Από τις έξι με εφτά μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων που προέβλεπαν οι αγορές στις αρχές του 2024 «προσγειώθηκαν», ακολουθώντας το αφήγημα των γερακιών της Fed στο σενάριο που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην καλύτερη εκδοχή θα μειώσει δύο φορές τα επιτόκια φέτος και στη χειρότερη θα τα διατηρήσει αμετάβλητα στο εύρος 5,25% με 5,5%. Ο ισχυρός άντρας της Wall Street, Τζεήμι Ντίμον, στην ετήσια του επιστολή προς τους μετόχους προειδοποίησε για τον κίνδυνο να παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια και ο πληθωρισμός.

Η τελευταία έκθεση για την απασχόληση έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς έδειξε ότι η απασχόληση εκτός του γεωργικού τομέα αυξήθηκε  κατά 303.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, έναντι μέσης πρόβλεψης των αναλυτών για 200.000. Όλο και περισσότεροι  traders πλέον στοιχηματίζουν ότι το βασικό επιτόκιο των ομοσπονδιακών αμοιβαίων κεφαλαίων θα μειωθεί μόνο μία ή δύο φορές φέτος, εκτίμηση που υπολείπεται από τo dot plot της Fed που προβλέπει τρεις μειώσεις επιτοκίων. Τα swaps των επιτοκίων -προθεσμιακά συμβόλαια στα οποία μια ροή μελλοντικών πληρωμών τόκων ανταλλάσσεται με μια άλλη με βάση ένα καθορισμένο ποσό κεφαλαίου- «φωτογραφίζουν» αποκλιμάκωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 60 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με την τιμολόγηση του Bloomberg η πιθανότερη εκδοχή είναι δύο μειώσεις με την πρώτη να αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Την Παρασκευή, η πιθανότητα τρίτης μείωσης ξεπερνούσε το 50%, ενώ υπάρχει μια μικρή πλειοψηφία που εκτιμά ότι δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των επιτοκίων το 2024.

Fed: Οι αγορές τώρα «βλέπουν» υψηλότερα επιτόκια μέχρι το τέλος του κύκλου σύσφιγξης

Οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν και οδηγούν υψηλά τις αποδόσεις, με αυτή του 10ετούς να πλησιάζει το 4,5% και του ευαίσθητου στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής διετούς το 4,8%.

Οι αγορές έχουν μετριάσει τα στοιχεία για τις μειώσεις των επιτοκίων εδώ και μέρες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το επιτόκιο της Fed δείχνουν ότι το επιτόκιο αναφοράς θα διαμορφωθεί γύρω στο 4,75% στο τέλος του 2024, σύμφωνα με το FactSet, πάνω από τις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed για 4,6%. Πριν λίγους μήνες  προέβλεπαν ότι τα επιτόκια θα έχουν υποχωρήσει κάτω από το 4%, όταν στη αρχή της χρονιάς η Wall Street πόνταρε σε έξι ή επτά μειώσεις επιτοκίων το 2024. Οι επενδυτές εμφορούμενοι από τον ενθουσιασμό αύξησαν τις τοποθετήσεις του σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι μετοχές. Ο φθηνότερος δανεισμός διευκολύνει τις εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε μετρητά, ενώ αυξάνει επίσης την ελκυστικότητα των μετοχών σε σχέση με τα ομόλογα. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 9,1% από την αρχή της χρονιάς.

Ωστόσο μια σειρά από στοιχεία πιστοποιούν την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας οδηγώντας τους επενδυτές στην πώληση μετοχών. Ο Dow  υποχώρησε κατά 2,3% την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2023. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες που άγγιξαν το 1%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειά από τις αρχές Ιανουαρίου. Ο  Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,8%, σημειώνοντας την τέταρτη εβδομάδα απωλειών.

Καμπανάκι από Ντίμον

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζεήμι Ντίμον, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα από ό,τι αναμένουν οι αγορές λόγω των υψηλών κρατικών δαπανών.

Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας από άποψη ενεργητικού είπε ότι η JPMorgan σχεδιάζει διαφορετικά σενάρια για τα επιτόκια που καλύπτουν ένα εύρος από 8% έως και 2%.

«Πολλοί βασικοί οικονομικοί δείκτες σήμερα συνεχίζουν να είναι καλοί και πιθανόν να βελτιώνονται, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού. Αλλά όταν κοιτάμε το μέλλον στο αύριο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που θα επηρεάσουν το μέλλον… Όλοι οι ακόλουθοι παράγοντες φαίνεται να είναι πληθωριστικοί: συνεχιζόμενες δημοσιονομικές δαπάνες, επαναστρατιωτικοποίηση του κόσμου, αναδιάρθρωση του παγκόσμιου εμπορίου, κεφαλαιακές ανάγκες της νέας πράσινης οικονομίας , και πιθανώς υψηλότερο ενεργειακό κόστος στο μέλλον (παρόλο που επί του παρόντος υπάρχει υπερπροσφορά φυσικού αερίου και άφθονη πλεονάζουσα χωρητικότητα σε πετρέλαιο) λόγω της έλλειψης απαιτούμενων επενδύσεων στην ενεργειακή υποδομή».

 Ο πληθωρισμός

Ένας άλλος παράγοντας που θα διαμορφώσει τις εκτιμήσεις των επενδυτών είναι η πορεία του πληθωρισμού τον προηγούμενο μήνα, με την αγορά και τους οικονομολόγους να αναμένουν τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Μάρτιο που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Αν και στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 σημειώθηκε σημαντική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, τα στοιχεία του πρώτου διμήνου έδειξαν ότι ο πληθωρισμός κινήθηκε υψηλότερα των προβλέψεων. «Τα πρόσφατα στοιχεία δεν αλλάζουν, ωστόσο, ουσιωδώς τη συνολική εικόνα, η οποία συνεχίζει να είναι αυτή της σταθερής ανάπτυξης, της ισχυρής αλλά επανεξισορροπημένης αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού που κινείται προς το 2% σε μια ενίοτε ανώμαλη πορεία» ήταν το πρόσφατο σχόλιο του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Αν συνυπολογιστούν με την αγορά εργασίας, που δείχνει ανθεκτικότητα αλλά και την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, που σημειώνει καλύτερες επιδόσεις από τους ανταγωνιστές δίνουν στα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τα επιχειρήματα να περιμένουν περισσότερο πριν προχωρήσουν στη μείωση των επιτοκίων.

«Η εστίαση στο χρονοδιάγραμμα μιας πιθανής μείωσης των επιτοκίων υπονομεύεται περαιτέρω από τα δεδομένα και η Fed φαίνεται να αναζητά την κατάλληλη απάντηση εάν η δυναμική του πληθωρισμού δεν εξασθενήσει περαιτέρω ή ακόμη και επιταχυνθεί ξανά», εξηγεί στο Bloomberg ο Rainer Guntermann, αναλυτής στρατηγικής στο Commerzbank. «Μετά την εκπληκτικά ισχυρή έκθεση μισθοδοσίας της Παρασκευής και τα επιθετικά σχόλια της Fed το Σαββατοκύριακο, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Τετάρτης στις ΗΠΑ θα είναι κρίσιμα».

«Η Fed μπορεί ακόμα να περικόψει τον Ιούνιο και να το κάνει ως εξομάλυνση αντί για δραματική αλλαγή στη στάση της νομισματικής πολιτικής» τονίζει στη Wall Street Journal ο Brian Jacobsen, επικεφαλής οικονομολόγος στο Annex Wealth Management. «Αλλά δεν χρειάζεται να βιάζονται». Aυτό εξάλλου ήταν και το στίγμα της πρόσφατης ομιλίας του Πάουελ. «Δεν αναμένουμε ότι θα είναι σκόπιμο να μειώσουμε το επιτόκιο πολιτικής μας έως ότου έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Δεδομένης της δύναμης της οικονομίας και της προόδου στον πληθωρισμό μέχρι στιγμής, έχουμε χρόνο να αφήσουμε τα εισερχόμενα δεδομένα να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις μας για την πολιτική».

Όσο περισσότερο περιμένουν οι αξιωματούχοι, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να υπάρξουν περικοπές φέτος, επισημαίνουν αναλυτές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αξιωματούχοι πιθανότατα θα αντισταθούν στο να αρχίσουν να μειώνουν τα ποσοστά εν μέσω της φετινής προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές για να αποφευχθούν οι πολιτικές εμπλοκές.

Το ουδέτερο επιτόκιο

Ένα άλλο σημείο όπου η Fed και η Wall Street αποκλίνουν είναι το επίπεδο στο οποίο τελικά θα διευθετηθούν τα επιτόκια.

Την Παρασκευή, η διοικήτρια της Fed Μισέλ Μπάουμαν έβαλε στο δημόσιο διάλογο και το ενδεχόμενο της αύξησης των επιτοκίων. «Αν και δεν είναι η βασική μου προοπτική, συνεχίζω να βλέπω τον κίνδυνο ότι σε μια μελλοντική συνεδρίαση μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω το επιτόκιο πολιτικής σε περίπτωση που η πρόοδος στον πληθωρισμό σταματήσει ή ακόμη και αντιστραφεί» τόνισε ίδια στην ομιλία στη Fed στη Νέα Υόρκη. «Η μείωση του επιτοκίου πολιτικής μας πολύ σύντομα ή πολύ γρήγορα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη του πληθωρισμού, απαιτώντας περαιτέρω μελλοντικές αυξήσεις του επιτοκίου πολιτικής για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% μακροπρόθεσμα».

Οι traders αναμένουν ότι τα επιτόκια θα βρίσκονται πάνω από το  3,85% μέχρι το τέλος του 2026, ενώ οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν 3,1%. Υπάρχει μια διαφορά μεγαλύτερη από μία ποσοστιαία μονάδα μεταξύ του επιπέδου που η αγορά και η Fed βλέπουν το ουδέτερο επιτόκιο – το μακροπρόθεσμο επίπεδο που ούτε τονώνει ούτε επιβραδύνει την οικονομία.

Σύμφωνα με τους Financial Times η αγορά «βλέπει» το επιτόκιο αναφοράς να βρίσκεται στο 3,6% το 2027 κι αυτό μεταφράζεται ότι το τελικό επιτόκιο (ουδέτερο επιτόκιο) απέχει πόρω από τη μέση εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για 2,6% στην «μακροπρόθεσμη» πρόβλεψή της

Ο Ed Al-Hussainy, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στην Columbia Threadneedle, εξηγεί στη Wall Street Journal  ότι αναμένει από τους αξιωματούχους της Fed να συνεχίσουν να αυξάνουν την πρόβλεψή τους για ουδέτερα επιτόκια, αλλά όχι τόσο υψηλά όσο αναμένουν οι έμποροι. «Η Fed υπερεκτίμησε εκεί που ήταν το ουδέτερο επιτόκιο για χρόνια», είπε ο Al-Hussainy. «Τώρα, η αγορά υπερβαίνει. Στοιχηματίζω ότι οι επενδυτές θα έρθουν πιο κοντά  τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση της Fed».

.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες