Ο Διευθύνων Σύμβουλος του γαλλικού κολοσσού καταναλωτικών αγαθών Danone υποβάθμισε την απειλή των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στον κλάδο τροφίμων, υποστηρίζοντας ότι οι καταναλωτές είναι πιθανό να στραφούν σε υγιεινά προϊόντα ως μέρος του νέου μοντέλου απώλειας βάρους.

Ο Antoine de Saint-Affrique δήλωσε στο CNBC ότι η αυξανόμενη ζήτηση για φάρμακα όπως το Wegovy και το Mounjaro θα αυξήσει μόνο την όρεξη των καταναλωτών για περισσότερα υγιεινά και θρεπτικά προϊόντα.

Χάπια αδυνατίσματος: Μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία δεκάδων άλλων ασθενειών – Τι δείχνουν οι έρευνες

«Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως εξαιρετικά συμπληρωματικούς με τα σκευάσματα GLP-1», είπε ο CEO της Danone.

Τα GLP-1, ή αγωνιστές του πεπτιδίου 1 που μοιάζουν με γλυκαγόνη, είναι η κατηγορία φαρμάκων σε ενέσιμη μορφή για απώλεια βάρους, όπως το Wegovy και το Mounjaro. Λειτουργούν μιμούμενα τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη στο σώμα και μειώνοντας αποτελεσματικά τα επίπεδα πείνας.

Η ταχεία άνοδος της ζήτησης για τέτοια φάρμακα έχει προκαλέσει ανησυχία στις βιομηχανίες τροφίμων, φοβούμενες ότι οι πωλήσεις των προϊόντων τους θα μειωθούν καθώς η όρεξη των καταναλωτών θα μειώνεται.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wegovy, φαρμακευτικής εταιρείας που παράγει το σκεύασμα Novo Nordisk είπε τον Φεβρουάριο ότι απευθυνόταν σε κλήσεις από «φοβισμένους» επικεφαλής τροφίμων που ρωτούσαν πώς η νέα φαρμακευτική κατηγορία μπορεί να επηρεάσει τις επιχειρήσεις τους.

Ωστόσο, ο de Saint-Affrique είπε από τη μεριά του ότι τα προϊόντα της Danone, τα οποία περιλαμβάνουν τα γιαούρτια Activia και τα φυτικά γάλατα Alpro, θα αποτελέσουν σημαντικό συστατικό της νέας δίαιτας των καταναλωτών.

«Παρέχουμε πρωτεΐνη, και μάλιστα πρωτεΐνη που δεν μπορείτε να βρείτε φυσικά», είπε. «Πρέπει να έχετε αυτές τις πρωτεΐνες και αν είστε υπό το καθεστώς λήψης τέτοιων σκευασμάτων, θα σας λείψουν αυτές οι πρωτεΐνες. Μπορούμε να σας τα παρέχουμε συμβάλλοντας στην υγεία του εντέρου σας», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε στην καρδιά του τι χρειάζεται όταν χρησιμοποιείτε κάτι σαν το GLP-1», πρόσθεσε ο de Saint-Affrique.

Υπερβολικές ανησυχίες

Αναλυτές της εταιρείας ερευνών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Kepler Cheuvreux ανέφεραν σε ένα ερευνητικό σημείωμα τον περασμένο μήνα ότι οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο των σκευασμάτων GLP-1 στην αγορά καταναλωτικών αγαθών μπορεί να είναι υπερβολικές, ιδιαίτερα στον χώρο των υγιεινών προϊόντων διατροφής.

«Οι χρήστες GLP-1 μπορεί να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, αλλά δεν βλέπουμε ουσιαστικό αντίκτυπο στη συνολική ζήτηση τροφίμων, ενώ βλέπουμε ευκαιρίες για τους βιομηχανίες τροφίμων, πρωτεϊνικών προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής», επισήμανε ο Jon Cox, επικεφαλής ευρωπαϊκών καταναλωτικών equities.

«Ενώ οι καταναλωτές μπορεί να αποφεύγουν τα κακά για εσάς υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (UPF), πιστεύουμε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν γενικά πιο υγιή χαρτοφυλάκια σε σύγκριση με ορισμένους ανταγωνιστές», πρόσθεσε.

Η Kepler Cheuvreux όρισε τη Danone και την ελβετική εταιρεία παραγωγής τροφίμων Nestle ως πιθανούς ωφελούμενους στο νέο τοπίο των καταναλωτικών αγαθών. Η επενδυτική εταιρεία Jefferies τον περασμένο μήνα έδωσε στη Danone τη σύσταση buy εν μέσω ευρύτερης ύφεσης στον τομέα των τροφίμων, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]