Ο πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές ανησυχίες «χτύπησαν» τη Wall Street η οποία επιδόθηκε στο μεγαλύτερο sell off από την αρχή του έτους, με χαρακτηριστικές τις απώλειες των μεγάλων τραπεζών οι οποίες δεν κατάφεραν να προσελκύσουν τους επενδυτές.

Και οι τρεις κύριοι δείκτες υποχώρησαν περισσότερο από 1% και κατέγραψαν εβδομαδιαίες απώλειες.

Οι δείκτες

Ο Dow Jones υποχώρησε 500 μονάδες ή 1,3%.

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,6%, ενώ ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 1,7%.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Dow υποχώρησε έως και 581 μονάδες, ή 1,5%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε έως και 1,7%.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης ευρείας αγοράς και ο 30-stock Dow υποχώρησαν κατά 1,6% και 2,7%, αντίστοιχα, ενώ απώλειες της τάξης του 0,5% κατέγραψε ο τεχνολογικός Nasdaq.

Οι τράπεζες

Οι μετοχές της JPMorgan Chase υποχώρησαν περισσότερο από 6% μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του τραπεζικού κολοσσού. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους ενδέχεται να είναι λίγο μικρότερα από αυτά που αναμένουν οι αναλυτές της Wall Street το 2024. Ο CEO της τράπεζας, Τζέιμι Ντίμον, ροειδοποίησε επίσης για επίμονες πληθωριστικές πιέσεις που επιβαρύνουν την οικονομία.

Η Wells Fargo υποχώρησε 0,8% μετά την ανακοίνωση των τελευταίων τριμηνιαίων στοιχείων της, ενώ η Citigroup σημείωσε πτώση άνω του 1% παρά το γεγονός ότι σημείωσε πτώση εσόδων.

Το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την άνοδό τους μετά από αναφορές ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν αυτό το σαββατοκύριακο, κάτι το οποίο θα ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο. Το αμερικανικό αργό στο τέλος της συνεδρίασης ήταν στα 85,54 δολάρια το βαρέλι, έχοντας προηγουμένως ανέβει πάνω από τα 87 δολάρια το βαρέλι.

Το κλίμα

«Υπάρχει μια φυγή προς ασφαλείς κινήσεις, με το δολάριο να ισχυροποιείται, και βλέπουμε τις μετοχές να ξεπουλούν», δήλωσε στο CNBC ο Rob Haworth, της U.S. Bank Wealth Management.

«Αυτό έρχεται μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που μας λένε ότι η οικονομία είναι ακόμα αρκετά ανθεκτική και ότι ο πληθωρισμός είναι επίμονος. Αυτό ήταν που οδήγησε [τους επενδυτές] να προσαρμόσουν πραγματικά τις προσδοκίες τους γύρω από τη Fed. Όλοι αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους γίνονται προσεκτικοί ενόψει του σαββατοκύριακου, εξήγησε ο αναλυτής.

Οι καταναλωτές ανησυχούν επίσης για τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος για τον Απρίλιο έφτασε στο 77,9 -κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 79,9- σύμφωνα με την Έρευνα Καταναλωτών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Οι προσδοκίες για το επόμενο έτος και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν επίσης, αντανακλώντας την απογοήτευση για τον σταθερό πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street