Ικανοποιημένη είναι η διοίκηση της JTI Hellas από την πορεία του Ploom στην εγχώρια αγορά, σχεδόν έξι μήνες από την τοποθέτηση του. Μάλιστα, ο ιαπωνικός κολοσσός στον χώρο των καπνικών σχεδιάζει να ανοίξει σύντομα και καταστήματα στην Ελλάδα προωθώντας το τεχνολογικά εξελιγμένο προϊόν θερμαινόμενου καπνού.

Ας σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι μέσα στις 10 πρώτες που λανσαρίστηκε το Ploom και σύμφωνα με την κα Γεωργία Καρούντζου, διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της JTI Hellas, φιλοδοξεί να διεκδικήσει σημαντικά μερίδια.

Η ελληνική θυγατρική του ομίλου JTI, που εκτός από την Ελλάδα έχει και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, είναι η μόνη πολυεθνική εταιρεία που παράγει «παραδοσιακά» καπνικά προϊόντα στη χώρα μας μετά και την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ από τον όμιλο Japan Tobacco Inc., κατέχοντας σήμερα την 1η θέση στην κατηγορία και τη 2η θέση της αγοράς προϊόντων καπνού.

Με βάση τα στοιχεία της Nielsen το Δεκέμβριο του 2023 το μερίδιο αγοράς της εταιρείας στη συνολική αγορά των συμβατικών καπνικών προϊόντων ήταν 28,1%, με τον καπνό Οld Holborn να κατέχει το 44,6% της κατηγορίας των στριφτών τσιγάρων.

Η εταιρεία διαθέτει στην ελληνική αγορά τις διεθνείς μάρκες Winston, Camel και Old Holborn και τα παραδοσιακά σήματα BF και GR της ΣΕΚΑΠ.

Επένδυση 40 εκατ. ευρώ

Από το 2018 όταν εξαγοράστηκε το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη ο όμιλος έχει επενδύσει 40 εκατ. δολάρια στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση της μονάδας, με το 76% της παραγωγής να κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού.
Στο εργοστάσιο της Ξάνθης παράγονται τα σήματα Camel και Winston για όλη την Ευρώπη, ενώ τα προϊόντα Ploom εισάγονται στην ελληνική αγορά, από την Πολωνία και την Ιαπωνία.

Αύξηση προμήθειας ελληνικών καπνών

Παράλληλα, για πάνω από 40 χρόνια η JTI αγοράζει σημαντική ποσότητα ελληνικών καπνών για τα προϊόντα της διεθνώς, ενώ ειδικά για το 2023 έχει αυξήσει κατά 50% την προμήθεια από Έλληνες καπνοκαλλιεργητές. Συγκεκριμένα, η αγορά του καπνού από Έλληνες καλλιεργητές έφτασε σε αξία τα 36 εκατ. δολάρια

Ο καθαρός τζίρος της JTI Hellas ανήλθε το 2022 σε 87,11 εκατ. ευρώ από 78,84 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,14 εκατ. ευρώ σχετικά μειωμένα έναντι του 2021 που ήταν 1,7 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, η JTI συνεισφέρει ετησίως πάνω από το 2% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας, από την απόδοση ΕΦΚ και ΦΠΑ καπνού.

Το πρώτο ιαπωνικό πάρκο στην Αθήνα

Σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον, εταιρεία έκανε ένα σημαντικό βήμα στην Ελλάδα την τριετία 2020-2023, περιορίζοντας κατά 80% τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στη μονάδα παραγωγής της στην Ξάνθη.

Ας σημειωθεί ότι ο όμιλος JTI είναι χορηγός και υποστηρικτής με συστηματική συντήρηση του πρώτου δημόσιου αυθεντικού ιαπωνικού πάρκου της Αθήνας και των κήπων του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ο μετασχηματισμός του πάρκου Νηρηίδων στο Παγκράτι σε έναν αυθεντικό ιαπωνικό κήπο και μια θεματική «πράσινη όαση», απέναντι από την Εθνική Πινακοθήκη, έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου» και τελεί υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας.

Παράλληλα, η εταιρεία είναι επίσημος υποστηρικτής του Έτους Πολιτισμού & Τουρισμού 2024, για τη συμπλήρωση 125 χρόνων διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας με δράσεις για την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την επαφή με την ιαπωνική κουλτούρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις