Σημαντικές αυξήσεις στις αμοιβές τους ζητούν τα περισσότερα στελέχη των εισηγμένων στον βρετανικό FTSE 100, προκειμένου να κλείσει το χάσμα με εκείνα που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Deloitte, η οποία ανέφερε ότι ο αριθμός των εταιρειών του FTSE 100 που προτείνουν σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις ή νέες δομές αμοιβών για τους κορυφαίους επικεφαλής τους έχει αυξηθεί φέτος, καθώς οι εισηγμένοι στο Λονδίνο όμιλοι συζητούν εάν θα ενισχύσουν τα πακέτα κινήτρων για να ανταγωνιστούν τους αντιπάλους τους στις ΗΠΑ.

Golden Boys: Ζαλίζουν οι ετήσιες απολαβές τους

Περισσότερες από τις μισές εταιρείες που ζήτησαν από τους μετόχους να εγκρίνουν μια νέα πολιτική αποδοχών προτείνουν να αυξηθεί σημαντικά η ανώτατη αμοιβή που προσφέρεται ή να εισαχθούν νέες δομές κινήτρων, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte.

«Βλέπουμε μια αύξηση σε μεγάλες, παγκόσμιες εταιρείες FTSE 100 που προχωρούν με πιο ριζοσπαστικές προτάσεις αμοιβών φέτος, τόσο όσον αφορά τα επίπεδα κινήτρων όσο και τη δομή των αμοιβών», δήλωσε ο Mitul Shah, συνεργάτης της Deloitte που συμβουλεύει τις εταιρείες σχετικά με τις αμοιβές στελεχών.

Οι «πρωταγωνιστές»

Οι προτεινόμενες αυξήσεις αμοιβών για στελέχη σε εταιρείες με μεγάλες διεθνείς δραστηριότητες, όπως το London Stock Exchange Group και ο κατασκευαστής ιατρικών συσκευών Smith & Nephew, έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις μεταξύ των επενδυτών, με ορισμένους συμβούλους να αντιτίθενται στις αλλαγές.

Η AstraZeneca, η δεύτερη πιο πολύτιμη εταιρεία στον FTSE, κέρδισε την έγκριση των επενδυτών την Πέμπτη (11/4) για αύξηση μισθού έως και 1,8 εκατ. στερλίνες για τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Pascal Soriot. Αλλά η εταιρεία υπέστη πλήγμα καθώς σχεδόν το 36% των μετόχων ψήφισαν κατά των σχεδίων για την αύξηση της μέγιστης πληρωμής του για το 2024 στα 18,7 εκατομμύρια λίρες.

«Πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν σημαντικό αποτύπωμα στις ΗΠΑ και αναφέρουν τη διαφορά στα επίπεδα αμοιβών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ – καθώς και τα αυστηρότερα πρότυπα διακυβέρνησης αποδοχών στο Ηνωμένο Βασίλειο – ως πρόκληση όταν ανταγωνίζονται και διατηρούν ανώτερα ταλέντα σε μια παγκόσμια αγορά», σύμφωνα με τον Shah.

Το πρότυπο των ΗΠΑ

Εκτός από την αύξηση της μέγιστης πιθανής αμοιβής για τα στελέχη, ορισμένες εταιρείες στρέφονται σε πακέτα κινήτρων «υβριδικού» τύπου, όπως στις ΗΠΑ. Αυτά συνδυάζουν αμοιβές που σχετίζονται με την απόδοση και προγράμματα περιορισμένων μετοχών, βάσει των οποίων συνήθως απονέμονται μετοχές, εφόσον πληρείται ένα ελάχιστο επίπεδο απόδοσης και το στέλεχος συνεχίζει να απασχολείται.

Μέχρι στιγμής, 16 εταιρείες έχουν προτείνει μια νέα πολιτική αποδοχών κατά την τρέχουσα περίοδο ετήσιων συνεδριάσεων, με εννέα από αυτές να στοχεύουν στην αύξηση των αμοιβών των στελεχών ή στην αναδιατύπωση του τρόπου υπολογισμού των αμοιβών των ηγετών τους, σύμφωνα με την Deloitte. Η ανάλυσή του βασίστηκε στις πρώτες 55 εισηγμένες που δημοσίευσαν τις ετήσιες εκθέσεις τους για οικονομικά έτη που λήγουν στις 15 Σεπτεμβρίου 2023 ή μετά.

Στο ίδιο στάδιο ένα χρόνο νωρίτερα, 29 εταιρείες είχαν προτείνει μια νέα πολιτική, αλλά μόνο τέσσερις είχαν επιδιώξει να κάνουν σημαντικές αλλαγές, λιγότερες από μία στις επτά.

Η διάμεση συνολική αμοιβή για τα διευθυντικά στελέχη των πρώτων 55 εταιρειών που ανέφεραν αυξήθηκε κατά 4% στα 4,5 εκατομμύρια στερλίνες το 2023.

Σε ολόκληρη την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα μέσα κέρδη συμπεριλαμβανομένων των μπόνους ήταν 5,6% υψηλότερα το τρίμηνο έως τον Ιανουάριο σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή