Τον τερματισμό ενός έργου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ως αντικείμενό του είχε τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των δορυφόρων της στο διάστημα, ανακοίνωσε η NASA την Παρασκευή, αφού οι ελεγκτικές αρχές επέκριναν την επικεφαλής εταιρεία ανάδοχο του προγράμματος, Maxar, κατηγορώντας την για «κακή απόδοση».

Η διαστημική υπηρεσία ανέφερε ότι το έργο OSAM-1 — On-Orbit Service, Assembly, and Manufacturing 1 — σταμάτησε μετά από σχεδόν μια δεκαετία εργασίας.

Διάστημα: Πάτησε φεγγάρι η πρώτη πτήση – Τι επιδιώκει η NASA

Η NASA ανέφερε στην ανακοίνωσή της «συνεχιζόμενες τεχνικές, προκλήσεις κόστους και χρονοδιαγράμματος», και έκανε λόγο για «έλλειψη αφοσιωμένου συνεργάτη».

Ο αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανέφερε ότι περίπου 450 άτομα υποστηρίζουν το OSAM-1, αλλά ότι η NASA «δεσμεύεται να υποστηρίζει το εργατικό δυναμικό του έργου ανά σχέδιο μέχρι το οικονομικό έτος 2024».

«Αν και είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση να διακόψουμε το πρόγραμμα, δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τη NASA στην επιδίωξη πιθανών νέων συνεργασιών ή εναλλακτικών χρήσεων υλικού καθώς ολοκληρώνουν το κλείσιμο των εργασιών ανεφοδιασμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Maxar Space Systems, Έρικ Γκλας, μιλώντας στο CNBC.

Η Maxar εξαγοράστηκε από την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Advent International τον Μάιο του 2023 προτού χωριστεί σε δύο επιχειρήσεις: τη Maxar Intelligence, που επικεντρώθηκε στις δορυφορικές εικόνες και την ανάλυση, και τη Maxar Space Systems, που επικεντρώθηκε στην κατασκευή διαστημικών σκαφών.

Το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Μέριλαντ ηγήθηκε των εργασιών του προγράμματος OSAM-1, με τη Maxar Space Systems να χρήζεται ο κύριος ανάδοχος του έργου στο πλαίσιο πολλαπλών συμφωνιών. Το OSAM-1 βρίσκεται σε ανάπτυξη από το 2015, με στόχο να συνδεθεί με τον δορυφόρο εικόνων Landsat 7 που ανήκει στις ΗΠΑ, για την επισκευή και τον ανεφοδιασμό του γηρασμένου διαστημικού σκάφους ώστε να παραταθεί ο χρόνος ζωής του.

Πίσω από το χρονοδιάγραμμα

Ωστόσο το OSAM-1 έχει μείνει χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα, ενώ το κόστος του προγράμματος για τη NASA αυξήθηκε. Σε μια καυστική έκθεση του Οκτωβρίου, ο Γενικός Επιθεωρητής της NASA «διαπίστωσε ότι οι αυξήσεις του κόστους του έργου και οι καθυστερήσεις χρονοδιαγράμματος οφείλονταν κυρίως στην κακή απόδοση της Maxar», ενώ σημείωσε ότι το κέντρο Goddard του οργανισμού έχει επίσης δυσκολευτεί με βασικά μέρη της ανάπτυξης.

«Η NASA και οι αξιωματούχοι της Maxar αναγνώρισαν ότι η Maxar υποτίμησε το εύρος και την πολυπλοκότητα της εργασίας, δεν είχε πλήρη κατανόηση των τεχνικών απαιτήσεων της NASA και δεν είχε την απαραίτητη τεχνογνωσία», δήλωσε ο Γενικός Επιθεωρητής της NASA στην έκθεσή του, μετά από έναν χρόνο.

Ο ελεγκτής της υπηρεσίας σημείωσε ότι το OSAM-1 ήταν πιθανό να «ξεπεράσει την τρέχουσα τιμή του των 2,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την ημερομηνία κυκλοφορίας του Δεκεμβρίου 2026», η οποία ήταν ήδη έξι χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα. Η έκθεση, επικαλούμενη εκπροσώπους της Maxar, σημείωσε ότι η εταιρεία «δεν επωφελείται πλέον από τη δουλειά της στο OSAM-1» και, κατά την άποψη της NASA, δεν φαινόταν πλέον «να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τη Maxar όσον αφορά την ποιότητα του προσωπικού της. ”

Η ακύρωση του OSAM-1 από τη NASA έρχεται μήνες αφότου η Maxar παρέδωσε μεγάλα τμήματα του διαστημικού σκάφους στο Goddard στο Μέριλαντ — ωστόσο άλλα βασικά μέρη δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί.

Η δορυφορική εξυπηρέτηση είναι ένας εκκολαπτόμενος υποτομέας της διαστημικής βιομηχανίας που μόλις πρόσφατα άρχισε να αναπτύσσεται με τη Northrop Grumman και τις αποστολές της στο διάστημα να αντιπροσωπεύουν μια ακόμα προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία