Μέχρι το τέλος του 2024 θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, υποστήριξε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Παραμένουμε στην πρόβλεψή μας ότι θα δούμε, μέχρι το τέλος του έτους, η Fed να είναι σε θέση να λάβει κάποια μέτρα προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων» είπε η Γκεοργκίεβα στο «Squawk on the Street» του CNBC. «Αλλά και πάλι, μην βιαστείτε μέχρι να πουν τα δεδομένα ότι μπορεί να το γίνει.»

ΗΠΑ: Λιγότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Μάρτιο

Τα σχόλια της έρχονται μετά τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίς. Σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, τα στοιχεία τιμολόγησης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed υποδηλώνουν ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει τον Σεπτέμβριο.

Αυτοί οι φόβοι συνέβαλαν στην πρόσφατη υποχώρηση στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, με το δείκτη αναφοράς S&P 500 να καταγράφει πτώση σχεδόν 2% από τις αρχές Απριλίου.

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν 0,2% τον Μάρτιο, ελαφρώς κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Αυτό ήρθε μια μέρα μετά από την έκθεση για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος κινήθηκε υψηλότερα από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ  υποστήριξε ότι η Fed θα πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί τα οικονομικά δεδομένα, τα οποία θα σηματοδοτήσουν πότε είναι σκόπιμο να αρχίσει η μείωση του κόστους δανεισμού.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι αισιόδοξοι για το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η χώρα δεν αισθάνεται τόση ανοδική πίεση στο κόστος εργασίας σε σύγκριση με άλλες χώρες, είπε. Και η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να διαδραματίσει σχετικά σημαντικό ρόλο στην προστασία της οικονομίας από την υπερθέρμανση, συνέχισε, κάτι που είναι ένας ακόμη λόγος αισιοδοξίας για την ευρωστία της οικονομίας.

Ωστόσο, η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από το αναμενόμενο μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα για τον υπόλοιπο κόσμο. Επεσήμανε ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Fed των ΗΠΑ καθώς οι συνθήκες αποκλίνουν.

«Ο πληθωρισμός μειώνεται», είπε η Γκεοργκίεβα. «Αλλά, δεν είναι ακόμα εκεί που θέλουμε να είναι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής