Σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία κατέληξε η φαρμακοβιομηχανία Sanofi για τη διευθέτηση 4.000 αγωγών στις ΗΠΑ που συνδέουν το φάρμακο κατά της καούρας Zantac με καρκίνο, ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη.

Η Sanofi δεν αποκάλυψε τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας. Η συμφωνία, η οποία πρέπει ακόμη να οριστικοποιηθεί, θα επιλύσει τις περισσότερες αγωγές κατά της γαλλικής φαρμακευτικής εταιρείας στα κρατικά δικαστήρια των ΗΠΑ, με εξαίρεση το Ντέλαγουερ όπου εκκρεμούν οι περισσότερες υποθέσεις.

Sanofi: Μεγάλη εξαγορά στον κλάδο των φαρμάκων

Η Sanofi δεν παραδέχτηκε καμία ευθύνη στον διακανονισμό και είπε ότι συμβιβάζεται για να αποφύγει τα έξοδα και τη συνεχιζόμενη απόσπαση της προσοχής της δίκης.

«Η Sanofi υπερασπίστηκε σθεναρά τη δίκη για το Zantac από την αρχή και θα συνεχίσει να το κάνει», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Η Sanofi εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περίπου 20.000 αγωγές για τα Zantac στο δικαστήριο της πολιτείας Ντέλαγουερ. Ένας δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ντέλαγουερ, στο Wilmington, κρατά στα χέρια του την έκβαση περίπου 70.000 υποθέσεων που κατατέθηκαν εναντίον της Sanofi και άλλων εταιρειών φαρμάκου όπως οι GSK, Pfizer και Boehringer Ingelheim.

Αγωνία για την ετυμηγορία

Οι ενάγοντες και οι κατηγορούμενοι αναμένουν την απόφαση του δικαστή σχετικά με το εάν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς των εναγόντων ότι το Zantac προκαλεί καρκίνο.

Οι φαρμακοβιομηχανίες σημείωσαν σημαντική νίκη το 2022, όταν ένας άλλος δικαστής απέρριψε περίπου 50.000 αγωγές με παρόμοιους ισχυρισμούς που είχαν συγκεντρωθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Φλόριντα.

Αυτός ο δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων των εναγόντων ότι το Zantac μπορεί να προκαλέσει καρκίνο δεν υποστηρίχθηκαν επαρκώς επιστημονικά. Οι ενάγοντες είναι ήδη σε διαδικασία άσκησης εφέσεων κατά της απόφασης.

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως το Zantac είχε εκθέσει τους χρήστες σε επιβλαβή επίπεδα της καρκινογόνου χημικής ουσίας NDMA.

Η Τζένιφερ Μουρ και ο Μπρεντ Γουίσνερ, οι οποίοι είναι οι κύριοι δικηγόροι των εναγόντων στις δίκες του Ντέλαγουερ και της Καλιφόρνια, δήλωσαν ικανοποιημένοι που η Sanofi κατέληξε σε συμφωνία, ενώ η δίκη συνεχίζεται εναντίον άλλων φαρμακοβιομηχανιών. «Πιέζουμε επιθετικά εναντίον της GSK και της Boehringer Ingelheim και προετοιμαζόμαστε για πολλαπλές δίκες στο κρατικό δικαστήριο της Καλιφόρνια φέτος», είπε ο Μουρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή