Λιγότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, παρέχοντας κάποια ανακούφιση από τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος για περισσότερο από ό,τι περίμεναν πολλοί οικονομολόγοι.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,2%, λιγότερο από την εκτίμηση 0,3% από την γενική εκτίμηση των επενδυτών και σημαντικά λιγότερο από το 0,6% του Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός PPI αυξήθηκε επίσης κατά 0,2%, ανταποκρινόμενος στις προσδοκίες.

UBS: Πότε και πόσο θα μειώσει τα επιτόκια η Fed – Ποιες επενδύσεις προτείνει

Τα στοιχεία ανακοινώνονται μια μέρα μετά τη γνωστοποίηση του αμερικανικού πλήθωρισμού, το ύψος του οποίου ήγειρε ανησυχίες ότι η Federal Reserve δεν θα μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια σύντομα.

Στο 3,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση, καθώς η Federal Reserve εξετάζει πόσο καιρό θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών.

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδό του στο 3,4% από 3,2% τον Φεβρουάριο και 3,1% τον Ιανουάριο.

Κατά συνέπεια, οι επενδυτές μελλοντικής εκπλήρωσης μείωσαν δραστικά τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, τιμώντας μεταξύ μιας και δύο μειώσεων κατά 25 μ.β. έκαστη, φέτος, σε σύγκριση με έξι ή επτά στις αρχές Ιανουαρίου. Πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι αγορές ανέμεναν τρεις μειώσεις φέτος.

Σημειώνεται επίσης, ότι οι traders στοιχημάτιζαν σχεδόν με βεβαιότητα ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούλιο, αλλά μετά τη δημοσίευση των στοιχείων της Τετάρτης μείωσαν τα στοιχήματά τους από περίπου 98% σε 58%.

Σε σημερινό της σημείωμα η UBS διατυπώνει την εκτίμηση ότι φέτος η Fed θα πραγματοποιήσει 2 μειώσεις επιτοκίων, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο, κατά 25 μονάδες βάσης εκάστη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή