Προ των πυλών της χρεοκοπίας βρίσκεται η μητρική της Thames Water, με τις ενδεχόμενες συνέπειες να αφορούν άμεσα τη βρετανική κυβέρνηση, την ώρα που κάποια κινεζικά κεφάλαια…καραδοκούν.

Ειδικότερα, η Kemble Water Finance, έχει ένα δάνειο ύψους 190 εκατ. λιρών, το οποίο οι μέτοχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν όταν λήξει στις 30 Απριλίου, σύμφωνα με το CNBC.

Οι δανειστές, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν αρνηθεί να παρατείνουν το δάνειο χωρίς την εισφορά νέων ιδίων κεφαλαίων από τους ιδιοκτήτες της Thames Water, είναι η κινεζική κρατική Bank of China και η Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), καθώς και η Allied Irish Banks και ο ολλανδικός δανειστής ING, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Βρετανία: Εκτός κεντρικού Λονδίνου μεταφέρουν τα γραφεία οι εταιρείες – Απαγορευτικό το κόστος των ενοικίων

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αθέτησης του δανείου, οι δύο τράπεζες που ανήκουν στο Πεκίνο θα μπορούσαν να γίνουν μέτοχοι της Thames Water.

Οι εντάσεις

Ο κομβικός τους ρόλος έρχεται εν μέσω εντάσεων σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις στη Βρετανία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προχωρήσει στον περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές, όπως το σχεδιαζόμενο νέο πυρηνικό εργοστάσιο Sizewell C στο Σάφολκ, και έχει αναγκάσει τους ομίλους τηλεπικοινωνιών να αφαιρέσουν τον εξοπλισμό της Huawei από το δίκτυο επικοινωνιών της χώρας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αξιοποίησε τις αρμοδιότητες εθνικής ασφάλειας για να παρέμβει σε οκτώ συμφωνίες που αφορούσαν επενδύσεις που συνδέονται με την Κίνα σε βρετανικές εταιρείες κατά τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο του 2023.

Οι μέτοχοι της Thames Water, στους οποίους περιλαμβάνεται το κινεζικό κρατικό επενδυτικό ταμείο CIC, υπαναχώρησαν την περασμένη εβδομάδα από την παροχή 500 εκατ. λιρών σε νέο μετοχικό κεφάλαιο, σηματοδοτώντας την προθυμία τους να αναλάβουν μια εκτιμώμενη ζημία ύψους 5 δισ. λιρών από την επένδυσή τους στην εταιρεία ύδρευσης.

Αλλαγή στην ιδιοκτησία

Εάν η Kemble αθετήσει το δάνειο, θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγή στην ιδιοκτησία της Thames Water, αν και το χρέος της ίδιας της εταιρείας κοινής ωφέλειας θα πρέπει να παραμείνει ανεπηρέαστο.

Ωστόσο, η Thames Water, η οποία προμηθεύει με νερό το ένα τέταρτο του βρετανικού πληθυσμού, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ενώ λέει ότι διαθέτει ρευστότητα 2,4 δισ. λιρών – αρκετή για να λειτουργήσει την επιχείρηση για τους επόμενους 15 μήνες – χρειάζεται περισσότερα από 3 δισ. λίρες σε ίδια κεφάλαια μέχρι το 2030 και μια ισχυρή αύξηση των λογαριασμών των πελατών για να διατηρήσει τις υπηρεσίες και να πραγματοποιήσει βελτιώσεις.

Τα επιτόκια

Η εταιρεία, η οποία παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε περίπου 15 εκατ. πελάτες, παλεύει με τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων στο χρέος της ύψους 18 δισ. λιρών, καθώς και με τον πληθωρισμό του κόστους εργασίας, ενέργειας και υλικών και μια σειρά από πρόστιμα για ρύπανση των λυμάτων.

Η κυβέρνηση παραμένει σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να επανεθνικοποιήσει προσωρινά την εταιρεία, στο πλαίσιο σχεδίων με την κωδική ονομασία Project Timber, μια αναφορά στην προειδοποίηση του ξυλοκόπου πριν από μια επικείμενη πτώση δέντρου.

Το δίλημμα

Η άρνηση των μετόχων να παράσχουν νέα κεφάλαια θέτει την κυβέρνηση και τη ρυθμιστική αρχή Ofwat σε δίλημμα: ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουν τους επενδυτές να αποχωρήσουν είναι να συμφωνήσουν σε παραχωρήσεις, οι οποίες θα πληρωθούν μέσω αυξήσεων στους λογαριασμούς, σε μια περίοδο δημόσιας κατακραυγής για τη ρύπανση των λυμάτων και άλλες αποτυχίες των υπηρεσιών.

Οι μέτοχοι ζήτησαν από την Ofwat να εγκρίνει αύξηση των τιμολογίων κατά 56% σε πραγματικές τιμές μέχρι το 2030, καθώς και να παράσχει επιείκεια στους κανόνες για τα μερίσματα, τα πρόστιμα ρύπανσης και τα επενδυτικά σχέδια.
Η Ofwat αναμένεται να εκδώσει σχέδιο απόφασης τον Ιούνιο και τελική απόφαση στις αρχές του επόμενου έτους.

Ένα ζήτημα είναι ότι η Kemble εξαρτάται από τα μερίσματα που καταβάλλει η ρυθμιζόμενη εταιρεία λειτουργίας, η οποία λαμβάνει τα μετρητά από τους λογαριασμούς των πελατών.

Οι νέοι κανόνες

Ωστόσο, οι νέοι κανόνες που εισήγαγε η Ofwat πέρυσι εμποδίζουν την καταβολή μερισμάτων από τη λειτουργούσα εταιρεία εάν θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανθεκτικότητα της εταιρείας ή εάν μια εταιρεία κοινής ωφέλειας υπολείπεται σε κοινωνικά ή περιβαλλοντικά μέτρα.

Η Ofwat έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σχετικά με ένα μέρισμα ύψους 37,5 εκατ. λιρών που κατέβαλε η Thames Water τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ενώ η απόφαση αναμένεται εντός εβδομάδων.

Η Fitch Ratings υποβάθμισε την Πέμπτη την πιστοληπτική ικανότητα της Kemble σε CC, γεγονός που, όπως ανέφερε, υποδεικνύει ότι «μια αθέτηση κάποιου είδους φαίνεται πιθανή».

Τουλάχιστον ένας από τους δανειστές προσπάθησε να εκποιήσει τη θέση του στο δάνειο τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με επενδυτές σε προβληματικά χρέη, αλλά δυσκολεύτηκε να βρει αγοραστές ακόμη και με μεγάλες εκπτώσεις στην ονομαστική αξία.

Η Bank of China, η ICBC, η ING, η AIB, η Kemble και η Thames Water αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή