Σε προχωρημένο στάδιο φέρεται να είναι οι συνομιλίες της Pegatron, που κατασκευάζει  iPhone στην Ινδία, με τον όμιλο Tata Group, για την παραχώρηση της συγκεκριμένης μονάδας.

Η εξέλιξη αυτη, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters στο αποκλειστικό του θέμα, σηματοδοτεί την περαιτέρω «αποδυνάμωση» της συνεργασίας ανάμεσα στη Apple και την ταϊβανέζικη εταιρεία Pegatron.

Apple: Πώς έχασε 115 δισ. σε χρηματιστηριακή αξία

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η οποία έχει λάβει την υποστήριξη της Apple, η Tata σχεδιάζει να κατέχει τουλάχιστον 65% των μετοχών σε μια κοινοπραξία που θα λειτουργεί το εργοστάσιο της Pegatron κοντά στην πόλη Τσενάι στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού της νότιας Ινδίας, με την ταϊβανέζικη εταιρεία να παρέχει τεχνική υποστήριξη και να κατέχει τα υπόλοιπα, ανέφερε μία από τις πηγές.

Η Tata, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους της Ινδίας, θα λειτουργήσει την κοινοπραξία μέσω της μονάδας Tata Electronics, δήλωσε η δεύτερη πηγή.

Το εργοστάσιο της Pegatron στην Ινδία απασχολεί περίπου 10.000 υπαλλήλους και κατασκευάζει 5 εκατομμύρια iPhones ετησίως. Είναι η τελευταία τέτοια εγκατάσταση που λειτουργεί από την εταιρεία, αφού έχασε τον έλεγχο ενός εργοστασίου iPhone στην Κίνα πέρυσι στον ανταγωνιστή Luxshare σε μια συμφωνία 290 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Apple επιδιώκει όλο και περισσότερο να διαφοροποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού της πέραν της Κίνας εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Για την ινδική Tata, το εργοστάσιο της Pegatron στο Τσενάι θα ενισχύσει τα σχέδια κατασκευής iPhone.

Η Tata λειτουργεί ήδη ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης iPhone στο γειτονικό νότιο κρατίδιο της Καρνατάκα, το οποίο εξαγόρασε από την Ταϊβανέζικη Wistron πέρυσι, και κατασκευάζει επίσης ένα άλλο στο Hosur στο Tamil Nadu, όπου η Pegatron είναι πιθανό να αναδειχθεί ως εταίρος της κοινοπραξίας.

«Μυστήριο» για την αποχώρηση της Pegatron

Η Pegatron εδώ και μήνες κατασκευάζει επίσης ένα άλλο εργοστάσιο iPhone στην πανεπιστημιούπολη του Τσενάι και οι συνομιλίες για τη συμφωνία με την Tata περιλαμβάνουν την ανάληψη και αυτής της εγκατάστασης, ανέφερε η πρώτη πηγή.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Tata και της Pegatron για το εργοστάσιο αναμένεται να ολοκληρωθούν σε έξι μήνες και πως όλοι οι εργαζόμενοι της Pegatron India θα μετακινηθούν στην νέα κοινοπρακτική οντότητα.

Οι συμβεβλημένοι κατασκευαστές iPhone της Apple στην Ινδία περιλαμβάνουν επί του παρόντος την Tata, την Pegatron και τη Foxconn.

Η Tata είναι το κλειδί για τις αυξανόμενες φιλοδοξίες της Apple στην Ινδία, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θα συνεισφέρει το 20-25% των συνολικών αποστολών iPhone φέτος, από 12-14% πέρυσι.

Οι λόγοι για τη σταδιακή αποχώρηση της Pegatron από τις δραστηριότητές της Apple, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, δεν έγιναν γνωστοί. Πέρυσι, η Pegatron δήλωσε ότι η συμφωνία για το εργοστάσιο στην Κίνα έγινε για να αντλήσει κεφάλαια ώστε να «βελτιστοποιήσει την επιχείρησή της».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ