Η Σερβία θα μπορούσε σύντομα να υπογράψει συμφωνία για την προμήθεια 12 μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών χρήσεων Rafale από τη Γαλλία, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία, δήλωσε ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατέληξαν σε συγκεκριμένες συμφωνίες σχετικά με την αγορά των αεροσκαφών Rafale.

Σερβία: Σχεδιάζει να αγοράσει 12 Rafale από τη Γαλλία

«Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί τους επόμενους δύο μήνες και παρουσία του προέδρου της Γαλλίας», δήλωσε στους Σέρβους δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Η αγορά των Rafales από τη Γαλλία θα σηματοδοτούσε μια απομάκρυνση από τη Ρωσία ως παραδοσιακό προμηθευτή όπλων και θα μπορούσε να επιβαρύνει τους πολιτικούς δεσμούς μεταξύ Βελιγραδίου και Μόσχας.

Πέρυσι, ο Βούτσιτς δήλωσε στο Reuters ότι 12 νέα αεροσκάφη Rafale θα μπορούσαν να κοστίσουν στη βαλκανική χώρα περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,26 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οπλικα συστήματα… made in USSR

Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στα Βαλκάνια, ο οποίος εξακολουθεί να βασίζεται σε αεροσκάφη σοβιετικής σχεδίασης, όπως τα αεροσκάφη MiG-29 και τα ελικόπτερα MI-35, μαζί με ρωσικούς πυραύλους και άρματα μάχης.

Χρησιμοποιεί επίσης κινεζικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης.

Ο Βούτσιτς δήλωσε επίσης ότι η Σερβία επιδιώκει να επεκτείνει τη συνεργασία με την Airbus και την Thales.

Το Βελιγράδι έχει ήδη αγοράσει ελικόπτερα H125M της Airbus και μεταγωγικά αεροσκάφη C-295 για τον στρατό και την αστυνομία, πυραύλους εδάφους-αέρος Mistral και ραντάρ της Thales.

Ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε ότι η Σερβία θα αναζητήσει άλλους προμηθευτές όπλων μετά την επιβολή δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Ο σερβικός στρατός είναι πλέον χαλαρά διαμορφωμένος σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και τα στρατεύματά του συχνά ασκούνται με μέλη της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνει το Reuters.

Η Σερβία έχει επανειλημμένα καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει ενταχθεί στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή