Τρεις μειώσεις επιτοκίων προβλέπει για φέτος ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, Τζέιμς Μπούλαρντ, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας ενώ η οικονομία παραμένει ανθεκτική.

«Η καλύτερη προοπτική αυτή τη στιγμή είναι τρεις περικοπές φέτος», ανέφερε το πάλαι ποτέ «γεράκι»  της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπούλαρντ την Τρίτη σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αυτή είναι η βασική περίπτωση».

«Βλέπετε μια πολύ επιτυχημένη πολιτική με μια αρκετά ισχυρή οικονομία, επομένως πολλά πράγματα πάνε καλά για τη Fed αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε, μιλώντας στο περιθώριο της Παγκόσμιας Επενδυτικής Συνόδου Κορυφής της HSBC στο Χονγκ Κονγκ.

Νέες μειώσεις

Ο Μπούλαρντ, ο οποίος πλέον είναι κοσμήτορας της σχολής επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Purdue μετά την αποχώρησή του από την περιφερειακή τράπεζα της Fed πέρυσι, υποστήριξε επίσης ότι τα οικονομικά στοιχεία δικαιολογούν ήδη μια μείωση επιτοκίων.

Οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν στη συνάντησή τους τον Μάρτιο ότι θα ήταν σκόπιμο να αρχίσουν να μειώνονται τα επιτόκια φέτος, με μια μέση εκτίμηση για τρεις μειώσεις. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν χρειάζεται να βιαστεί να χαλαρώσει την πολιτική, καθώς απαιτούνται περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί με βιώσιμο τρόπο.

Τα στοιχεία

Ωστόσο, οι αγορές έχουν μετριάσει τα στοιχεία για τις μειώσεις των επιτοκίων εδώ και μέρες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το επιτόκιο της Fed δείχνουν ότι το επιτόκιο αναφοράς θα διαμορφωθεί γύρω στο 4,75% στο τέλος του 2024, σύμφωνα με το FactSet, πάνω από τις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed για 4,6%. Πριν λίγους μήνες  προέβλεπαν ότι τα επιτόκια θα έχουν υποχωρήσει κάτω από το 4%, όταν στη αρχή της χρονιάς η Wall Street πόνταρε σε έξι ή επτά μειώσεις επιτοκίων το 2024. Οι επενδυτές εμφορούμενοι από τον ενθουσιασμό αύξησαν τις τοποθετήσεις του σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι μετοχές. Ο φθηνότερος δανεισμός διευκολύνει τις εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε μετρητά, ενώ αυξάνει επίσης την ελκυστικότητα των μετοχών σε σχέση με τα ομόλογα. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 9,1% από την αρχή της χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή