Τα ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια ενδέχεται να έχουν καταστρέψει  το 15% της δυναμικότητάς τους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία πιστεύει πως η Μόσχα ακόμη δεν έχει επαρκή πυρομαχικά και ανθρώπινο δυναμικό για να εξαπολύσει μια επιτυχή επίθεση.

Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι η Συμμαχία αναμένει μια συντονισμένη προσπάθεια από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους για να υποβαθμίσει τις δυνατότητες της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας.

Ρωσία: Μειώνει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου αλλά όχι τις εξαγωγές

Το ΝΑΤΟ δεν έχει επιβεβαιώσει ότι το Ιράν έχει παραδώσει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, αλλά δεν είχε κανένα λόγο να πιστεύει ότι δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση μόλις συμφωνηθούν αμοιβαία επωφελείς όροι μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μείωση παραγωγής στο NORSI

Το διυλιστήριο NORSI – το τέταρτο μεγαλύτερο στη Ρωσία – έχει μειώσει την παραγωγή βενζίνης κατά 40%, σύμφωνα με το Reuters, μετά από χτύπημα που δέχτηκε που ουκρανική επίθεση με drone.

Το διυλιστήριο της Lukoil είναι ένα παράδειγμα από τα ευρύτερα προβλήματα που έχουν προκύψει στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, όπου ορισμένες πετρελαϊκές εταιρείες δίνουν πραγματικά μάχη στο φόντο των δυτικών κυρώσεων, για να επισκευάσουν τα διυλιστήριά τους, που κατασκευάστηκαν με τη βοήθεια αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών μηχανικών, αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό.

Οι δυσκολίες έχουν επιδεινωθεί από τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας που έπληξαν τουλάχιστον δώδεκα ρωσικά διυλιστήρια φέτος, ανέφεραν οι πηγές του κλάδου.

Εντείνονται οι φόβοι για τα χτυπήματα με drones

«Εάν οι επιθέσεις των drones συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό και η ρωσική αεράμυνα δεν βελτιωθεί, η Ουκρανία θα είναι σε θέση να πλήξει τη ρωσική παραγωγή των διυλιστηρίων πιο γρήγορα από ό,τι οι ρωσικές εταιρείες θα μπορούν να τις επισκευάσουν», δήλωσε ο Σεργκέι Βακουλένκο, ειδικός στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας και συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace, μια δεξαμενή σκέψης διεθνών υποθέσεων.

Ο κορυφαίος ενεργειακός αξιωματούχος της Ρωσίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι κατεστραμμένες εγκαταστάσεις στο NORSI θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν εντός ενός ή δύο μηνών, καθώς οι ρωσικές εταιρείες εργάζονται για την παραγωγή των ανταλλακτικών που χρειάζονται.

Είπε επίσης ότι άλλα ρωσικά διυλιστήρια έχουν ενισχύσει την παραγωγή μετά τις επιθέσεις με drone και δεν υπάρχει έλλειψη στην τοπική αγορά καυσίμων.

Επισημαίνεται ότι το διυλιστήριο NORSI, κοντά στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ, έχει ικανότητα διύλισης 405.000 μετρικών τόνων βενζίνης το μήνα ή το 11% του συνόλου της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια