Αδύναμο ξεκίνημα με μικτά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με το βλέμμα της αγοράς να είναι στραμμένο προς τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν και οι αγορές αναμένουν ευρέως από την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, θα αναζητήσουν τυχόν υπαινιγμούς ότι μια πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Ο ευρύτερος δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε κέρδη 0,3% λίγο μετά το άνοιγμα.

Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,35% στις 18.240, 57 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διαμορφώνεται στις 8.099,81 μονάδες με κέρδη 0,45%, ενώ ο βρετανικός FTSE υποχωρεί οριακά κατά 0,06% στις 7.909,25 μονάδες.

Αρνητική ήταν η εικόνα των δεικτών την περασμένη εβδομάδα με τον FTSE 100 να χάνει 0,5%, ενώ τόσο ο DAX όσο και ο CAC 40 υποχώρησαν κατά 1,7%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,39%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,35%.

Αγορές: Τι θα καθορίσει τα χρηματιστήρια την εβδομάδα

Οι καταλύτες των αγορών

Εταιρικά κέρδη, πληθωρισμός και επιτόκια είναι οι βασικοί καταλύτες που αναμένεται να διαμορφώσουν την εικόνα στα χρηματιστήρια αυτή την εβδομάδα.

Την ερχόμενη Τετάρτη 10 Απριλίου θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve με τις αγορές να αναζητούν πίσω από τις λέξεις τις ενδείξεις εκείνες που θα δώσουν το στίγμα για το πότε θα ανοίξει ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Βέβαια, η απόφαση του Μαρτίου δεν έλαβε υπόψην της τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή και που εξέπληξαν τους αναλυτές: η ισχυρή απασχόληση περιπλέκει τις νομισματικές αποφάσεις, με παράγοντες της αγοράς να βλέπουν το ορόσημο του Ιουνίου για την πρώτη μείωση των επιτοκίων, να απομακρύνεται.

Την ίδια ημέρα (10 Απριλίου) αναμένονται και τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαρτίου, επίσης καταλυτικά για την επιτοκιακή πολιτική.

Το βλέμμα στην ΕΚΤ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες συνεδριάζουν την Πέμπτη (11 Απριλίου): αν και η απόφαση να διατηρήσουν αμετάβλητο το κόστος δανεισμού θεωρείται ειλημμένη, οι αγορές θα εστιάσουν στο σκεπτικό της απόφασης, αλλά και στη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ που θα ακολουθήσει, αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για μελλοντικές τους προθέσεις. Εξάλλου, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενισχύουν τις φωνές εκείνων που ζητούν μείωση των επιτοκίων νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% τον Φεβρουάριο, πολύ κοντά πλέον στον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές