Στη μεγαλύτερη σύλληψη λαθρεμπορίου χρυσού στο Χονγκ Κονγκ, προχώρησαν οι αρχές της πόλης κατάσχοντας ποσότητες αξίας 10,7 εκατομμυρίων δολαρίων κρυμμένου σε… εξαρτήματα μηχανών που αποστέλλονταν στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, πρόκειται για 146 κιλά χρυσού τα οποία είχαν «ενσωματωθεί και καμουφλαριστεί» ως μέρος δύο αεροσυμπιεστών στο φορτίο ενός αεροπλάνου που βρισκόταν στο αεροδρόμιο της πόλης.

Σε βίδες και κυλινδρόμορφα εξαρτήματα

Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν πώς ο χρυσός είχε ενσωματωθεί σε εξαρτήματα βίδες και μέρη σε μορφή κυλίνδρου και είχαν καλυφθεί με μια στρώση βαφής για να μη φαίνεται. Οι γρατζουνιές στην επιφάνεια των εξαρτημάτων αποκάλυψαν τον χρυσό που βρισκόταν κάτω από τη βαφή.

Χρυσός: Οι traders προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο του ράλι

Το τελωνείο του Χονγκ Κονγκ εντόπισε τον παράνομο χρυσό κατά τη διάρκεια εξέτασης των μηχανημάτων στις 27 Μαρτίου και μετά από έρευνα που διεξήχθη, συνέλαβε έναν 31χρονο που σχετιζόταν με την υπόθεση.

Ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Χονγκ Κονγκ, όποιος κριθεί ένοχος για λαθρεμπόριο φορτίου υπόκειται σε μέγιστο πρόστιμο 2 εκατομμυρίων δολαρίων και φυλάκιση επτά ετών.

Ένας τελωνειακός υπάλληλος δήλωσε σε τοπικούς δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση στην οποία βρέθηκε χρυσός κρυμμένος με αυτόν τον τρόπο.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο στόχος της επιχείρησης λαθρεμπορίου ήταν να αποφύγει τους δασμούς εισαγωγής, που ανέρχεται στο 10% στην Ιαπωνία, κάτι που θα εξοικονομούσε περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια εάν η επιχείρηση ολοκληρωνόταν.

Κόμβος διακίνησης

Το Χονγκ Κονγκ, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους εμπορίας χρυσού στον κόσμο, συνέλαβε τον Φεβρουάριο άλλον έναν ύποπτο στην προσπάθειά του να μεταφέρει λαθραία ράβδους χρυσού έξω από την πόλη, ενώ γνωστοποιήθηκε τουλάχιστον άλλη μια κατάσχεση χρυσού από το τελωνείο φέτος.

Και οι δύο υποθέσεις αφορούσαν οχήματα με προορισμό το Μακάο που διακινούσαν λαθραία χρυσό αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου έχουν φτάσει σε διαδοχικά υψηλά ρεκόρ το 2024 εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Η τιμή του έφτασε σε νέο υψηλό τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, στα 2,340 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή