Στη σκιά των νέων συγκρούσεων που απειλούν με γενικευμένη σύρραξη τη Μέση Ανατολή βρίσκεται ξανά η παγκόσμια οικονομία. Οι νέες μεγάλες εντάσεις από τις συγκρούσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ αποτελούν την πιο φρέσκια μεγάλη εστία ανησυχίας για τις εξελίξεις, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αυξάνονται.

Εκτός από τις τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τις ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες από τις συγκρούσεις, πλέον δημιουργούνται σημαντικοί κίνδυνοι για νέα μεγάλα σοκ στα κόστη ενέργειας, εμπορευμάτων και προϊόντων, με τελικούς χαμένους τους καταναλωτές.

Μέση Ανατολή: Η επόμενη ημέρα για τις αγορές

Με την ανάπτυξη να παραμένει χαμηλή, τον πληθωρισμό να είναι επίμονος κρατώντας υψηλά τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και τα χρέη των κυβερνήσεων να παραμένουν μεγάλα τώρα οι εξελίξεις αυτές μόνο καλό δεν κάνουν, ανεβάζουν επικίνδυνα το θερμόμετρο σε μια περιοχή που ιστορικά έχει φέρει τον πλανήτη κοντά σε μεγάλες «πυρκαγιές».

Ήδη από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας έχει κλείσει μερικώς η Ερυθρά Θάλασσα και η Διώρυγα του Σουέζ για τις θαλάσσιες μεταφορές λόγω των επιθέσεων σε πλοία των Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν. Με την κόντρα Ιράν και Ισραήλ να είναι μεγάλη μένει να φανεί εάν θα υπάρξουν τώρα νέες συνέπειες ειδικά για τις μεταφορές πετρελαίου, αφού το Ιράν ελέγχει τα Στενά του Ορμούζ από όπου διακινούνται τεράστιες τέτοιες ποσότητες.

Οι τιμές του πετρελαίου

Το ράλι του πετρελαίου Brent το τελευταίο έτος- Πηγή: Bloomberg

Οι αγορές περιμένουν τώρα να δουν άμεσα το πώς θα επηρεάσει η όλη κατάσταση τις τιμές του μαύρου χρυσού, οι οποίες βρίσκονται ήδη κοντά σε υψηλά εξαμήνου, έχοντας ξεπεράσει ακόμη και τα 92 δολάρια το βαρέλι για το Brent την Παρασκευή, πριν να υποχωρήσουν στα επίπεδα των 90 δολαρίων. Πρόκειται για εξέλιξη που οδηγεί σε συνεχείς ανατιμήσεις όλες τις τιμές των υγρών καυσίμων περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το έργο των κεντρικών τραπεζών και μειώνοντας τα διαθέσιμα εισοδήματα για τα νοικοκυριά.

Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα

Μέσω σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου και θα παρουσιαστεί μεταξύ άλλων την Τρίτη 16 Απριλίου η έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook –WEO) και την Τετάρτη 17 Απριλίου η έκθεση με τις προβλέψεις τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor) συγκεκριμένων χωρών, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Καθώς οι οικονομική ελίτ θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για τις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα θέματα αυτά θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα. Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα αυξηθεί φέτος με χαμηλότερους ρυθμούς της τάξης του 2,9% , επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά που καταγράφονταν τα χρόνια μέχρι την πανδημία.

Χαμένη δεκαετία

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αναμένεται να αυξήσει ελαφρά τις δικές του προβλέψεις (3,1%) για την ανάπτυξη αυτή, οι οποίες θα παρουσιαστούν επίσημα την Τρίτη. Η επικεφαλής του Ταμείου έχει ήδη προειδοποιήσει πάντως ότι ο κόσμος οδεύει προς «μια υποτονική και απογοητευτική δεκαετία» όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις.

Τις απόψεις τους στην εαρινή αυτή σύνοδο αναμένεται ότι θα παρουσιάσουν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και άλλα κορυφαία στελέχη μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Αναμένεται να υπάρξουν και διαφωνίες όπως έχουν δείξει προηγούμενες σύνοδοι των χωρών του G-20, ειδικά όσον αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας που βρίσκεται στον τρίτο ήδη χρόνο του και τις νέες μεγάλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή που κυριαρχούν ξανά στην ατζέντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή