Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο -δηλαδή σε διάστημα ενός εξαμήνου- εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά την είδηση ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν ή τους πληρεξούσιους του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν στο νότιο ή βόρειο Ισραήλ το συντομότερο τις επόμενες 24 με 48 ώρες.

Το Ιράν έχει απειλήσει δημόσια ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για επίθεση που έγινε στο Προξενείο του την περασμένη εβδομάδα στη Δαμασκό της Συρίας, την οποία η Τεχεράνη απέδωσε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Το χτύπημα σκότωσε κορυφαίους ιρανούς στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου στελέχους της επίλεκτης δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

WSJ: Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ αναμένεται τις επόμενες δύο ημέρες

Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει μια σημαντική διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και θα προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές πετρελαίου.

Με αυτό το δεδομένο, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent σημείωσε ράλι πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 19% φέτος με τον πόλεμο να αυξάνει τα ασφάλιστρα κινδύνου στην αγορά.

Η ανησυχία ότι το Ιράν μπορεί να απαντήσει σε αντίποινα για επίθεση τη Δευτέρα από ύποπτα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, παρείχε στήριξη στις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά εξαμήνου καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, παρά τους περιοριστικούς παράγοντες όπως είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ αναμένουν μια επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, αλλά μια επίθεση που δεν θα ήταν αρκετά μεγάλη για να σύρει την Ουάσιγκτον σε πόλεμο, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, γράφει το Reuters. Ιρανικές πηγές ανέφεραν ότι η Τεχεράνη προετοιμάζεται για μια απάντηση με στόχο την αποφυγή μεγάλης κλιμάκωσης.

Οι προβλέψεις

Οι αναλυτές της ING έχουν δηλώσει ότι αναμένουν το ράλι του πετρελαίου να υποχωρήσει εκτός εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ή διακοπή του εφοδιασμού.

«Διατηρούμε την πρόβλεψή μας για το Brent κατά μέσο όρο στα 87 δολάρια το βαρέλι κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους», πρόσθεσαν οι αναλυτές της ING.

Οι τιμές είχαν υποχωρήσει για λίγο, αφότου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 σε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να είναι ισχυρή καθώς η κατανάλωση καυσίμων μεταφορών αναμένεται να αυξηθεί σε γενικές γραμμές και σε όλες τις περιφέρειες, καθώς τα καλοκαιρινά ταξίδια και τα ταξίδια διακοπών αυξάνονται, αναφέρει σε προβλέψεις του ο ΟΠΕΚ την Πέμπτη. Ο οργανισμός βλέπει μια «ισχυρή προοπτική ζήτησης πετρελαίου για τους καλοκαιρινούς μήνες».

«Προς το παρόν, η αγορά βρίσκεται ως επί το πλείστον στο πεδίο αύξησης της ζήτησης 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών που προβλπέπει ο ΟΠΕΚ σε αντίθεση με τις μειωμένες προβλέψεις του ΔΟΕ κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», σύμφωνα με τον Ole Hansen της Saxo Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities