποστήριξης του σεληνιακού εμπορίου.
Ο καθορισμός του τρόπου εφαρμογής της Συντονισμένης Σεληνιακής Ώρας θα απαιτήσει διεθνείς συμφωνίες, ανέφερε το σημείωμα, μέσω “υφιστάμενων φορέων τυποποίησης” και μεταξύ των 36 εθνών που έχουν υπογράψει ένα σύμφωνο που ονομάζεται Συμφωνία Άρτεμις που περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες ενεργούν στο διάστημα και στο φεγγάρι.
Η Κίνα και η Ρωσία, οι δύο κύριοι αντίπαλοι των ΗΠΑ στο διάστημα, δεν έχουν υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες.
Latest News
Πρόστιμο 75 εκατ. δολ. από την Τουρκία στην Google
Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθημερινά πρόστιμα - Η Google μπορεί να ασκήσει έφεση
Αντίστροφη μέτρηση για το digital economy forum 2024 του ΣΕΠΕ
Ποιοι θα πλαισιώσουν το συνέδριο του ΣΕΠΕ, ποιες είναι οι βασικές θεματικές ενότητες της διοργάνωσης
Η Κίνα σφίγγει τον κλοιό στο κυβερνοέγκλημα του χρηματοπιστωτικού τομέα
Η Υπηρεσία Κυβερνοχώρου δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης της ηλεκτρονικής απάτης στην Κίνα
Χτίζει... κόμβο logistics η Huawei στον Πειραιά – Οι νέες επενδύσεις που σχεδιάζει
«Το logistics hub που θα δημιουργηθεί ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν πύλη εισόδου των προϊόντων της Huawei προς την Ευρώπη», είπε ο CEO της εταιρείας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Η Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone και τα Mac - To Siri αποκτά AI
To chatbot τεχνητής νοημοσύνης θα ενεργοποιείται όταν ο χρήστης κάνει ερωτήσεις που το ίδιο το Siri δεν μπορεί να απαντήσει.
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits