Η Microsoft ανοίγει μια νέα μονάδα τεχνητής νοημοσύνης στο Λονδίνο, τοποθετώντας τον εαυτό της σταθερά στο έδαφος του μεγαλύτερου ανταγωνιστή της AI: Google DeepMind.

OpenAI: Νέο εργαλείο ΑΙ κλωνοποιεί οποιαδήποτε φωνή

Η ανακοίνωση ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η Microsoft προσέλαβε τον συνιδρυτή της DeepMind, Mustafa Suleyman, για να διευθύνει το νέο τμήμα AI. Σε μια ανάρτηση ιστολογίου που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο Suleyman δήλωσε ότι η νέα μονάδα του Λονδίνου θα διευθύνεται από τον πρώην ερευνητή της DeepMind Jordan Huffman, σύμφωνα με το Business Insider.

Η Microsoft έχει ήδη γραφεία στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου και προηγουμένως δεσμεύτηκε να επενδύσει 2,5 δισεκατομμύρια λίρες σε κέντρα δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου τα επόμενα τρία χρόνια. Αλλά το γεγονός ότι αυτός ο νέος κόμβος επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στην τεχνητή νοημοσύνη – και διοικείται από πρώην DeepMinders – θα πρέπει να δώσει στην Google πολλούς λόγους ανησυχίας. Στη μάχη για κορυφαία ταλέντα AI, μια μεγαλύτερη παρουσία στο Λονδίνο θα μπορούσε να είναι μια έξυπνη κίνηση για τη Microsoft.

«Υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων και τεχνογνωσίας AI στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Microsoft AI σχεδιάζει να κάνει μια σημαντική, μακροπρόθεσμη επένδυση στην περιοχή, καθώς αρχίζουμε να προσλαμβάνουμε τους καλύτερους επιστήμονες και μηχανικούς AI σε αυτόν τον νέο κόμβο AI», έγραψε ο Suleyman στην ανακοίνωση την Κυριακή.

Η DeepMind, η οποία ιδρύθηκε το 2010 και εξαγοράστηκε από την Google το 2014, θεωρείται εδώ και καιρό το κόσμημα του στέμματος της σκηνής AI του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει γίνει επίσης ένα όλο και πιο ζωτικό περιουσιακό στοιχείο για την Google, το οποίο για πολλά χρόνια επέτρεψε στη θυγατρική AI να λειτουργεί ανεξάρτητα.

Πέρυσι, ως απάντηση στην αυξημένη πίεση από ανταγωνιστές όπως η OpenAI, η Google συγχώνευσε την DeepMind με την κεντρική μονάδα AI Brain, σχηματίζοντας τη νέα Google DeepMind.

H μάχη της ΑΙ

Η Google DeepMind, η οποία έχει περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους, ηγείται των εργασιών για το Gemini, την απάντηση της εταιρείας στο μοντέλο μεγάλης γλώσσας GPT-4 της OpenAI, καθιστώντας το ένα κρίσιμο κομμάτι στη στρατηγική της Google για την τεχνητή νοημοσύνη.

Αλλά καθώς ανταγωνιστές όπως η Meta και η Microsoft προσπαθούν να ενισχύσουν τις μονάδες τεχνητής νοημοσύνης τους με περισσότερους πόρους και ταλέντα, προσπαθούν να προσελκύσουν μερικούς από τους βραβευμένους ερευνητές της Google, με αναφορές για πακέτα αμοιβών ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Η ίδια η Meta έχασε πρόσφατα τρεις κορυφαίους υπαλλήλους AI, ενώ η Google έχασε μια σταθερή ροή εργαζομένων από την OpenAI τον τελευταίο χρόνο.

Η κούρσα

Ο Alex Libre, ο οποίος είναι συνιδρυτής και κύριος υπεύθυνος προσλήψεων της Einstellen Talent, δήλωσε πρόσφατα στον Aaron Mok της BI ότι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις αρχίζουν επίσης να πληρώνουν περισσότερα για προσλήψεις πρώιμου σταδίου, προκειμένου να ανταγωνιστούν τις προσφορές Big Tech.

Η Google DeepMind προσπαθεί να διατηρήσει τα ταλέντα προσφέροντας μεγαλύτερα πακέτα αποζημίωσης σε ορισμένους υπαλλήλους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Σε μια περίπτωση, ο συνιδρυτής της Google Sergey Brin κάλεσε έναν ερευνητή της DeepMind που ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την OpenAI και τους έπεισε να μείνουν.

Καθώς η κούρσα εξοπλισμών Big Tech AI για ταλέντα συνεχίζει να θερμαίνεται, η Google ίσως χρειαστεί να εργαστεί ακόμη πιο σκληρά για να σταματήσει την αιμορραγία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης