Αύξηση 7,0% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών στο σύνολο του λιανικού εμπορίου, το 2023, καθώς ανήλθε σε 68,14 δισ. σχέση με τα 63,70 δισ. του 2022.

Για το λιανικό εμπόριο, χωρίς τους κλάδους οχημάτων τροφίμων και καυσίμων, ο κύκλος εργασιών το έτος 2023 ανήλθε σε 24,82 δισ. σημειώνοντας αύξηση 5,6% σε σχέση με το έτος 2022, όπου ήταν 23,50 δισ.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Μετ’ «εμποδίων και προβλημάτων» η εφαρμογή της

Τα στοιχεία προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν στην εξέλιξη του κύκλου εργασιών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και τον δείκτη ΕΣΑ, ενώ επεξεργάστηκαν από τον Γ. Μπάλτα, Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή Master in marketing analytics.

Νέος δείκτης

Μετά από την παρέμβαση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών στον τρόπο που η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφει τις λιανικές πωλήσεις της χώρας, σήμερα ο εμπορικός κόσμος για πρώτη φορά να αξιολογήσει απόλυτα τα αποτελέσματα του 2023 σε σχέση με αυτά του 2022, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΕΣΑ.

Αξιοποιώντας το εργαλείο που ο ΕΣΑ πρότεινε και η Στατιστική αρχή ενέταξε από το 2022 στα στοιχεία που κοινοποιεί, δημιουργήθηκε ο νέος Δείκτης Λιανικών πωλήσεων του Ε.Σ.Α, στον οποίο περιλαμβάνονται μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις (με απλογραφικά και διπλογραφικά στοιχεία) από τον οποίο όμως εξαιρούνται οι κλάδοι των καυσίμων, τροφίμων και οχημάτων, οι οποίοι με το μέγεθος τους και τις ανεξέλεγκτες αυξομειώσεις τους επηρεάζουν δυσανάλογα τα αποτελέσματα που μέχρι σήμερα ανακοινώνονται.

Σύγκριση των δ΄ τριμήνων 2022 & 2023

Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις των κλάδων τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων, η πραγματικότητα που για πρώτη φορά καταγράφεται φέτος συγκρίνοντας το 2023 με το 2022, δείχνει ότι ναι μεν η περσινή χρονιά ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές καταγράφοντας το α’ τρίμηνο το εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης του 18%, όμως όσο βαδίζαμε προς το τέλος της, τα πράγματα γίνονταν όλο και δυσκολότερα καταλήγοντας στην αναιμική αύξηση του 1,55%.

Η χειρότερη επισήμανση όμως είναι, ότι οι επιχειρήσεις με απλογραφικά στοιχεία, που στην πλειοψηφία τους είναι πολύ μικρές, το τελευταίο τρίμηνο του έτους είδαν για πρώτη φορά στη χρονιά τις πωλήσεις τους να μειώνονται κατά 3%.

Ειδικότερα:

• Στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 10,66 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 10,48 δισ. ευρώ.

• Στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, ο κύκλος εργασιών το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 5,12 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 5,06 δισ. ευρώ.

Καφούνης: Το πραγματικό εμπόριο βιώνει ακόμα μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο

Με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Δείκτη Λιανικής του Ε.Σ.Α, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης δήλωσε:

«Τα αποτελέσματα λοιπόν που καταγράφει ο Δείκτης του Ε.Σ.Α, δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάσουμε. Το πραγματικό λιανεμπόριο, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, δείχνει ότι συνεχίζει να βιώνει μία ακόμα εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.
Ειδικά δε σε ό,τι αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, η πραγματική κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, διότι σε μία πληθωριστική περίοδο όπου η ρευστότητα αγνοείται, δυστυχώς αυτές έκλεισαν τη χρονιά με το τεράστιο μείον 3% και εάν συνυπολογίσουμε τη γιγαντιαία αύξηση των λειτουργικών εξόδων, καταλαβαίνουμε γιατί όλες τελούν υπό καθεστώς ασφυξίας.

Εμείς, έχοντας πλέον στα χέρια μας αδιαμφισβήτητα στοιχεία που δεν επιτρέπουν πλέον τη δικαιολογία πως “οι έμποροι πάντα κλαίγονται” κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, για την επιτακτική ανάγκη λήψης ισχυρών μέτρων τόνωσης της ζήτησης, με ταυτόχρονη όμως ελάφρυνση των βαρών των επιχειρήσεων, ώστε να επιτρέψουμε στον ισχυρότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας να αναπτυχθεί, αλλιώς δυστυχώς θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστα φαινόμενα μαρασμού και λουκέτων που δεν θέλει κανείς να ξαναζήσει».

Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις