Η Σερβία επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Γαλλία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και εξακολουθεί να επιδιώκει την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε μια ακόμη ένδειξη της απομάκρυνσης του Βελιγραδίου από τη Ρωσία ως προμηθευτή όπλων.

Ελλάς – Γαλλία συμμαχία και στα αγροτικά

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι θα συζητήσει τη συνεργασία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Γαλλία που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Απριλίου.

«Ένα από τα θέματα θα είναι η βιομηχανία ειδικού σκοπού και η συνεργασία των βιομηχανιών ειδικού σκοπού μας» δήλωσε ο Βούτσιτς, αναφερόμενος στις αμυντικές βιομηχανίες, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής κυβερνητικής συνεδρίασης.

Οπλικά συστήματα από παντού

Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στα Βαλκάνια, εξακολουθεί να βασίζεται σε αεροσκάφη σοβιετικής σχεδίασης, όπως τα αεροσκάφη MiG-29 και τα ελικόπτερα MI-35, μαζί με ρωσικούς πυραύλους και άρματα μάχης.

Αγόρασε επίσης κινεζικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης.

Η χώρα παραμένει στρατιωτικά ουδέτερη, αλλά εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεργασία για την Ειρήνη», το οποίο είναι προσαρμοσμένο για χώρες που δεν φιλοδοξούν να ενταχθούν στη Συμμαχία.

Η Σερβία έχει ήδη αγοράσει ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροπλάνα Airbus H125M, πυραύλους εδάφους-αέρος Mistral και ραντάρ Thales.

Το Βελιγράδι επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τη συνεργασία με την Airbus μέσω της συντήρησης και της ανάπτυξης των ελικοπτέρων H125M στη Σερβία και της πιθανής κοινής παραγωγής ενός πολεμικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

«Θα επιταχύνουμε τη συνεργασία για τα ελικόπτερα Airbus», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Θέλουν Rafale

Τον Ιανουάριο, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία θα δαπανήσει περίπου 740 εκατομμύρια ευρώ για νέο στρατιωτικό εξοπλισμό το 2024.

Το Βελιγράδι συνεχίζει τις συνομιλίες για την προμήθεια 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη γαλλική Dassault, δήλωσε ο Βούτσιτς.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αγοράσουμε νέα αεροσκάφη που θα βελτιώσουν σημαντικά τις πολεμικές μας ικανότητες».

Πέρυσι ο Βούτσιτς δήλωσε ότι το τίμημα για τα αεροσκάφη εκτιμάται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η γειτονική Κροατία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και εχθρός της Σερβίας σε καιρό πολέμου τη δεκαετία του 1990, αγόρασε 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία έναντι 999 εκατομμυρίων ευρώ το 2021.

Μιλώντας αργότερα την Πέμπτη στο Ζάγκρεμπ, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι η χώρα του αναμένει την παράδοση της πρώτης παρτίδας των έξι αεροσκαφών έως τα τέλη Απριλίου.

Η συνεργασία με τη Μόσχα

Το Βελιγράδι περιόρισε τη στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και καταδίκασε την εισβολή. Αλλά σε αντίθεση με την ΕΕ και άλλες δυτικές χώρες, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Σερβίας ανέρχεται περίπου στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα