Ο Τζον Πόλσον, ο Ρεπουμπλικανός μεγαλοδωρητής που θεωρείται πιθανός υπουργός Οικονομικών εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να «αποσυνδεθούν» από την Κίνα, υιοθετώντας έναν πιο μετρημένο τόνο από τον πρώην πρόεδρο στο εμπόριο.

ΗΠΑ: Ο μεγαλοεπενδυτής Πόλσον «σπάει την μπάνκα» για τον Τραμπ – Οι σχέσεις με την Ελλάδα

Ο δισεκατομμυριούχος του hedge fund, ο οποίος φιλοξένησε τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο σε έρανο ύψους 50 εκατ. δολαρίων στη Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε επίσης ότι οι δασμοί, τους οποίους ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να επιβάλει στην Κίνα, ήταν ένα «αμβλύ εργαλείο» για τη διόρθωση των εμπορικών ανισορροπιών.

«Δεν θέλουμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα», δήλωσε ο Paulson σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Πρέπει να έχουμε μια καλή οικονομική και πολιτική σχέση μαζί τους».

Τα σχόλια δείχνουν ότι το εμπόριο παραμένει μια περιοχή πιθανής διαφωνίας μεταξύ του Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα επιτεθεί στους «παγκοσμιοποιητές» καθώς προτείνει μια ατζέντα «Πρώτα η Αμερική», και των υποστηρικτών του στη Wall Street.

Ο Trump ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και συνέχισε να ζητά εκτεταμένους δασμούς και ενδεχομένως αποσύνδεση της οικονομίας των ΗΠΑ και της Κίνας. Έχει επίσης επιβάλει δασμό 10% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Ο Πόλσον τάχθηκε υπέρ της «δικαιοσύνης και της αμοιβαιότητας» στη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, η οποία, όπως είπε, παραμένει «πολύ μονόπλευρη», και πίεσε για την κατάργηση ενός νόμου που επιτρέπει στην Κίνα να εξάγει φθηνά αγαθά στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς.

Αλλά το εμπόριο ήταν «επωφελές για την παγκόσμια οικονομία», είπε, και οι δασμοί ήταν ένα «αμβλύ εργαλείο για την εξισορρόπηση των όρων ανταγωνισμού».

Μετριοπάθεια

Ο Πόλσον είχε επίσης πιο μετριοπαθή τόνο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από τον Τραμπ, ο οποίος έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο Τζέι Πάουελ ότι είναι «πολιτικός», υποδηλώνοντας ότι μπορεί να μειώσει τα επιτόκια φέτος για να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς στις προεδρικές εκλογές.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον τρόπο που η Fed προσεγγίζει τις πολιτικές επιτοκίων της», δήλωσε ο Paulson, ο οποίος έκανε την περιουσία του επενδύοντας ενάντια στη φούσκα των ακινήτων που προκάλεσε το κραχ του 2008.

Ο Πόλσον υποβάθμισε επίσης τη δύναμη της οικονομίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία περιλαμβάνει ταχεία ανάπτυξη, χαμηλή ανεργία και υψηλά ρεκόρ στο χρηματιστήριο. Η έκρηξη οφείλεται στις «υπερβολικές» και «μη βιώσιμες» κυβερνητικές δαπάνες τόνωσης από την πανδημία Covid-19, είπε.

Αντίθετα, ο Πόλσον επαίνεσε το ρεκόρ του Τραμπ και αρνήθηκε να πει ότι ο Μπάιντεν είχε κερδίσει τις εκλογές του 2020.

«Οι εκλογές του 2020 ανήκουν στο παρελθόν, αλλά πιστεύω ότι εκφράστηκαν εύλογες ανησυχίες σχετικά με την ακεραιότητα των εκλογών», πρόσθεσε ο Πόλσον. «Προχωρώντας, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να πιστεύουν στην αμεροληψία και την ακεραιότητα των εκλογών».PoΟ χρηματοδότης του Τραμπ επιτέθηκε επίσης στις δικαστικές υποθέσεις εναντίον του πρώην προέδρου, οι οποίες περιλαμβάνουν κατηγορίες που σχετίζονται με τις φερόμενες προσπάθειές του να ανατρέψει τη νίκη του Μπάιντεν.

Πολιτικά κίνητρα

«Νομίζω ότι πολλές από αυτές τις υποθέσεις εναντίον του Τραμπ έχουν πολιτικά κίνητρα», δήλωσε ο Πόλσον. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε στις ΗΠΑ ότι το δικαστικό μας σύστημα θα χρησιμοποιούνταν για πολιτικούς σκοπούς».

Και πρόσθεσε: «Όταν οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τη φύση αυτών των υποθέσεων, αισθάνονται ότι ο Τραμπ διώκεται πολιτικά. Αντί να τον βλάψει, δημιουργεί τεράστια υποστήριξη στον Τραμπ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή