Η ουσία έχει ροζ χρώμα, μερικές φορές μυρίζει σαν φράουλα και στην Ευρώπη κυκλοφορεί με διάφορα ονόματα: tucibi, tusi, ροζ σκόνη. Συνηθέστερα, ονομάζεται ροζ κοκαΐνη και θεωρείται ναρκωτικό πολυτελείας για εύπορους: Ένα μόνο γραμμάριο κοστίζει 90, 100 ή 120 δολάρια.

Η ίδια ποσότητα συνηθισμένης κοκαΐνης κοστίζει περίπου 70 ευρώ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε φέτος το Ισπανικό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και τις Εξαρτήσεις (OEDA στα ισπανικά). Αλλά η ροζ κοκαΐνη δεν είναι ούτε κοκαΐνη ούτε πολυτέλεια.

Μεταξύ 2019 και 2022, ο Energy Control -ένας οργανισμός που εργάζεται για την ασφαλή κατανάλωση ναρκωτικών- ανέλυσε 150 δείγματα ροζ κοκαΐνης. Βρήκε χρωστική ουσία σχεδόν σε όλα και κοκαΐνη μόνο σε δύο από αυτά. Η περισσότερη ροζ κοκαΐνη ήταν ένα κοκτέιλ από διάφορα φθηνότερα ναρκωτικά. 44% των δειγμάτων περιείχαν κεταμίνη, MDMA (ecstasy) και καφεΐνη.

Πολύ καλό μάρκετινγκ

«Είναι σημαντικό να απομυθοποιήσουμε τη ροζ κόκα. Τελικά, πρόκειται για μια επιχείρηση που ανθεί. Την πουλάνε ως κάτι πολύ αποκλειστικό, αλλά πρόκειται για ένα κανονικό τριφασικό ναρκωτικό», δήλωσε η Berta de la Vega, συντονίστρια του Energy Control στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Το τριφασικό αναφέρεται σε ένα μείγμα κεταμίνης με διεγερτικά όπως το ecstasy (στην προκειμένη περίπτωση) ή το speed, ένα είδος αμφεταμίνης. Λειτουργεί για να εξουδετερώσει τις κατασταλτικές επιδράσεις της κεταμίνης και είναι εύκολο και φθηνό να παρασκευαστεί. Ένα γραμμάριο MDMA κοστίζει 40 ευρώ, μερικές φορές λίγο λιγότερο, η κεταμίνη κοστίζει περίπου 20 έως 35 ευρώ και η καφεΐνη σε σκόνη μπορεί να αγοραστεί στο διαδίκτυο αρκετά φθηνά.

«Παίρνεις λίγο από το καθένα, τα αναμειγνύεις, προσθέτεις το ροζ χρώμα, μια μικρή μυρωδιά φράουλας και, ορίστε, το πουλάς για 120 ευρώ» πρόσθεσε η de la Vega.

Ο Ignacio, ένας 25χρονος που ζει στη Μαδρίτη, είπε ότι όποτε έπαιρνε tusi, του το έδιναν οι φίλοι του, ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνει 100 και ευρώ το γραμμάριο. Πριν το δοκιμάσει, δεν ήταν σίγουρος για το τι ήταν- από ό,τι είχε ακούσει, ήταν «ένα ποτ πουρί» ναρκωτικών

Δείτε το σχετικό βίντεο

Tusi: Ξέρω τι παίρνεις(#TusiSabesLoQueTeMetes)

Το περασμένο καλοκαίρι, η Energy Control ξεκίνησε την εκστρατεία Tusi: Ξέρω τι παίρνεις(#TusiSabesLoQueTeMetes), μια πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ουσίες που καταναλώνει κανείς και τους κινδύνους που εγκυμονεί η αγορά ενός φαρμάκου ενώ νομίζει ότι είναι κάτι άλλο.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μείγματα που συνδυάζουν ναρκωτικά. Ορισμένα από τα δείγματα που ανέλυσε η οργάνωση περιείχαν ακόμη και θρυμματισμένο ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ή κοινή ασπιρίνη. Η De la Vega προειδοποίησε ότι «αν κάποιος δεν γνωρίζει τι παίρνει, είναι πιο δύσκολο να ελέγξει τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Στην περίπτωση του tusi, ο κίνδυνος εξαρτάται από την αναλογία των ουσιών στο μείγμα καθώς και από τα άλλα ναρκωτικά με τα οποία λαμβάνεται. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο καταναλώσει ροζ κοκαΐνη που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κεταμίνη και πίνει επίσης αλκοόλ, αυτό θα ενισχύσει τις κατασταλτικές επιδράσεις και των δύο ουσιών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συντονισμού, καταστολή και λιποθυμίες. Εάν το ecstasy είναι το κύριο συστατικό, η λήψη της μαζί με αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και αυξάνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας.

«Ποιος ξέρει τι περιέχει ή από τι είναι φτιαγμένο. Το μόνο σταθερό είναι το χρώμα»

Ο Ignacio, ένας 25χρονος που ζει στη Μαδρίτη, είπε ότι όποτε έπαιρνε tusi, του το έδιναν οι φίλοι του, ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνει 100 και ευρώ το γραμμάριο. Πριν το δοκιμάσει, δεν ήταν σίγουρος για το τι ήταν- από ό,τι είχε ακούσει, ήταν «ένα ποτ πουρί» ναρκωτικών.

Ρώτησε αρκετούς γνωστούς που έκαναν τακτικά ροζ κοκαΐνη και διαπίστωσε ότι ήταν διαφορετική κάθε φορά: «Ποιος ξέρει τι περιέχει ή από τι είναι φτιαγμένο. Το μόνο σταθερό είναι το χρώμα», τόνισε.

Το ναρκωτικό είναι επίσης πάντα ακριβό. Ο Ignacio δεν βλέπει συνήθως τόσο συχνά ροζ κοκαΐνη επειδή είναι ακριβή, είπε, αλλά δεν θεωρεί ότι το ναρκωτικό είναι αποκλειστικότητα των «εύπορων περιβαλλόντων».

Ο Ignacio «το έχει δει συχνά σε χώρους ηλεκτρονικής μουσικής, ειδικά σε φεστιβάλ ή μεγάλα κλαμπ, στα ίδια μέρη όπου βλέπει κανείς και άλλα ναρκωτικά». Δεν θα το κατηγοριοποιούσε ως ναρκωτικό της μόδας, αν και πριν από μερικά χρόνια δεν το έβλεπε σχεδόν ποτέ, ενώ τους τελευταίους μήνες το έχει συναντήσει αρκετές φορές σε πάρτι.

«Είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια διευκρίνηση. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν χρησιμοποιήσει τους όρους tusi και 2-CB εναλλακτικά. Δεν είναι το ίδιο. Το 2-CB είναι μια διαφορετική ουσία»

Photo: YouTube

Οι «απλοί έμποροι»

Για τους φίλους του Ignacio, τουλάχιστον, είναι εύκολο να αποκτηθεί. Το αγοράζουν από «απλούς εμπόρους» που πωλούν διάφορα ναρκωτικά, μεταξύ των οποίων και το tusi. Δεδομένου του πόσο δαπανηρή είναι η ουσία, ο Ignacio εξεπλάγη που ο συνήθης έμπορος των φίλων του τους έδωσε «λίγο» σε δύο περιπτώσεις. Όταν επικοινώνησαν με τον έμπορο για να αγοράσουν χάπια, τους έδωσε δωρεάν μια σακούλα με τη ροζ ουσία.

Πηγές της Αστυνομίας της Ισπανίας λένε ότι, μέχρι τώρα, είχε «κατασχεθεί ως επί το πλείστον σε μικρές ποσότητες». Η ροζ κοκαΐνη πωλείται και καταναλώνεται συνήθως σε μεμονωμένες σακούλες όπως και οι άλλες ναρκωτικές ουσίες. Προς το παρόν, προσθέτουν οι πηγές, η διακίνηση του ναρκωτικού δεν είναι ανησυχητική.

Έφταναν σε βαλίτσες στο ισπανικό αεροδρόμιο Adolfo Suárez Madrid-Barajas από τη Λατινική Αμερική

Ωστόσο, πρόσφατα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε μια ομάδα που διακινούσε ροζ κοκαΐνη, καθώς και συνηθισμένη λευκή κοκαΐνη, που προοριζόταν για διανομή στη Μάλαγα, στη νότια Ισπανία, και στην πρωτεύουσα Μαδρίτη.

Τα ναρκωτικά μεταφέρονταν αεροπορικώς και έφταναν σε βαλίτσες στο ισπανικό αεροδρόμιο Adolfo Suárez Madrid-Barajas από τη Λατινική Αμερική, όπου το δίκτυο είχε συνεργάτες για να παρακάμπτει τον έλεγχο των αποσκευών που περιείχαν τα ναρκωτικά. Οι αρχές συνέλαβαν επτά άτομα και κατέσχεσαν 24 κιλά κοκαΐνης και 120.000 ευρώ κρυμμένα σε μια βαλίτσα στο αεροδρόμιο Μπαράχας.

Όταν ερεύνησαν τα σπίτια των μελών της οργάνωσης, η αστυνομία κατέσχεσε άλλα 26 κιλά κοκαΐνης, μαζί με σχεδόν οκτώ κιλά ροζ κοκαΐνης, 110.000 ευρώ σε μετρητά, εννέα οχήματα υψηλής τεχνολογίας και ένα πυροβόλο όπλο με 500 φυσίγγια.

To Tusi και η καπιταλιστική λογική

«Είναι πολύ σημαντικό να γίνει μια διευκρίνηση. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν χρησιμοποιήσει τους όρους tusi και 2-CB εναλλακτικά. Δεν είναι το ίδιο. Το 2-CB είναι μια διαφορετική ουσία», εξήγησε η De la Vega. Η έκθεση του OEDA σημειώνει ότι είναι η «τρίτη πιο συχνά καταναλισκόμενη νέα ψυχοδραστική ουσία» μετά την κεταμίνη και το spice, ένα συνθετικό κανναβινοειδές.

Η María Elena Cogollo, της ομάδας ανάλυσης ναρκωτικών της ισπανικής Αστυνομίας, εξήγησε ότι η κατανάλωση του ναρκωτικού δεν έχει γίνει ακόμη προβληματική.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ του tusi και του 2-CB είναι ο τρόπος επεξεργασίας τους. «Το δεύτερο είναι πιο περίπλοκο. Απαιτεί τεχνογνωσία, πρόσθετα υλικά, διαχείριση αποβλήτων, μια σειρά αντιδραστηρίων… Δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας» δήλωσε η De la Vega.

Ο συντονιστής του Energy Control πιστεύει ότι πολλοί έμποροι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι πελάτες μπερδεύουν τη μία ουσία με την άλλη και πωλούν τα πάντα σε υψηλό κόστος, ανεξάρτητα από το είδος του ναρκωτικού: «Παρόλο που πρόκειται για μια μη ρυθμιζόμενη αγορά, η καπιταλιστική λογική είναι εδραιωμένη σε αυτήν. Αν κάτι κοστίζει λιγότερα χρήματα και μπορούν να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος, τόσο το καλύτερο».

*Με στοιχεία από elpais.com

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν

ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω