Η Σελήνη δεν θα αρχίσει να κινείται μεταξύ της Γης και του ήλιου μέχρι το πρωί της 8ης Απριλίου. Αλλά ο επιχειρηματικός αντίκτυπος της ολικής ηλιακής έκλειψης αυτού του μήνα, η οποία ξεκινά πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, κόβει ένα μονοπάτι στη Βόρεια Αμερική και τελειώνει στον Ατλαντικό, είναι ήδη εμφανής, σύμφωνα με τον Economist.

Νέα Υόρκη: Οι εμπειρίες στη ζώνη της ολικής έκλειψης

Σύμφωνα με τον Jamie Lane της AirDNA, μιας εταιρείας ταξιδιωτικών δεδομένων, ένα τυπικό βράδυ Κυριακής του Απριλίου, περίπου το 30% των σπιτιών που είναι καταχωρημένα για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση στην Airbnb ή στο Vrbo σε περιοχές μέσα ή γύρω από το μονοπάτι της έκλειψης είναι κατειλημμένα. Ένα αξιοσημείωτο 92% των καταχωρήσεων εντός της ζώνης του συνόλου έχουν κρατηθεί για τις 7 Απριλίου. Η ζήτηση για σπίτια μόλις λίγες πόλεις έξω από αυτή τη λωρίδα πλάτους περίπου 180 χιλιομέτρων έχει αλλάξει ελάχιστα.

Διπλάσια τιμή για την έκλειψη

Η έκλειψη θα είναι ορατή από μια χούφτα μεγάλων πόλεων, όπως το Ντάλας, η Ινδιανάπολη, το Κλίβελαντ, το Μπάφαλο και το Μόντρεαλ. Η CoStar, ένας πάροχος δεδομένων ξενοδοχείων, εκτιμά ότι τα ποσοστά πληρότητας σε αυτά τα μέρη αυξήθηκαν από 12 ποσοστιαίες μονάδες (στο Μόντρεαλ) έως 67 (στην Ινδιανάπολη). Τα υπόλοιπα δωμάτια φαίνεται να είναι διαθέσιμα μόνο σε υψηλές τιμές. Οι New York Times αναφέρουν ότι σχεδόν τα μισά μοτέλ Super 8 στην πορεία της έκλειψης με δωμάτια ακόμα διαθέσιμα χρεώνουν τουλάχιστον διπλάσια από την κανονική τιμή.

Ωστόσο, αυτή η διαδρομή καλύπτει κυρίως περιοχές με σχετικά ελάχιστο απόθεμα καταλυμάτων. Από τις 92.000 αμερικανικές βραχυπρόθεσμες καταχωρίσεις σε αυτή τη ζώνη – λίγο περισσότερο από το 5% του 1,6 εκατομμυρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες συνολικά – 85.000 έχουν κρατηθεί για τις 7 Απριλίου, σε σύγκριση με μόλις 20.000 για την επόμενη Κυριακή. Θεωρητικά, οι ιδιοκτήτες κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης θα έπρεπε να είναι σε θέση να αυξήσουν τις τιμές ακριβώς όπως οι ξενοδόχοι, ιδιαίτερα σε μέρη με λίγα δωμάτια ξενοδοχείων.

Η χαμένη ευκαιρία

Ωστόσο, λίγοι οικοδεσπότες στην Airbnb διαχειρίζονται τις ιδιοκτησίες τους με το επιχειρηματικό δαιμόνιο ενός διευθυντή ξενοδοχείου. Οι αριθμοί της AirDNA δείχνουν ότι σε πόλεις όπως το Ντάλας και οι καταρράκτες του Νιαγάρα, η πλειοψηφία των κρατήσεων για τις 6, 7 και 8 Απριλίου έγιναν πριν από περισσότερους από δύο μήνες – πολύ νωρίτερα από ό,τι είναι τυπικό. Οι έμπειροι επισκέπτες πήδηξαν στις τυπικές τιμές που προσφέρονταν, προτού οι οικοδεσπότες συνειδητοποιήσουν ότι θα μπορούσαν να τις αυξήσουν και να εξασφαλίσουν κρατήσεις.

Η μέση κράτηση στις 7 Απριλίου πήγε στα 269 δολάρια, ελαφρώς πάνω από το επίπεδο των 245 δολαρίων για τις 14 Απριλίου. Ο συνδυασμός των 65.000 επιπλέον κρατήσεων με αύξηση 10% στην τιμή ανά διανυκτέρευση υποδηλώνει ότι οι οικοδεσπότες της Airbnb και της Vrbo θα λάβουν συνολική αύξηση εσόδων μόλις 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη και αν μετρήσουμε τις ημέρες πριν και μετά την κορύφωση της ζήτησης, όταν τα ποσοστά πληρότητας ξεπερνούν επίσης το 80%, φέρνει μόνο τον σωρευτικό πρόσθετο κύκλο εργασιών σε συνολικά 44 εκατομμύρια δολάρια.

Οι Αμερικανοί οικοδεσπότες – και οι ψηφιακές πλατφόρμες που ζουν από προμήθειες σε τέτοιες ενοικιάσεις – έχασαν ένα κόλπο, με άλλα λόγια. Δυστυχώς και για τις δύο ομάδες, δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία να μάθουν από το λάθος τους για λίγο. Οι κάτοικοι της Αλάσκας πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2033 μέχρι την επόμενη ολική έκλειψη, οι κάτοικοι της Βόρειας Ντακότας και της Μοντανίας μέχρι το 2044 και οι κάτοικοι της Φλόριντα, πιο φιλικοί προς τους τουρίστες πάροχοι καταλυμάτων, μέχρι το 2045.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή