Σύντομα αναμένεται η προκήρυξη για νέες ειδικότητες γιατρών στα ΚΕΠΑ με στόχο από 500 που είναι σήμερα να φτάσουν τους 1.200. Μάλιστα οι γιατροί μπορεί να προέρχονται εκτός από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης μιλώντας στο talk radio 98,9 για την προσπάθεια αναβάθμισης των ΚΕΠΑ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μηλαπίδης τόνισε:

ΚΕΠΑ: Αυξάνονται οι γιατροί και οι ειδικότητες – Υπογράφηκε η ΚΥΑ

«Αυτή τη στιγμή τα ΚΕΠΑ καλούνται να εξυπηρετήσουν περίπου 160 χιλιάδες αιτήματα συμπολιτών μας ετησίως. Λόγω έλλειψης προσωπικού, δηλαδή λόγω έλλειψης γιατρών, οι συνεδριάσεις έχουν μεγάλη καθυστέρηση, είτε στα ΚΕΠΑ, είτε στις κατ΄ οίκον αξιολογήσεις. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε δυο υπουργικές αποφάσεις που δίνουν τη δυνατότητα ενίσχυσης του Ειδικού Σώματος ιατρών των ΚΕΠΑ. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν περίπου 500 γιατροί και σύντομα αναμένεται προκήρυξη με νέες ειδικότητες με στόχο να φτάσουμε τους 1200 ιατρούς οι οποίοι μπορεί να προέρχονται εκτός από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα προσφέροντας τους και αυξημένες οικονομικές απολαβές κατά 50%».

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, το κίνητρο δεν θα πρέπει να είναι αποκλειστικά οικονομικό, αλλά αυτό της προσφοράς που βρίσκεται στο DNA των ιατρών που ασκούν λειτούργημα, ειδικά σε περιπτώσεις πιστοποίησης αναπηρίας καθώς αφορά ένα ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στόχος είναι, η επιτάχυνση των διαδικασιών πιστοποίησης, να μειωθούν στο ελάχιστο οι χρόνοι ανταπόκρισης και να φτιαχτεί μια ψηφιακή πλατφόρμα για τα ραντεβού βάζοντας τέλος στις χειροκίνητες διαδικασίες.

Για το επίδομα μητρότητας

Για μέχρι 9 μήνες μπορεί μια γυναίκα από 24/9/23 αν έχει γεννήσει ή αν έχει υιοθετήσει παιδί να απολαύσει του επιδόματος μητρότητας στο πλαίσιο της ενίσχυσης και του θεσμού της οικογένειας αλλά και της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Η άδεια αυτή είναι μεταβιβάσιμη κατά 7 μήνες στον πατέρα, άρα είτε θα το πάρει ο ένας γονέας, είτε ο άλλος με αντίστοιχη πρόβλεψη και για τα ομόφυλα ζευγάρια με στόχο ένας γονιός να είναι στο σπίτι για να μπορεί να είναι με το παιδί τους πρώτους μήνες της ζωής του. Η σχετική ασφαλιστική διάταξη πέρασε με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, έχουν αναπτυχθεί οι διαλειτουργικότητες μεταξύ ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ και πολύ σύντομα, πριν το τέλος του μήνα, πριν το Πάσχα ευελπιστούμε να είναι έτοιμη η πλατφόρμα στην οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν την αίτησή τους. Όσον αφορά την πληρωμή του επιδόματος ο κ. Μηλαπίδης τόνισε ότι η διαδικασία είναι ηλεκτρονική και με την υποβολή δικαιολογητικών το σύστημα ενημερώνει τον δικαιούχο δίνοντας του 830 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax