Οι πραγματικοί μισθοί των εργαζόμενων στην Ιαπωνία μειώθηκαν τον Φεβρουάριο για 23ο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, και ουσιαστικά υποδηλώνουν ότι οι υψηλότερες τιμές συνέχισαν να πιέζουν τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών.

Η μισθολογική τάση είναι ένα από τα βασικά δεδομένα που εξετάζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας για τις προοπτικές αμοιβών και πληθωρισμού, καθώς αποτελούν κρίσιμους παράγοντες που πρέπει να εξετάσει η κεντρική τράπεζα για να αποφασίσει εάν θα χαλαρώσει περαιτέρω την νομισματική πολιτική της.

Ιαπωνία: Επεκτείνει το εμπάργκο στη Ρωσία – Απαγορεύει εξαγωγές μπαταριών ιόντων λιθίου

Οι προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό πραγματικοί μισθοί, ένα βαρόμετρο της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, υποχώρησαν 1,3% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και για 23ο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, η πτώση διαμορφώθηκε στο 1,1%.

Ο πληθωρισμός καταναλωτή που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για τον υπολογισμό των πραγματικών μισθών, ο οποίος περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων αλλά δεν περιλαμβάνει τις τιμές των ενοικίων, αυξήθηκε 3,3% από 2,5% τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, η ονομαστική αμοιβή αυξήθηκε κατά 1,8% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, που αποτελεί την υψηλότερη αύξηση από τον περασμένο Ιούνιο.

«Θα παρακολουθούμε πώς θα εξελιχθεί η ανάπτυξη των ονομαστικών αμοιβών ενώ η άνοδος των τιμών επιβαρύνει τους πραγματικούς μισθούς», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου.

Αύξηση μισθών 5,24%

Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις συμφώνησαν να αυξήσουν τους μισθούς κατά 5,24% φέτος, τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 33 ετών, σύμφωνα με έρευνα της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας Rengo την περασμένη εβδομάδα.

Ο τακτικός ή βασικός μισθός τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 2,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ταχύτερα από το αναθεωρημένο ποσοστό τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε το υπουργείο.

Οι ειδικές πληρωμές, που περιλαμβάνουν μπόνους, υποχώρησαν 5,5% σε ετήσια βάση μετά από την αναθεωρημένη αύξηση 12,4% τον Ιανουάριο.

Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, BOJ, έκανε στροφή στην επί οκτώ χρόνια πολιτικής της για αρνητικά επιτόκια αφήνοντας πίσω της την ανορθόδοξη πολιτική της, σε μια ιστορική μετατόπιση από την εστίασή της στην αναδιοργάνωση της ανάπτυξης με δεκαετίες τεράστιας νομισματικής τόνωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή