Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε τη χορήγηση στην Ελλάδα δανείου ύψους 220 εκατ. ευρώ για την προστασία της χώρας από πλημμύρες και πυρκαγιές που εκδηλώνονται συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς και από άλλες φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί. Τα κονδύλια θα διατεθούν για την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων πυρόσβεσης, drones, οχημάτων διάσωσης και κέντρων ελέγχου.

Μέσω της χρηματοδότησης στηρίζεται το πολυετές εθνικό πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» το οποίο έχει στόχο την ενίσχυση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Το 2017 και 2018 η Ελλάδα επλήγη από φονικές πυρκαγιές και από καταστροφικές πυρκαγιές το 2021 και το 2023 καθώς επίσης ήρθε αντιμέτωπη με καταστροφικές πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023.

Επενδύσεις στην Άμυνα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

«Τα τελευταία χρόνια, γίναμε αυτόπτες μάρτυρες της καταστροφής που προκλήθηκε από τις θανατηφόρες πυρκαγιές και πλημμύρες στην Ελλάδα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Κυριάκος Κακουρής. «Με τη χρηματοδότηση αυτή η χώρα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά σε περίπτωση καταστροφών, να προστατέψει τις ανθρώπινες ζωές και να προετοιμαστεί καλύτερα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και πανδημιών».

Η επένδυση εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή του Ομίλου ΕΤΕπ, που υλοποιείται σε όλη την ΕΕ, και αποτελεί συνέχεια ενός αρχικού δανείου ύψους 375 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2021.

Το νέο δάνειο, παράλληλα με εκείνο του 2021, αποτελεί την πρώτη άμεση στοχευμένη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστροφών στην Ελλάδα. Πρόκειται επίσης για το μεγαλύτερο ποσό ενίσχυσης που έχει διαθέσει η ΕΤΕπ για τη διαχείριση και αντιμετώπιση καταστροφών στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα, με ορίζοντα υλοποίησης ως το 2025, θα αναδιαρθρώσει την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα, επιτρέποντας ταχύτερη απόκριση, ενισχυμένη τοπική ετοιμότητα και συντονισμό καθώς και προμήθεια βελτιωμένου εξοπλισμού.

Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας σε όλη την Ελλάδα

Η νέα χρηματοδότηση καλύπτει την παροχή εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας στο ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και αεροσκαφών για την κατάσβεση πυρκαγιών, καθώς και την εκκένωση σε περιπτώσεις περιστατικών έκτακτης ανάγκης υγειονομικής φύσης.

Η πρόληψη καταστροφών, η ετοιμότητα και η απόκριση θα αναβαθμιστούν με τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας και νέων δικτύων επικοινωνιών και συστημάτων πληροφορικής που θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας.

Βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη καταστροφών

Εμπειρογνώμονες από την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΤΕπ συνεργάζονται από το 2021 που συνήφθη η δανειακή σύμβαση και θα συνεχίσουν τη συνεργασία στο πλαίσιο της νέας χρηματοδοτικής συμφωνίας για την αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η συνεργασία αυτή με τη σειρά της θα ανατροφοδοτήσει μέτρα πρόληψης καταστροφών στην Ευρώπη.

«Κατά την υλοποίηση των επενδύσεων, η ΕΤΕπ, μέσω του Κέντρου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της (Advisory Hub), και οι ελληνικές αρχές θα ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και θα μεριμνήσουν για την αξιοποίηση της εμπειρίας, που θα αποκτηθεί από αυτό το εμπνευσμένο σχέδιο, σε μελλοντικά έργα που θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη της ΕΤΕπ σε άλλες περιοχές», δήλωσε ο κ. Κακουρής.

Βελτίωση της συνεργασίας

Το πρόσφατο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα βελτιώσει τον συντονισμό στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της αντιμετώπισης καταστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο του μηχανισμού rescEU, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί εξειδικευμένος εξοπλισμός για να βοηθήσει και άλλες χώρες που χρειάζονται βοήθεια. Το αποθεματικό αυτό επιτρέπει την αξιοποίηση από τα κράτη μέλη της ΕΕ των πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, των αεροσκαφών για εκκένωση σε περιπτώσεις περιστατικών έκτακτης ανάγκης υγειονομικής φύσης, του αποθέματος ιατρικού εξοπλισμού και κινητών νοσοκομείων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία