Ειδοποιήσεις σε χρήστες iPhone σε 92 χώρες,  έστειλε την Τετάρτη η Apple , προειδοποιώντας τους ότι μπορεί να έχουν γίνει στόχος επιθέσεων spyware από μισθοφόρους.

Η εταιρεία έστειλε τις ειδοποιήσεις σε άτομα σε 92 χώρες στις 12μμ ώρα Ειρηνικού την Τετάρτη. Δεν αποκάλυψε τις ταυτότητες των επιτιθέμενων ή τις χώρες στις οποίες οι χρήστες έλαβαν ειδοποιήσεις.

ΔΝΤ: Καμπανάκι για μεγάλη αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων [γραφήματα]

«Η Apple εντόπισε ότι στοχοποιείστε από μια επίθεση μισθοφορικού spyware που προσπαθεί να θέσει σε κίνδυνο από απόσταση το iPhone που σχετίζεται με το Apple ID -xxx-“, έγραψε στην προειδοποίηση προς τους επηρεαζόμενους πελάτες.

«Αυτή η επίθεση πιθανότατα σας στοχεύει ειδικά λόγω του ποιος είστε ή τι κάνετε. Αν και ποτέ δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί απόλυτη βεβαιότητα κατά τον εντοπισμό τέτοιων επιθέσεων, η Apple έχει μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτή την προειδοποίηση – παρακαλούμε να την λάβετε σοβαρά υπόψη σας”, πρόσθεσε η Apple στο κείμενο, αντίγραφο του οποίου εξέτασε το TechCrunch, ενα ειδησεογραφικό site που εστιάζει σε ειδήσεις απο το χώρο της τεχνολογίας .

Η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone στέλνει τέτοιου είδους ειδοποιήσεις πολλές φορές το χρόνο και έχει ειδοποιήσει τους χρήστες για τέτοιου είδους απειλές σε περισσότερες από 150 χώρες από το 2021, σύμφωνα με μια ενημερωμένη σελίδα υποστήριξης της Apple.

Με λογισμικό …Pegasus

Έστειλε επίσης μια πανομοιότυπη προειδοποίηση σε έναν αριθμό δημοσιογράφων και πολιτικών στην Ινδία τον περασμένο Οκτώβριο. Αργότερα, η μη κερδοσκοπική ομάδα υπεράσπισης της Διεθνούς Αμνηστίας ανέφερε ότι είχε βρει το επεμβατικό κατασκοπευτικό λογισμικό (γνωστό και στην Ελλάδα) Pegasus της ισραηλινής εταιρείας κατασκευής spyware NSO Group στα iPhones διακεκριμένων δημοσιογράφων στην Ινδία. (Οι χρήστες στην Ινδία είναι μεταξύ εκείνων που έχουν λάβει τις τελευταίες ειδοποιήσεις απειλών της Apple, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα).

Οι ειδοποιήσεις κατασκοπευτικού λογισμικού καταφθάνουν σε μια εποχή που πολλά έθνη προετοιμάζονται για εκλογές. Τους τελευταίους μήνες, πολλές εταιρείες τεχνολογίας έχουν προειδοποιήσει για τις αυξανόμενες κρατικές προσπάθειες επηρεασμού ορισμένων εκλογικών αποτελεσμάτων. Οι ειδοποιήσεις της Apple, ωστόσο, δεν έκαναν παρατήρηση σχετικά με τη χρονική στιγμή τους.

«Δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι μας έκανε να σας στείλουμε αυτή την ειδοποίηση, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει τους επιτιθέμενους μισθοφόρους spyware να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους για να αποφύγουν την ανίχνευση στο μέλλον», δήλωσε η εταιρεία στους επηρεαζόμενους πελάτες.

Προηγουμένως περιέγραφε τους επιτιθέμενους ως “κρατικά χρηματοδοτούμενους”, αλλά αντικατέστησε όλες αυτές τις αναφορές με “μισθοφορικές επιθέσεις spyware”.

Η προειδοποίηση προς τους πελάτες προσθέτει: «Οι επιθέσεις μισθοφορικού spyware, όπως αυτές που χρησιμοποιούν το Pegasus από τον όμιλο NSO, είναι εξαιρετικά σπάνιες και πολύ πιο εξελιγμένες από την κανονική εγκληματική δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο ή το κακόβουλο λογισμικό των καταναλωτών”.

Η Apple δήλωσε ότι βασίζεται αποκλειστικά σε «εσωτερικές πληροφορίες και έρευνες σχετικά με τις απειλές για τον εντοπισμό τέτοιων επιθέσεων» και ακόμα πως «Παρόλο που οι έρευνές μας δεν μπορούν ποτέ να επιτύχουν απόλυτη βεβαιότητα, οι ειδοποιήσεις απειλών της Apple είναι ειδοποιήσεις υψηλής εμπιστοσύνης , ότι ένας χρήστης έχει ατομικά στοχοποιηθεί από μια επίθεση μισθοφορικού spyware και θα πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή