Η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι ο στόχος της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ φέτος είναι περίπου 5%. Είναι ένας ενθαρρυντικός στόχος, αλλά εάν η Κίνα θέλει να τον πετύχει, η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσει την πολιτική της προσέγγιση.

Η κυβέρνηση της Κίνας θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί την κατανάλωση, κυρίως για να κάνει την κατανομή του εισοδήματος πιο δίκαιη. Ομως η αύξηση της κατανάλωσης θα είναι σχεδόν σίγουρα χαμηλότερη το 2024 από ό,τι ήταν πέρυσι, λόγω της ισχυρής επίδρασης της βάσης μετά την πανδημία το 2023. Επίσης οι επενδύσεις σε ακίνητα – εδώ και καιρό ο κύριος μοχλός ανάπτυξης – συνεχίζει να μειώνεται, έχοντας ήδη μειωθεί κατά 10% το 2022 και 9,6% το 2023.

Περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για την αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων, την αύξηση της κατανάλωσης και τις επενδύσεις σε ακίνητα. Και δεδομένου ότι οι υποδομές είναι δημόσιο αγαθό και μπορεί να μην προσφέρουν τα είδη των μεγάλων, σχετικά βραχυπρόθεσμων αποδόσεων που αναζητούν συχνά οι ιδιώτες επενδυτές, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για τέτοιες επενδύσεις πρέπει να προέρχεται από την κυβέρνηση.

Η συμβολή της κεντρικής κυβέρνησης στις επενδύσεις σε υποδομές ήταν αμελητέα, ανερχόμενη σε λιγότερο από το 1% του συνόλου. Οι τοπικές αρχές συνεισέφεραν περισσότερο – περίπου 10%.

Αυτό επιδεινώνει τους κινδύνους χρέους τόσο για τις τοπικές κυβερνήσεις όσο και για τους κατασκευαστές ακινήτων, επειδή όταν οι τοπικές κυβερνήσεις επενδύουν σε υποδομές, πρέπει να αντλούν κεφάλαια δανειζόμενες με υψηλά επιτόκια και πουλώντας δικαιώματα χρήσης γης.

Οι προγραμματισμένες δαπάνες της κυβέρνησης για το 2024 ενδέχεται να υπολείπονται σημαντικά των αναγκών της Κίνας για χρηματοδότηση υποδομών. Ετσι, κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί να προσαρμόσουν την προσέγγισή τους – εκδίδοντας περισσότερα κρατικά ομόλογα από ό,τι αναμενόταν.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί νομισματική επέκταση, με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να μειώνει το επιτόκιο αναφοράς. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο η κινεζική κυβέρνηση να χρειαστεί να εφαρμόσει ένα είδος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η επίτευξη του στόχου ανάπτυξης του 5% της κυβέρνησης φέτος δεν θα είναι εύκολη. Ο στόχος είναι εφικτός. Αλλά η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να ακολουθήσει μια πιο επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική από ό,τι έχει σχεδιάσει.

Ο Γιου Γιονγκντίνγκ είναι πρώην πρόεδρος του China Society of World Economics και διευθυντής του Institute of World Economics and Politics στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts