Γεωπολιτικοί και δομικοί παράγοντες έχουν οδηγήσει τον χρυσό στις ράγες για να φτάσει στα 2.600 δολάρια ανά ουγγιά μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με έναν βετεράνο της αγοράς.

Το πολύτιμο μέταλλο έφτασε σε διαδοχικά υψηλά ρεκόρ φέτος, με τελευταία επίδοση την Πέμπτη, όταν ο χρυσός σποτ έσπασε το φράγμα των 2.300 δολαρίων πριν σημειώσει ελαφρά υποχώρηση.

Χρυσός: Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με «καύσιμο» και τις δηλώσεις Πάουελ

Οι λόγοι που κρύβονται πίσω από την άνοδό του – και πόσο υψηλότερα μπορεί να φτάσει βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα – είναι ένα από τα πιο «καυτά» θέματα συζήτησης μεταξύ των επενδυτών, ειδικά καθώς τα κέρδη στο χρηματιστήριο παραμένουν ισχυρά.

Ο Juerg Kiener, επικεφαλής επενδύσεων στην Swiss Asia Capital, είπε στο CNBC ότι η ανάλυσή του για τη μελλοντική πορεία του χρυσού «φαίνεται φανταστική».

«Αν κοιτάξετε την καμπύλη προς τα εμπρός για ένα χρόνο, είναι περίπου στα 2.600 δολάρια. Νομίζω ότι πάμε πολύ γρήγορα καθώς ήδη φτάσαμε στο επίπεδο των 2.300 δολαρίων, υπάρχει μεγάλη ζήτηση», είπε.

Πρόσθεσε ότι μια κατάρρευση αποθεμάτων στην αγορά χρυσού θα θέσει «πολλές δομές παραγώγων σε κίνδυνο».

«Ενδεχομένως θέτει σε κίνδυνο πολλές δομές που παίζουν χρυσό στην αγορά, επειδή [οι έμποροι] ενδέχεται να μην είναι σε θέση να καλύψουν [τις αρνητικές θέσεις τους]. Και αν πω ότι το 26 (2.600 δολ./ουγκιά) είναι για μένα απλώς μια καμπύλη προς τα εμπρός, σε περίπτωση που πιέσουμε λίγο τα νούμερα θα πάνε πολύ ψηλότερα».

Μια σύντομη συμπίεση είναι όταν η τιμή ενός περιουσιακού στοιχείου αυξάνεται απότομα και όσοι έχουν αρνητικές θέσεις – που στοιχηματίζουν σε πτώση της τιμής – αναγκάζονται να αγοράσουν το περιουσιακό στοιχείο για να αποτρέψουν περισσότερες απώλειες, συνήθως ανεβάζοντας την τιμή ακόμη περισσότερο.

Ο ρόλος της γεωπολιτικής

Ο Kiener ανέφερε επίσης τη γεωπολιτική, μια στροφή σε έναν «πολυπολικό κόσμο» και την αλλαγή των δομών του διεθνούς εμπορίου ως λόγους για την ανοδική πορεία της τιμής του χρυσού. Ένας άλλος λόγος ήταν οι κυβερνήσεις που «τύπωναν χρήματα σαν να μην υπάρχει αύριο», πρόσθεσε.

Ο χρυσός συνήθως θεωρείται ως ένα λεγόμενο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο και επίσης ως δυνητικό αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.

Η γεωπολιτική έχει αναφερθεί από αρκετούς αναλυτές ως η βάση μιας μεσοπρόθεσμης ανοδικής πορείας για τον χρυσό, εν μέσω των πολέμων στη Γάζα και της Ουκρανίας, των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ και της πιθανότητας ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες.

Ένας άλλος συχνά αναφερόμενος παράγοντας είναι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, εκ των οποίων τρεις αναμένονται φέτος. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού τείνει να αυξάνει την ελκυστικότητα του χρυσού καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος όπως τα ομόλογα.

«Έχουμε μια τεράστια ροή πολύτιμων μετάλλων που φεύγει από τη Δύση», είπε, προσθέτοντας ότι υπήρξε μια «πραγματική στροφή» προς την αυξανόμενη ζήτηση πολύτιμων asset στην Ασία και τις χώρες BRIC ευρύτερα.

Κινέζοι επενδυτές και νοικοκυριά παρουσίασαν αυξημένη ζήτηση για χρυσό το 2023, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, καθώς η αγορά ακινήτων της χώρας παρέμενε σε αναταραχή και τα χρηματιστήρια κατέρρευσαν.

Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν επίσης τα αποθέματά τους σε χρυσό τον τελευταίο χρόνο, υποστηρίζοντας τις τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities