Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να προχωρήσει ο όμιλος Fourlis στη διάθεση περίπου 13% με 14% των μετοχών που κατέχει στην Trade Estates, ώστε να μειωθεί το ποσοστό του σε κάτω του 50%. Τα παραπάνω ανέφερε η διοικητική ομάδα της Fourlis σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη ο τρόπος πώλησης των μετοχών.

Fourlis: Πάνω 10% οι πωλήσεις και αύξηση 21,8% στα EBITDA για το 2023

Εάν δηλαδή γίνει μέσω του placement (ιδιωτικής τοποθέτησης) ή μέσω της διαδικασίας του carve out. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις και συζήτησης με τους υφιστάμενους μετόχους της εταιρείας (μεταξύ των οποίων την Autohellas που κατέχει περίπου 10% και την Latsco με 3,1%).

Ο πρόεδρος της Fourlis, Βασίλειος Φουρλής σημείωσε πως η απομείωση του ποσοστού στην ΑΕΕΑΠ πέρα από την ενίσχυση της ρευστότητας και τη μείωση του δανεισμού, θα απελευθερώσει τη δυναμική του retail (λιανικής). «Η Trade Estates», είπε, «θα συνεχίσει και μετά την διάθεση του ποσοστού να ενοποιείται στους ισολογισμούς του ομίλου ως συμμετοχή (equity consolidation).

Ο κ. Φουρλής σχολιάζοντας την πορεία του ομίλου δήλωσε αισιόδοξος για την συνέχεια παρά τα ανάμεικτα μηνύματα που εκπέμπονται από την κατανάλωση και την οικονομία.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το 2024», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα πως ο όμιλος ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα θα επαναφέρει την τακτική ενημέρωση των επενδυτών για τους οικονομικούς του στόχους (guidance).

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Fourlis, Δημήτρη Βαλαχή, ο οποίος επισήμανε πως ο όμιλος είναι καλά τοποθετημένος για να  εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και πως «αντιπροσωπεύει ένα εξαιρετικό επενδυτικό story (represents a great investment story)».

Νέα ΙΚΕΑ σε Πάτρα και Ηράκλειο

Ειδική αναφορά έγινε στα σχέδια επέκτασης του τομέα λιανικής. Ο κ. Βαλαχής στάθηκε ιδιαίτερα στη λειτουργία νέων καταστημάτων ΙΚΕΑ σε Πάτρα και Ηράκλειο, στα τέλη του 2024 και στα μέσα του 2025, αντίστοιχα αλλά και στη δημιουργία ενός ακόμη στο Ελληνικό το 2027.

Δυναμική επέκταση σχεδιάζεται και για τα Intersport, με έμφαση την ανάπτυξη σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η συνεργασία Holland & Barrett με ΑΒ Βασιλόπουλος

Όσον αφορά στα Holland & Barrett και στη συνεργασία με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, ο κ. Βαλαχής ανέφερε ότι δρομολογείται η λειτουργία νέων σημείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ από το 2025 εξετάζεται η επέκταση του brand και εκτός συνόρων.

Η Holland & Barrett, σημείωσε ο ίδιος διανύει τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι από του χρόνου θα παρουσιάσει κέρδη χάρη στις επιδόσεις που παρουσιάζουν.

Αναφορικά με τους οικονομικούς στόχους, η διοικητική ομάδα υπογράμμισε πως επιδίωξη είναι η εμφάνιση εσόδων 750 εκατ. ευρώ (μόνο από τον τομέα λιανικής) και η επίτευξη περιθωρίου κέρδους της τάξης του 8% το 2027. Διευκρίνισε ακόμη πως δεν υπάρχει πρόθεση αυτή την στιγμή η εταιρεία να προχωρήσει σε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών (share buy back).

Να σημειωθεί πως οι πωλήσεις του Ομίλου Fourlis κατά το 2023 αυξήθηκαν κατά 10% σε συγκρίσιμη βάση, δηλαδή εξαιρουμένων των πωλήσεων Intersport Turkey και The Athlete’s Foot, φτάνοντας τα 521,3 εκατ. ευρώ. Σημαντική αύξηση κατά 21,8%παρουσίασαν και τα EBITDA, φτάνοντας τα €48,2 εκ. το 2023 έναντι €39,6 εκ. το 2022.

Η Fourlis αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς ομίλους διαρκών καταναλωτικών αγαθών με την εμπορική του δραστηριότητα να εκτείνεται στις χώρες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Δραστηριοποιείται σε τέσσερις κλάδους, τη λιανική πώληση Ειδών Οικιακού Εξοπλισμού και Επίπλων (Καταστήματα ΙΚΕΑ), τη λιανική Πώληση Αθλητικών Ειδών (Καταστήματα Intersport), τις επενδύσεις σε Ακίνητη Περιουσία (μέσω της Trade Estates) και τη λιανική πώληση Ειδών Υγείας & Ευεξίας (Καταστήματα Holland & Barrett).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις