Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν στο νότιο ή βόρειο Ισραήλ το συντομότερο τις επόμενες 24 με 48 ώρες, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα που μίλσε στην Wall Street Journal. Πρόσωπο που ενημερώθηκε από την ιρανική ηγεσία, ωστόσο, είπε ότι ενώ συζητούνται σχέδια για επίθεση, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Το Ιράν έχει απειλήσει δημόσια ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για επίθεση που έγινε στο Προξενείο του την περασμένη εβδομάδα στη Δαμασκό της Συρίας, την οποία η Τεχεράνη απέδωσε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Το χτύπημα σκότωσε κορυφαίους Ιρανούς στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου στελέχους της επίλεκτης δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Lufthansa: Ακύρωσε πτήσεις προς το Ιράν λόγω φόβου για επιθέσεις

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έδειξαν ότι  μπορεί να επίκειται επίθεση εναντίον στόχων ισραηλινών συμφερόντων από το Ιράν ή τους πληρεξούσιους του, αλλά άλλη πηγή λέει ότι τώρα φαίνεται ότι η επίθεση θα μπορούσε να είναι εντός των συνόρων του Ισραήλ.

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Χέρζι Χαλεβί

Αντίποινα εντός ημερών

Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα είπε στην WSJ την Πέμπτη ότι οι αμερικανικές πληροφορίες καταδεικνύουν ιρανικό αντίποινα εντός ημερών, «πιθανόν σε ισραηλινό έδαφος».

Την Πέμπτη, η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ δήλωσε ότι οι κυβερνητικοί υπάλληλοι των ΗΠΑ και τα μέλη των οικογενειών τους θα έχουν περιορισμούς στο να ταξιδέψουν εκτός του κεντρικού Ισραήλ, της Ιερουσαλήμ και της Beersheba μέχρι νεοτέρας.

Ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, βρέθηκε στο Ισραήλ την Πέμπτη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας από αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ, επίσης την Πέμπτη, υποσχέθηκε να απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε επίθεση στο Ισραήλ. «Όποιος μας κάνει κακό, θα τον βλάψουμε. Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά», τόνισε.

Η Συρία κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι πραγματοποίησε την επίθεση, η οποία σκότωσε τον στρατηγό Μοχάμαντ Ρεζά Ζαχεντί, ο οποίος διαχειριζόταν τις ιρανικές παραστρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και τον Λίβανο, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους των ΗΠΑ. Ο Ζαχεντί ήταν ο πιο υψηλόβαθμος Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος που σκοτώθηκε μετά τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020 στη Βαγδάτη.

Ο Ζαχέντι και τουλάχιστον έξι άλλοι Ιρανοί μαχητές σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε στο WSJ ότι οι πληροφορίες έδειξαν ότι το κτίριο που χτυπήθηκε στη Δαμασκό δεν ήταν μια διπλωματική εγκατάσταση, αλλά ένα κτίριο που χρησιμοποιεί η Δύναμη Κουντς και είναι μεταμφιεσμένο σε μη στρατιωτικό χώρο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν επικοινώνησε με τον Ανώτατο Ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ με διάφορες επιλογές για να πλήξει ισραηλινά συμφέροντα, δήλωσε σύμβουλος της παραστρατιωτικής δύναμης. Τα υπό εξέταση σενάρια περιλαμβάνουν άμεση επίθεση στο Ισραήλ με εξελιγμένους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, είπε.

Τις τελευταίες ώρες, λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης κοντά στους Φρουρούς της Επανάστασης έχουν αναρτήσει βίντεο που δείχνουν προσομοιωμένες πυραυλικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Χάιφα του Ισραήλ και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του στη Ντιμόνα. Ένας Ιρανός αξιωματούχος έχει επίσης δηλώσει προηγουμένως το Ιράν θα χτυπήσει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και αφαλάτωσης του Ισραήλ εάν δεχθεί επίθεση.

Όμως ο Χαμενεΐ δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τα σχέδια. Ανησυχεί ότι μια άμεση επίθεση θα μπορούσε να αποτύχει με τα βλήματα να αναχαιτίζονται και το Ισραήλ να απαντά με μαζικά αντίποινα στη στρατηγική υποδομή του Ιράν. «Τα σχέδια πληγμάτων έχουν τεθεί στον Ανώτατο Ηγέτη και εξακολουθεί να σταθμίζει τον πολιτικό κίνδυνο», είπε ο σύμβουλος.

Τα σενάρια περιλαμβάνουν επιθέσεις από πληρεξούσιους της Τεχεράνης στη Συρία και το Ιράκ, για τις οποίες το Ιράν παρέδωσε drone από τις αποθήκες τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με συμβούλους των Φρουρών και τη συριακή κυβέρνηση.

Διεθνείς προσπάθειες αποκλιμάκωσης

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν επίσης να επιτεθούν στο Γκολάν – αμφισβητούμενο έδαφος που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ από τη Συρία το 1981 – ή ακόμα και στη Γάζα, είπαν, για να αποφύγουν μια επίθεση εντός του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους του Ισραήλ. Μια άλλη επιλογή θα ήταν να χτυπηθούν οι ισραηλινές πρεσβείες, ιδίως στον αραβικό κόσμο, για να καταδειχτεί ότι οι φιλικοί δεσμοί με το Τελ Αβίβ μπορεί να είναι δαπανηροί, είπαν οι πηγές.

Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποφύγει μια κλιμάκωση. Την Πέμπτη, η Αναλένα Μπέρμποκ  και ο Ντέβιντ Κάμερον, αντίστοιχα οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, κάλεσαν και οι δύο τον Ιρανό ομόλογό τους, Χοσείν Αμίρ Αμπντολαχιάν, για να ζητήσουν από την Τεχεράνη να μην επιτεθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με Βρετανούς και Ιρανούς αξιωματούχους.

«Έχουν γίνει κλήσεις από αρκετούς περιφερειακούς και ευρωπαίους υπουργούς προς τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν», δήλωσε στη Wall Street Journal εκπρόσωπος της αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή