Η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι ο στόχος της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ φέτος είναι περίπου 5%. Είναι ένας ενθαρρυντικός στόχος, αλλά εάν η Κίνα θέλει να τον πετύχει, η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσει την πολιτική της προσέγγιση.
Η κυβέρνηση της Κίνας θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί την κατανάλωση, κυρίως για να κάνει την κατανομή του εισοδήματος πιο δίκαιη. Ομως η αύξηση της κατανάλωσης θα είναι σχεδόν σίγουρα χαμηλότερη το 2024 από ό,τι ήταν πέρυσι, λόγω της ισχυρής επίδρασης της βάσης μετά την πανδημία το 2023. Επίσης οι επενδύσεις σε ακίνητα – εδώ και καιρό ο κύριος μοχλός ανάπτυξης – συνεχίζει να μειώνεται, έχοντας ήδη μειωθεί κατά 10% το 2022 και 9,6% το 2023.
Περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για την αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων, την αύξηση της κατανάλωσης και τις επενδύσεις σε ακίνητα. Και δεδομένου ότι οι υποδομές είναι δημόσιο αγαθό και μπορεί να μην προσφέρουν τα είδη των μεγάλων, σχετικά βραχυπρόθεσμων αποδόσεων που αναζητούν συχνά οι ιδιώτες επενδυτές, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για τέτοιες επενδύσεις πρέπει να προέρχεται από την κυβέρνηση.
Η συμβολή της κεντρικής κυβέρνησης στις επενδύσεις σε υποδομές ήταν αμελητέα, ανερχόμενη σε λιγότερο από το 1% του συνόλου. Οι τοπικές αρχές συνεισέφεραν περισσότερο – περίπου 10%.
Αυτό επιδεινώνει τους κινδύνους χρέους τόσο για τις τοπικές κυβερνήσεις όσο και για τους κατασκευαστές ακινήτων, επειδή όταν οι τοπικές κυβερνήσεις επενδύουν σε υποδομές, πρέπει να αντλούν κεφάλαια δανειζόμενες με υψηλά επιτόκια και πουλώντας δικαιώματα χρήσης γης.
Οι προγραμματισμένες δαπάνες της κυβέρνησης για το 2024 ενδέχεται να υπολείπονται σημαντικά των αναγκών της Κίνας για χρηματοδότηση υποδομών. Ετσι, κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί να προσαρμόσουν την προσέγγισή τους – εκδίδοντας περισσότερα κρατικά ομόλογα από ό,τι αναμενόταν.
Μπορεί επίσης να χρειαστεί νομισματική επέκταση, με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να μειώνει το επιτόκιο αναφοράς. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο η κινεζική κυβέρνηση να χρειαστεί να εφαρμόσει ένα είδος ποσοτικής χαλάρωσης.
Η επίτευξη του στόχου ανάπτυξης του 5% της κυβέρνησης φέτος δεν θα είναι εύκολη. Ο στόχος είναι εφικτός. Αλλά η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να ακολουθήσει μια πιο επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική από ό,τι έχει σχεδιάσει.
Ο Γιου Γιονγκντίνγκ είναι πρώην πρόεδρος του China Society of World Economics και διευθυντής του Institute of World Economics and Politics στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών
Latest News
Οχήματα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την άρση ψηφιακής ακινησίας
Ποια είναι η διαδικασία για την άρση ακινησίας για ΙΧ οχήματα
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (ΣΤ’ Μέρος)
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό