Και μάλιστα, στην απερχόμενη εβδομάδα απορροφήθηκαν σημαντικές πιέσεις που προεκλήθησαν από τα απογοητευτικά αποτελέσματα πληθωρισμού Μαρτίου των ΗΠΑ

Το επίπεδο των 1.425 μονάδων του Γενικού Δείκτη ενδέχεται να αποτελέσει τον άξονα περιστροφής για τις επόμενες συνεδριάσεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Και αυτό διότι εξαρχής αφορούσε σε αντίσταση στον πλαγιοπτωτικό σχηματισμό του Δείκτη, μετά τις κορυφές των 1437 (4 Μαρ.) και 1433 (21 Μαρ.) μονάδων.

Ώστε να λογίζεται μεγάλης τεχνικής αξίας, η οποία απεδείχθη και στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Όπου και αναχαιτίστηκαν πανηγυρικά οι αγοραστικές δυνάμεις, ελέω της ανακοίνωσης των μακροοικονομικών στις ΗΠΑ.

Επομένως, τα πράγματα είναι επικίνδυνα για συνέχιση της πλαγιολίσθησης, με καίριο επίπεδο αυτό των 1365.

Παρόμοια εικόνα έχουν και αρκετές μετοχές, καθώς η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης τερμάτισε στα υψηλά της εβδομάδας. Ενδεικτικά, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΜΟΗ, ΔΕΗ κ.α.

Συν αυτώ, οι όγκοι συναλλαγών ήταν μέτριοι, τουλάχιστον στο μέτρο που επιδεικνύεται μια διστακτικότητα οποιασδήποτε μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα επενδυτικής απόφασης.

Ούτως ώστε να μην μπορεί να ξεκαθαρίσει η κατεύθυνση, με τη νευρικότητα να είναι εμφανής στο ταμπλό.

Κρατάμε την εξέλιξη στη συμφωνία ΔΕΗ-Mytilineos, αφενός λόγω του αντίκτυπου στον δεύτερο και την απόδειξη παντοκρατορίας της πρώτης, αφετέρου λόγω της -για άλλη μια φορά- επίδειξης του επενδυτικού ενδιαφέροντας στη χώρα μας με τις αντίστοιχες επιχειρηματικές ζυμώσεις.

Περιμένουμε ακόμα την εξέλιξη από το μέτωπο της ΤΕΝΕΡΓ, με την αγορά να ποντάρει σε θετικό σενάριο, προς το παρόν, και τη μετοχή να κινείται “ύπουλα” πλαγιοανοδικά.

Κατά τα λοιπά, είδαμε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2022 μια καθαρή απώλεια της ανοδικής τάσης του ευρώ.

Η ισοτιμία με το δολάριο έχασε τα επίπεδα των 1,07 με εβδομαδιαίο κλείσιμο (ουσιαστικά, τα έχασε στις τελευταίες ώρες), με πιθανότερη αιτία τις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις για τις νομισματικές πολιτικές των δύο κεντρικών τραπεζών.

Αναλυτικότερα, μπορεί η ΕΚΤ να μην προχώρησε σε μείωση επιτοκίων την Πέμπτη, ωστόσο είναι κοινός τόπος ότι κάτι τέτοιο δικαιολογείται πλέον και τεχνικά, καθώς ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε ανεκτά όρια για άλλον έναν μήνα.

Από την άλλη, η Fed απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο από μια τέτοιου είδους παρέμβαση, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ όχι μόνο παρέμεινε εκτός ορίων, αλλά και παρουσιάστηκε αυξημένος τόοσ σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση Φεβρουαρίου, όσο και σε σχέση με το αναμενόμενο. Υπενθυμίζεται ότι  ο γενικός πληθωρισμός ανακοινώθηκε στο 3,5% ΥοΥ (αναμ. 3,4%) και στο 0,4% ΜοΜ και ο δομικός στο 3,8% ΥοΥ (αναμ. 3,7%), 0,4% ΜοΜ.

Τα παραπάνω προδιαθέτουν τους επενδυτές να κινηθούν υπέρ του δολαρίου ΗΠΑ (ή να παραμείνουν ακόμα εκεί), πιστεύοντας ότι θα συντηρηθούν οι υψηλές αποδόσεις στα επενδυτικά δολαριακά προϊόντα (ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ στο 4,52%, αντί λ.χ. του 2,33% της Γερμανίας).

Άξιο μνείας το χρυσάφι. Πρώτη φορά στην ιστορία του πάνω από τα 2400 δολάρια ανά ουγγιά, σε μια ανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει πολλές εβδομάδες πριν, και κόντρα στις ..αντιπληθωριστρικές του ιδιότητες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές