Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της αγοραστικής κίνησης για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου το πρώτο τρίμηνο του 2024, ειδικά για τις μικρομεσαίες, με την αγορά να περιμένει πλέον τους τουρίστες και το Πάσχα για να πάρει «ανάσα».

Λιανικό εμπόριο: Αύξηση 7% στον κύκλο εργασιών το 2023 – Ανώμαλη προσγείωση στο δ’ τρίμηνο

Οι ανελαστικές δαπάνες, όπως το ακριβότερο κόστος στέγασης, τα ακριβότερα τρόφιμα και τα ακριβότερα καύσιμα, δεν αφήνουν περιθώρια για άλλα έξοδα στα νοικοκυριά, με τους εμπόρους να λένε ότι η αγορά στο σύνολό της είναι «μουδιασμένη», την ώρα που κινείται ξεκάθαρα με δύο ταχύτητες.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θεόδωρου Καπράλου και του καθηγητή του ΟΠΑ Γιώργου Μπάλτα, αν και το 2023 ξεκίνησε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων για τους εμπόρους, η εικόνα άλλαξε δραματικά τα τελευταία δύο τρίμηνα, ενώ κατά τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς η «βουτιά» είναι ακόμη μεγαλύτερη.

«Θα ήμασταν πολύ ευτυχείς αν είχαμε τα ίδια νούμερα με το τελευταίο τρίμηνο του 2023» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Καπράλος.

Ας σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις με απλογραφικά στοιχεία, που στην πλειοψηφία τους είναι πολύ μικρές, το τελευταίο τρίμηνο του 2023 είδαν για πρώτη φορά στη χρονιά τις πωλήσεις τους να μειώνονται κατά 3%.

Ειδικότερα, στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ο κύκλος εργασιών το δ’ τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 10,66 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 10,48 δισ. ευρώ.

Χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων εμπορίου ο κύκλος εργασιών το δ’ τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 5,12 δισ. ευρώ με την ποσοστιαία αύξηση να διαμορφώνεται στο 1,3% έναντι του δ’ τριμήνου του 2022 (5,06 δισ. ευρώ).

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών στο σύνολο του λιανικού εμπορίου παρουσιάζει θετική μεταβολή κατά 5,2%, ενώ εξαιρουμένων των τριών κλάδων, καταγράφεται επί της ουσίας στασιμότητα, με μεταβολή τζίρου μόλις κατά 0,4%.

«Το πραγματικό λιανεμπόριο, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, δείχνει ότι συνεχίζει να βιώνει μία ακόμα εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Ειδικά δε σε ό,τι αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, η πραγματική κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, διότι σε μία πληθωριστική περίοδο όπου η ρευστότητα αγνοείται, δυστυχώς αυτές έκλεισαν τη χρονιά με το τεράστιο μείον 3% και εάν συνυπολογίσουμε τη γιγαντιαία αύξηση των λειτουργικών εξόδων, καταλαβαίνουμε γιατί όλες τελούν υπό καθεστώς ασφυξίας», σημείωσε ο κος Καφούνης.

Δύο ταχύτητες

Την ίδια ώρα η αγορά κινείται με δύο ταχύτητες, τόσο σε επίπεδο κλάδων, καθώς ορισμένες κατηγορίες λιανεμπορικών επιχειρήσεων καταγράφουν θετικές επιδόσεις, σε αντίθεση με άλλες που δυσκολεύονται την δεδομένη συγκυρία, όσο και σε επίπεδο μεγέθους.

Πού όμως οφείλεται ο έντονος δυϊσμός; Σύμφωνα με τον κο Καπράλο τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των μεγάλων επιχειρήσεων είναι σαφώς ένας από τους λόγους του διαχωρισμού, ωστόσο, όπως επισήμανε, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις δομικές ανισότητες που εντέλει δημιουργούν στρεβλώσεις, οι οποίες συνεχίζονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις