Ορισμένοι κάτοχοι του χρέους της Ουκρανίας βρίσκονται σε συνομιλίες για να σχηματίσουν μια επιτροπή πιστωτών πριν από μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με άτομα με άμεση γνώση του θέματος, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ζελένσκι: «Θα χάσουμε τον πόλεμο», αν οι ΗΠΑ δεν ξεμπλοκάρουν το πακέτο των $60 δισ.

Οι μεγάλοι ομολογιούχοι ενδέχεται να επιταχύνουν τις συνομιλίες για τη δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας μετά τις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 17 Απριλίου, ανέφεραν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Είπαν ότι η πίεση χρόνου εντείνεται καθώς το πάγωμα των αποπληρωμών ομολόγων που χορηγήθηκαν στην Ουκρανία το 2022 έχει προγραμματιστεί να λήξει τον Σεπτέμβριο.

Mάχες με τη Ρωσία και την αβεβαιότητα

Οι πληρωμές για τα εκκρεμή διεθνή ομόλογα της χώρας ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σταμάτησαν πριν από δύο χρόνια, μετά την εισβολή της Ρωσίας, κατόπιν συμφωνίας με τους ομολογιούχους. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Κίεβο αγωνίζονται να διατηρήσουν τα οικονομικά της χώρας σε τάξη, καθώς η εισβολή εισέρχεται στο τρίτο έτος της, με τα ρωσικά στρατεύματα να έχουν καταστρέψει πόλεις, να έχουν καταστρέψει ενεργειακές υποδομές και να έχουν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες, ενώ έχουν εκτοπίσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας μάχεται επίσης την αβεβαιότητα σχετικά με τη διεθνή βοήθεια, με περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια να έχουν βαλτώσει στην Ουάσινγκτον. Από αυτό, το Κίεβο ήλπιζε να λάβει 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεση δημοσιονομική στήριξη.

Kαλές σχέσεις με τους πιστωτές

Παρά τις πιέσεις αυτές, η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους παγκόσμιους επενδυτές, εν μέρει επειδή ελπίζει να βασιστεί σε αυτούς για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της χώρας όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ουκρανίας αυξήθηκε κατά 5,3% πέρυσι, με το ΔΝΤ να λέει ότι η οικονομία έδειξε «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα», ενώ προειδοποίησε επίσης για αντίθετους ανέμους φέτος που είπε ότι θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 3%-4%. Τα ομόλογα της Ουκρανίας που συνδέονται με το ΑΕΠ, των οποίων οι πληρωμές εξαρτώνται από την οικονομική ανάπτυξη, διαπραγματεύτηκαν στα 55,35 ανά δολάριο τη Δευτέρα, κοντά στο υψηλότερο επίπεδό τους από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής χρέους της Ουκρανίας Yuriy Butsa δήλωσε τον Ιανουάριο ότι χρειάζονται περισσότερα σημεία δεδομένων τους επόμενους μήνες για να χρησιμεύσουν ως βάση για συζητήσεις με τους κατόχους ευρωομολόγων. Είπε ότι η Ουκρανία ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Οι ομολογιακοί τίτλοι που λήγουν το 2041 επέκτειναν την πτώση τους για έκτη ημέρα για να διαπραγματευτούν κάτω από τα 55 σεντς, ενώ όσοι λήγουν το 2034 διαπραγματεύονται ελαφρώς υψηλότερα σε περισσότερα από 28 σεντς τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή