Για τρίτο συνεχόμενο μήνα διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο για τρίτο μήνα, καθώς η αξία των εισαγωγών υπερέβη τις εξαγωγές.

Το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 1,9% από τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στα 68,9 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο έλλειμμα σε σχεδόν ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπε έλλειμμα 67,6 δισ. δολαρίων.

Ινδία: Αντίπαλον δέος της Κίνας «φτιάχνουν» οι ΗΠΑ

Το προφίλ του ισοζυγίου και η ανάπτυξη

Η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε σε σχεδόν 332 δισ. δολάρια και αφορά κινητά τηλέφωνα, τρόφιμα και μηχανοκίνητα οχήματα. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 263 δισ. δολάρια, αντανακλώντας τις αποστολές πολιτικών αεροσκαφών και αργού πετρελαίου. Τα στοιχεία δεν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό.

Το ευρύτερο εμπορικό έλλειμμα μέχρι στιγμής φέτος αναμένεται να συρρικνώσει το Ακαθάριστο Εγχώριο προϊόν για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022. Πριν από τα τελευταία αποτελέσματα, η πρόβλεψη GDPNow της Federal Reserve Bank of Atlanta έδειξε ότι το εμπόριο αφαιρεί σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα από το πρώτο τρίμηνο ανάπτυξη.

«Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε ξανά τον Φεβρουάριο καθώς η οικονομική ανθεκτικότητα των ΗΠΑ συνεχίζει να υποστηρίζει την εγχώρια κατανάλωση.» τονίζει η Εστέλ Ου, οικονομολόγος στο Bloomberg Economics. «Με δεδομένα δύο μηνών απογραφής στις ΗΠΑ, οι εξαγωγές αναμένεται να δώσουν περιορισμένη ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, αντιστροφή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο».

Ενώ το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ έχει βελτιωθεί από το 2022, η επιθυμία για εισαγόμενα εμπορεύματα μπορεί να παραμείνει αυξημένη λόγω των ανθεκτικών καταναλωτικών δαπανών και των αποθεμάτων που συνάδουν περισσότερο με τις πωλήσεις. Επιπλέον, οι κίνδυνοι ύφεσης στις αγορές του εξωτερικού περιορίζουν τη ζήτηση για εξαγωγές των ΗΠΑ.

Σε προσαρμοσμένη βάση του πληθωρισμού, το έλλειμμα του εμπορικού εμπορίου διευρύνθηκε στα 87 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, το μεγαλύτερο από τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής