Τερματίζοντας σταδιακά τα «τιμωρητικά μέτρα» για τους δανειστές της χώρας, η Τουρκία αποφάσισε να χαλαρώσει περαιτέρω τους κανονισμούς που αναγκάζουν τις τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα και μείωσε εκ νέου τον δείκτη διατήρησης των τίτλων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, που εξεδόθη σήμερα Σάββατο, η νομισματική αρχή ακύρωσε την αναγκαστική αγορά κρατικών ομολόγων Τούρκων δανειστών που σχετίζονται με στόχους για πιστωτική ανάπτυξη. Παράλληλα, ο δείκτης διατήρησης τίτλων που εφαρμόζεται στις υποχρεώσεις μειώθηκε σε 1% από 4%.

«Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να απλοποιεί τα μακροπροληπτικά μέτρα προκειμένου να διατηρήσει τη λειτουργικότητα του μηχανισμού της αγοράς και τη μακροοικονομική σταθερότητα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Χαλάρωση στο τραπεζικό σύστημα

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα βήματα της κεντρικής τράπεζας για τον τερματισμό των μέτρων που είχαν υιοθετηθεί νωρίτερα, όταν η αύξηση των επιτοκίων δεν ήταν επιλογή. Οι αναγκαστικές αγορές ομολόγων ήταν μέρος ενός συνονθυλεύματος κανόνων που εισήγαγε η προηγούμενη οικονομική ηγεσία, η οποία ακολουθούσε την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν υποστήριζε επί μακρόν τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και στη συνέχεια εισήγαγε δεκάδες νέους κανονισμούς για να αντισταθμίσει τις επακόλουθες διαταραχές της αγοράς.

Η κεντρική τράπεζα άρχισε να χαλαρώνει τους κανονισμούς διατήρησης τίτλων πέρυσι μετά από μια στροφή του Ερντογάν από τις ανορθόδοξες απόψεις του για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια μετά τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου. Η νέα οικονομική ομάδα υποσχέθηκε επιστροφή στη συμβατική οικονομία και τις νομισματικές πολιτικές.

Ο Ερντογάν διόρισε μια ομάδα φιλική προς την αγορά, συμπεριλαμβανομένου του Μεχμέτ Σίμσεκ ως υπουργού Οικονομικών και της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας μετά τις εκλογές του Μαΐου. Η Ερκάν απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του στις αρχές Φεβρουαρίου και αντικαταστάθηκε από τον τότε αναπληρωτή κυβερνήτη Φατίχ Καραχάν. Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής στο 50% από 8,5% από τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή