Τον κώδωνα κινδύνου για την πορεία της ελληνικής βιομηχανίας και κατά συνέπεια και συνολικά της ελληνικής οικονομίας έκρουσαν 4 κορυφαίοι εκπρόσωποι της μεταποίησης.
Στη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών οι κ. Μιχάλης Στασινόπουλος εκτελεστικός διευθυντής Viohalco, πρόεδρος της ElvalHalcor και της Ελληνικής Παραγωγής και Γιώργος Μαργώνης πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Παπαστράτος καθώς και οι κυρίες Λουκία Σαράντη πρόεδρος του ΣΒΕ και Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς γενική διευθύντρια της Coca Cola HBC Ελλάδα και Κύπρος, τόνισαν την ανάγκη εκπόνησης ενός μακρόπνοου εθνικού σχεδιασμού για την ελληνική βιομηχανία.
Στο ίδιο πάνελ ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας ενίσχυσε τις θέσεις των βιομηχανιών υπογραμμίζοντας πώς «οι στόχοι της κυβέρνησης για μέσο μισθό 1.500 ευρώ αλλά και για βιώσιμη οικονομία δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρία αλλαγή του μίγματος του παραγωγικού μοντέλου».
Μάλιστα ο κ. Βέττας σημείωσε ότι «ο ρυθμός μεγένθυσης της οικονομίας σε σχέση με το 1980 είναι μόλις 1% όταν για να είναι βιώσιμη και ανθεκτική θα πρέπει να είναι 2%».
ΙΟΒΕ: Κόντρα στην ύφεση η ελληνική βιομηχανία
Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος
Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ένα αναπτυσσόμενο βιομηχανικό οικοσύστημα με όραμα και αναπτυξιακή στρατηγική». Ο μέτοχος και διοικητικό στέλεχος της Viohalco απέδωσε την προαναφερόμενη κατάσταση: «Στις επικρατούσες αντιλήψεις και σε αποφάσεις που έχουν ή δεν έχουν ληφθεί. Στην Ελλάδα», συνέχισε, «η βιομηχανία αντιμετωπίζεται ως δημοσιονομικό κόστος. Είναι οξύμωρο να βλέπεις να επενδύει ο επιχειρηματίας και το κράτος να αντιμετωπίζει τη βιομηχανία ως δημοσονιομικό κόστος».
Ο κ. Γιώργος Μαργώνης
Ο κ. Γιώργος Μαργώνης πρόεδρος της Παπαστράτος υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν βιομηχανία και ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι λίγες και αντιμέτωπες με συνεχείς αναταράξεις και κρίσεις προσφοράς απέναντι στη ζήτηση».
Το στέλεχος της βιομηχανίας τόνισε ότι «απαιτείται ένα μακρόπνοο πλάνο: Επενδύσεις σε βιομηχανική καινοτομία και τεχνολογία, χαρτογράφηση της εξωστρέφειας, έμφαση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συνεχής εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και κίνητρα συγχωνεύσεων για τις μικρότερες βιομηχανίες».
Η κυρία Λουκία Σαράντη
Η κυρία Σαράντη πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος θύμισε ότι «εδώ και χρόνια γίνεται αυτή η συζήτηση για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Δεν έχουμε πολύ χρόνο να το συζητάμε ακόμα. Οι αλλαγές είναι καταιγιστικές. Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις τώρα».
Η πρόεδρος του ΣΒΕ επισήμανε ότι «η βιομηχανία δεν έχει ακόμη στη χώρα μας μεγάλο ρόλο. Αν και στην πανδημία κράτησε όρθια την ελληνική οικονομία. Αν και η κυβέρνηση είναι φιλική στις μεταρρυθμίσεις εντούτοις διαπιστώνουμε μία μεταρρυθμιστική κόπωση».
Η κυρία Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς
Η κυρία Αναργύρου – Νίκολιτς μίλησε στοχευμένα για τη βιομηχανία τροφίμων. Απαρίθμησε τρεις προκλήσεις: Η πρώτη είναι η αύξηση του κόστους ενέργειας, η δεύτερη έχει να κάνει με την ανάγκη προσαρμογής και ευελιξίας σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και απέναντι στις συνεχείς διαταραχές γεωπολιτικές και της εφοδιαστικής αλυσίδας και η τρίτη πρόκληση έχει να κάνει με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
Μη μισθολογικό κόστος
Ο κ. Στασινόπουλος έθιξε το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας αλλά και του υψηλού μη μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα: «Φεύγουν στελέχη από τη χώρα μας και μεταναστεύουν σε χώρες με υψηλότερους μισθούες λόγω των χαμηλότερων κρατήσεων».
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης βαθιών μεταρρυθμίσεων σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας. Έφερε ως παράδειγμα την Πορτογαλία, ενώ σημείωσε ακόμα πως η Βουλγαρία κοντεύει να ξεπεράσει την Ελλάδα σε εξαγωγές.
Η Ευρώπη
Από την πλευρά του ο κ. Μαργώνης στάθηκε στα ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στις βιομηχανίες.
Όπως είπε «βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη συγκυρία. Η Ευρώπη δεν είναι πια βιομηχανικός κολοσσός όπως ήταν τον 19ο και 20ο αιώνα, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανταγωνισμός ΗΠΑ – Κίνας και αναδύονται και άλλες οικονομίες».
Υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό
Η κυρία Σαράντη μίλησε επίσης και για την απουσία υποδομών ιδίως στην περιφέρεια: «Δεν υπάρχουν κατάλληλα λιμάνια για τη βιομηχανία σε Θράκη και Ήπειρο, ενώ οι βιομηχανίες της Θράκης έρχονται αντιμέτωπες με συνεχείς βυθίσεις ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ανεπάρκειας των δικτύων. Δεν μπορεί κανείς έτσι να αναπτύξει τεχνολογίες αιχμής».
Και η κυρία Αναργύρου Νίκολιτς τόνισε το μείζον πρόβλημα του ανθρώπινου δυναμικού: «Σήμερα οι επιχειρήσεις μας στηρίζονται σε εργαζόμενους και στελέχη που απασχολούνται 20, 30 και 40 χρόνια. Δεν προσελκύουμε ανθρώπινο δυναμικό».
Latest News
Kαρόκης (MSD Ελλάδας): 1,2 δισ. ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση από τo claw back στο φάρμακο
Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις επιστροφές, τόνισε ο Αντώνης Καρόκης της MSD Ελλάδας
«Μεγάλος ασθενής» η βιομηχανία στην Ευρώπη - «Σβήνουν» χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω ενεργειακού κόστους
Η βιομηχανία στην ΕΕ αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα για ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ και την Κίνα
Τι ζητά η βιομηχανία για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο - Ο Χατζημηνάς στο 4ο OT FORUM
Το ζήτημα της επαναβιομηχάνισης θα θέσει στο 4o OT FORUM ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ Κρίστιαν Χατζημηνάς - Το debate με τον Τάκη Θεοδωρικάκο
«Έπεσε» 7,9% ο τζίρος στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Σεπτεμβρίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2024, παρουσίασε αύξηση 5,6%