Η Google αποκάλυψε τις λεπτομέρειες μιας νέας έκδοσης μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης, για χρήση στα κέντρα δεδομένων της. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στο συνέδριο Cloud Next στο Λας Βέγκας, ο νέος επεξεργαστής θα είναι διαθέσιμος εντός του 2024.

Με το νέο τσιπ που βασίζεται στην αρχιτεκτονική Arm, η Google ευελπιστεί να καλύψει τη διαφορά με ανταγωνιστές όπως η Amazon και η Microsoft, οι οποίες εφαρμόζουν παρόμοια στρατηγική εδώ και χρόνια. Οι τεχνολογικοί γίγαντες ανταγωνίζονται σκληρά στην αναπτυσσόμενη αγορά για υποδομές cloud, όπου οι οργανισμοί νοικιάζουν πόρους σε μακρινά κέντρα δεδομένων και πληρώνουν με βάση τη χρήση.

Γιατί και πώς η Google έχασε τον δρόμο της

Οι μονάδες επεξεργασίας Tensor (TPU) της Google είναι από τις λίγες βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στα προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάζονται από την Nvidia, αν και οι προγραμματιστές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά μόνο μέσω της πλατφόρμας Cloud της Google και όχι να τα αγοράσουν απευθείας.

Η Google σχεδιάζει να προσφέρει την έκδοση κεντρικής μονάδας επεξεργασίας (CPU) που βασίζεται σε Arm -με την ονομασία Axion – μέσω του Google Cloud. Η εταιρεία είπε ότι έχει ανώτερη απόδοση από τα τσιπ x86 και τα τσιπ Arm γενικής χρήσης στο cloud.

«Διευκολύνουμε τους πελάτες να φέρουν τον υπάρχοντα φόρτο εργασίας τους στο Arm», δήλωσε ο Μαρκ Λοχμέγιερ, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής υποδομής υπολογιστών και μηχανικής μάθησης του Google Cloud. «Το Axion είναι χτισμένο σε ανοικτή αρχιτεκτονική, αλλά οι πελάτες που χρησιμοποιούν το Arm οπουδήποτε μπορούν εύκολα να υιοθετήσουν το Axion χωρίς να κτίσουν εκ νέου ή να ξαναγράψουν τις εφαρμογές τους».

Μετάπτωση στην αρχιτεκτονική Arm

Ανταγωνιστές της Google στο πεδίο του cloud όπως η Amazon και η Microsoft έχουν δημιουργήσει Arm CPU ως μέσο διαφοροποίησης των υπολογιστικών υπηρεσιών που προσφέρουν. Η Google έχει κατασκευάσει άλλα προσαρμοσμένα τσιπ για το YouTube, την τεχνητή νοημοσύνη και τα smartphone της, αλλά δεν είχε κατασκευάσει μέχρι σήμερα CPU, δηλαδή κεντρικές μονάδες επεξεργασίας.

Σημειώνεται ότι η Broadcom έχει συνεργαστεί με την Google για προηγούμενες γενιές των τσιπ TPU. Η Google αρνήθηκε να σχολιάσει εάν χρησιμοποίησε κάποιον συνεργάτη σε επίπεδο σχεδιασμού για την ανάπτυξη του Axion.

Η θυγατρική της Alphabet είπε ότι το νέο τσιπ TPU v5p έχει κατασκευαστεί για να τρέχει σε pods των 8.960 τσιπ και μπορεί να επιτύχει διπλάσια απόδοση από την προηγούμενη γενιά TPU. Για να διασφαλίσει ότι το pod λειτουργεί με βέλτιστη απόδοση, η Google χρησιμοποιεί υγρή ψύξη.

Το τσιπ Axion προσφέρει 30% καλύτερη απόδοση από τα «τσιπ Arm γενικής χρήσης» και 50% καλύτερη απόδοση από τα τσιπ αρχιτεκτονικής x86 τρέχουσας γενιάς που παράγονται από την Intel και την AMD.

Η μητρική της Google, Alphabet, εξακολουθεί να αντλεί τα τρία τέταρτα των εσόδων από διαφημίσεις, αλλά το cloud αυξάνεται ταχύτερα και πλέον αντιπροσωπεύει σχεδόν το 11% των εσόδων της εταιρείας. Ο τομέας, ο οποίος περιλαμβάνει εφαρμογές εταιρικής παραγωγικότητας, είναι επίσης κερδοφόρος. Η Google κατείχε το 7,5% της αγοράς υποδομής cloud το 2022, ενώ η Amazon και η Microsoft μαζί έλεγχαν περίπου το 62%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Gartner.

Ηγέτης της αγοράς Amazon

Η Web Services παρουσίασε το τσιπ Graviton αρχιτεκτονικής Arm το 2018. «Σχεδόν όλες οι υπηρεσίες της έχουν ήδη μεταφερθεί και βελτιστοποιηθεί στο οικοσύστημα Arm», δήλωσε στο CNBC ο Σιράγκ Ντεκατέ, αναλυτής της Gartner, ερευνητής της βιομηχανίας τεχνολογίας. Η Alibaba ανακοίνωσε επεξεργαστές Arm το 2021 και η Microsoft έκανε το ίδιο τον Νοέμβριο.

Το Arm δεν είναι εντελώς νέο για την Google, η οποία άρχισε να πουλάει πρόσβαση σε εικονικές μηχανές ή VM που χρησιμοποιούν Arm-based μικροτσίπ προερχόμενα από την θυγατρική της Oracle, Ampere, νωρίτερα φέτος.

Η μεταφορά εφαρμογών σε μηχανές βασισμένες σε τσιπ Arm έχει νόημα για οργανισμούς που επιδιώκουν να μειώσουν τις δαπάνες για υπολογιστικό νέφος. Όταν η Arm Holdings υπέβαλε αίτηση για να βγει στο χρηματιστήριο πέρυσι, επεσήμανε τον ισχυρισμό της Amazon ότι η μονάδα Graviton θα μπορούσε να δώσει έως και 40% καλύτερη απόδοση τιμής από συγκρίσιμες περιπτώσεις διακομιστή, όπως το κοινό μοντέλο «x86» που χρησιμοποιείται από τις AMD και Intel.

Η Google έχει χρησιμοποιήσει υπολογιστές διακομιστή βασισμένους σε Arm για εσωτερικούς σκοπούς για την εκτέλεση διαφημίσεων YouTube, των βάσεων δεδομένων BigTable και Spanner και του εργαλείου ανάλυσης δεδομένων BigQuery. Η εταιρεία θα μεταφέρει σταδιακά όλα αυτά σε μονάδες με επεξεργαστές Axion, όταν γίνουν διαθέσιμες, είπε ένας εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα