Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την επιτήρηση απομακρυσμένων περιοχών ή κρίσιμων υποδομών με ελληνική σφραγίδα δημιουργεί η startup Lambda Automata. Οι εφαρμογές της εταιρείας αφορούν μία ευρεία γκάμα τομέων αφού περιλαμβάνουν από τον εντοπισμό πυρκαγιών και τη δασοπροστασία μέχρι την επιτήρηση των συνόρων.
Componous: Με έδρα την Φλώρινα «οραματίζεται» κατασκευές με… νευρικό σύστημα και εγκέφαλο
Με την κλιματική κρίση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις επιθέσεις χάκερ σε κρίσιμα συστήματα υποδομών να απειλούν ολοένα και περισσότερο τα κράτη, η Lambda Automata με αιχμή του δόρατος την επένδυση σε έξυπνες ψηφιακές λύσεις επιχειρεί να χτίσει τοίχος προστασίας απέναντι στις αναδυόμενες προκλήσεις.
Η startup μάλιστα πρόσφατα άντλησε 6 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά και αμερικανικά κεφάλαια, γεγονός που υποδεικνύει πως έχει μπει για τα καλά στο μάτι των επενδυτών. Πρώτο προϊόν της Lambda Automata είναι οι αυτόνομοι πύργοι παρατήρησης (autonomous surveillance towers) που η εταιρεία κατασκευάζει και παράγει στην Παιανία. Πρόκειται για μη-επανδρωμένα, αυτόνομα παρατηρητήρια, που ανιχνεύουν, εντοπίζουν και αρχειοθετούν αυτόνομα (χωρίς την ανάγκη χειριστή) πιθανές απειλές (καπνό, σκάφη, οχήματα, ανθρώπους).
Η εταιρεία έχει ήδη εγκαταστήσει κάποια συστήματα σε δυσπρόσιτα σημεία στην Περιφέρεια Ηπείρου, τα οποία βοηθούν τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας για την επιτήρηση δασών. Το σύστημα, το οποίο βασίζεται σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, υπολογιστικής όρασης και ρομποτικής, που χειρίζονται πλήρως περιστρεφόμενες (θερμικές ή οπτικές) κάμερες στο πεδίο, «σαρώνει» μία περιοχή αδιάκοπα, ψάχνοντας για πιθανές απειλές. Αν εντοπίσει π.χ. καπνό, τότε στέλνει μία ηλεκτρονική ειδοποίηση, με την περιγραφή και τις συντεταγμένες του συμβάντος στην αντίστοιχη υπηρεσία. Ταυτόχρονα αρχειοθετεί τα διάφορα συμβάντα ενδιαφέροντος που εντοπίζει με έναν τρόπο που είναι εύκολος για χωρική ή χρονική αναζήτηση στο μέλλον, αν χρειαστεί.
«Αντικείμενο της εταιρίας είναι τα αυτόνομα συστήματα (δηλαδή ρομπότ) με χρήσεις σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας είτε αυτά αφορούν την άμυνα είτε την πολιτική προστασία. Η πρώτη σειρά προϊόντων μας αφορά αυτόνομα μη-επανδρωμένα παρατηρητήρια. Τα μη-επανδρωμένα συστήματα μας είναι ήδη εγκατεστημένα σε δυσπρόσιτες περιοχές ανά την επικράτεια, είτε για την επιτήρηση της ακτογραμμής είτε για την προστασία των δασών», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο συνιδρυτής της εταιρείας, Δημήτρης Κώττας.
«Να επιταχύνουμε την αναβάθμιση των αποτρεπτικών μας ικανοτήτων»
«Η ασφάλεια και η ευημερία μας σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τις δυνατότητες αποτροπής απειλών τόσο της Ευρώπης όσο και των συμμάχων της. Τη στιγμή που αναθεωρητικές δυνάμεις στη περιοχή μας αλλά και διεθνώς, παράγουν σε μαζική, βιομηχανική, κλίμακα οπλισμένα μη-επανδρωμένα συστήματα, είναι κρίσιμο να επιταχύνουμε την αναβάθμιση των αποτρεπτικών μας ικανοτήτων. Κρίσιμο για να το πετύχουμε αυτό, χωρίς απαγορευτικό κόστος, και ενώ βρισκόμαστε σε δημογραφικά μειονεκτική θέση, είναι η χρήση νέων τεχνολογιών λογισμικού, τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής, για ανάπτυξη και παραγωγή σε μεγάλους αριθμούς, εγχώριων και συμμαχικών προϊόντων άμυνας, υψηλής αποτελεσματικότητας και χαμηλού κόστους», επισημαίνει.
Ποια τα κυριότερα πλεονεκτήματα του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα; «Βασικό πλεονέκτημα είναι το τεράστιο δίκτυο της διασποράς είτε ακαδημαϊκά είτε σε διάφορες βιομηχανίες διεθνώς. Σημαντικότερο μειονέκτημα είναι η κουλτούρα ή η νοοτροπία, σχετικά με το τι είναι εφικτό για μία νέα εταιρία τεχνολογίας και τι όχι. Αυτό δεν είναι μοναδικό στην Ελλάδα αλλά κοινό σε όλη την Ευρώπη, σε κάποιο βαθμό», υποστηρίζει ο κ. Κώττας.
Η επαναβιομηχανοποίηση της Ευρώπης
«Ενώ π.χ., στις ΗΠΑ βλέπουμε νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας που καταπιάνονται, με δύσκολα θέματα, είτε τεχνικά είτε επιχειρηματικά, π.χ., ηλεκτρικά αυτοκίνητα, εκτοξεύσεις χαμηλού κόστους, διαστημικές εφαρμογές, ανθρωποειδή ρομπότ, υπερηχητικά αεροσκάφη, αυτόνομα οπλικά συστήματα, το ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα παραμένει ακόμα φοβικό. Εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο θα αλλάξει δραματικά τα επόμενα χρόνια, μέσα από ένα νέο ρεύμα επανα-βιομηχανοποίησης στην Ευρώπη. Όπως έγινε και τον προηγούμενο αιώνα, με την αεροναυπηγική ή την αυτοκινητοβιομηχανία, πολλές νέες εταιρείες τεχνολογίας θα ξεκινήσουν από την Ευρώπη», τονίζει.
Γιατί ένας νέος σήμερα να ανοίξει την δικιά του εταιρεία τεχνολογίας; «Νομίζω ο βασικός λόγος για να ξεκινήσεις κάποια εταιρεία, είναι για να λύσεις κάποιο πρόβλημα, που εκτιμάς ότι δεν θα λυθεί χωρίς την συνεισφορά σου», καταλήγει.
Latest News
Startups στην Ελλάδα: Οι επενδυτικές ευκαιρίες, οι εξαγορές και οι προοπτικές για το 2025
Το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital και την υποστήριξη της EATE παρουσίασε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το report Startups in Greece
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Deloitte: Κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών
Ανοιχτό κάλεσμα σε startups και νέους για την υποβολή καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών απευθύνει η Deloitte με τον 2ο κύκλο του StartUp Acceleration Program - Αιτήσεις έως τις 15 Δεκεμβρίου